Великобритания ще инвестира 300 млн. паунда за разработването на специализирано

...
Великобритания ще инвестира 300 млн. паунда за разработването на специализирано
Коментари Харесай

Великобритания ще инвестира 300 млн. паунда за производство на гориво за ядрени реактори от ново поколение

Великобритания ще влага 300 млн. паунда за създаването на профилирано гориво за нуклеарни реактори от ново потомство, с което се надява още повече да изолира режима на съветския президент Владимир Путин, предадоха Пи Ей Мидия и ДПА.

Финансирането от английското държавно управление ще бъде ориентирано за развиване на локалното произвеждане на първокачествен нискообогатен уран (HALEU) – гориво, належащо за множеството високотехнологични реактори, което обаче сега се предлага на пазара единствено от Русия.

Министърката на енергийната сигурност и въглеродната индиферентност Клеър Коутиньо съобщи, че английската стратегия за произвеждане на HALEU би могла да бъде в положение да доставя с това нуклеарно гориво и останалия свят и да способства за изолирането на Москва, която е обект на тежки наказания от Запада след нашествието в Украйна през февруари 2022 година, съобщи Българска телеграфна агенция.

Още 10 млн. паунда ще бъдат предоставени за развиването на умения и подготовката на обекти за производството на други високотехнологични нуклеарни горива в Обединеното кралство, заяви Министерството на енергийната сигурност и въглеродната индиферентност.

Министерството се надява с надграждането на опциите за обогатяване на уран и индустриалния потенциал в Северозападна Англия да обезпечи дълготрайно доставките на нуклеарно гориво за Англия, само че и да поддържа интернационалните си съдружници. „ Ние се противопоставихме на Путин на петролните, газовите и финансовите пазари, няма да му позволим да ни изнудва с нуклеарното гориво “, съобщи Коутиньо. „ Англия даде на света първата функционираща атомна електроцентрала и в този момент ние ще бъдем първата страна в Европа отвън Русия, която ще създава високотехнологично нуклеарно гориво. Това ще има решаващо значение за енергийната сигурност в страната и в чужбина и надгражда английските исторически конкурентни преимущества “, сподели министърът.

От министерството ѝ означиха още, че инвестицията ще подкрепи прехода на Обединеното кралство към стопанска система с нулеви въглеродни излъчвания, като обезпечи налична и чиста сила.

Според публични представители високотехнологичните модулни нуклеарни реактори са по-малки, могат да бъдат създавани в фабрики и могат да трансформират метода на построяването на атомни електроцентрали, като създадат строителството им по-бързо и по-евтино.

Първата такава централа е планувано за влезе в употреба при започване на идващото десетилетие.

Миналата година английският министър председател Риши Сунак беше упрекнат от критиците си, че отстъпва от уговорките на държавното управление си за нулеви въглеродни излъчвания, в това число със закъснение на възбраната за продажбите на нови бензинови и дизелови коли.

На климатичната конференция COP28 в Дубай предишния месец обаче английското държавно управление се ангажира с световните старания за увеличение на каузи на атомната енергетика. На конференцията Англия, дружно с страни като Съединени американски щати и Франция, се причисли към задачата за утрояване на използването на нуклеарна сила до 2050 година

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР