Великобритания се вкара в капан: за да предяви официални искания

...
Великобритания се вкара в капан: за да предяви официални искания
Коментари Харесай

Реакцията на Запада към присъдите за чуждестранните наемници в ДНР

Англия се вкара в капан: с цел да предяви публични претенции пред управляващите на ДНР, тя би трябвало да признае републиката.

Очаквано, след оповестяването на присъдата над английските наемници в ДНР, Западът забръмча като гнездо на стършели. Съперничещите си между тях таблоиди крещят за жестокостта на " пропутинските " управляващи на Донецката национална република и " героизма на смелите " английски наемници.

Смъртните присъди

Припомняме, че на 9 юни 2022 година Апелативният състав на Върховния съд на ДНР издаде смъртна присъда против английския жител Шон Пинър и неговия съотечественик Ейдън Аслин, както и против Саадун Брахим, който е жител на Мароко. Това са първите задгранични лица, наказани в ДНР. Републикански чиновници обявиха, че дейностите на чужденците са довели до гибелта и пострадването на цивилни, както и вреди на цивилната и обществената инфраструктура.

Те са упрекнати по чл.323 от Наказателния кодекс на ДНР „ Обучение за осъществяване на терористична дейност”, както и по чл.34 „ Извършване на закононарушение от група лица”, чл.430 „ Наемничество” и член 323 – „ Насилствено лишаване на властта или принудително задържане на властта “. Чуждестранните наемници признаха виновността си.

„ Доказателствата, показани от прокуратурата по това дело, разрешиха на съда да постанови присъда. Фактът, че всички подсъдими са се признали за отговорни по всички обвинявания, не смекчава степента им на виновност за осъществените тежки закононарушения. Освен признанията на причинителите, съдът прегледа и безспорни доказателства, потвърждаващи обстоятелството на зверствата.

При постановяване на присъдата съдът се управлява освен от законодателната база – одобрените правила и правила, само че и от главния непреклонен принцип на справедливостта. Задълбочено изследване и повсеместен разбор на насъбраните данни разрешиха да се вземе тежко и мъчно решение – по отношение на нуждата от използване на изключителна мярка за наказване към наказаните – смъртното наказване. “ Така ръководителят на правосъдната гилдия по това дело Александър Никулин разяснява решението на съда.

Според законите на републиката наказаните ги грози най-тежкото наказване - екзекуция. Те обаче имат един месец да апелират присъдата си и в случай че жалбата бъде призната, смъртното наказване може да бъде сменено с пожизнен или двадесет и пет години затвор.

Какво се знае за личностите на бойците

И тримата задгранични наемници бяха хванати в средата на април в Мариупол на територията на цех Азовстал. Както стана известно, те са взели участие в бойните дейности против ДНР в състава на 36-та обособена бригада на морската пехота на въоръжените формирования на Украйна, за което са получили парична премия.

Какво се знае за тях? 21-годишният Саадун Брахим от Мароко дойде в Украйна през 2019 година в търсене на работа. Легализира се като студент в университет в Киев, само че скоро се отхвърля и подписва контракт с въоръжените сили на Украйна. След курса на младия войник той е изпратен за наказателни дейности на територията на Донбас.

28-годишният Ейдън Аслин се биеше на страната на кюрдите в Сирия през 2015 година, след което беше упрекнат в родината си по отношение на терористични организации. Обвинението беше свалено и Аслин се реалокира в Украйна през 2018 година, където се причисли към редиците на украинските нацисти.

Що се отнася до Шон Пинър, той е най-възрастният и най-опитният от триото. Може би по тази причина той наподобява най-депресиран след оповестяването на присъдата. Ако отбраната на Аслин в Обединеното кралство наподобява като шоу - „ те са деца “, - то Пинър е публично приет за терорист в родината си за присъединяване във военните дейности в Сирия и Ирак. В Украйна екстремистът намира „ топло място “, дами се за украинка, отива да работи като инструктор в „ Азов “ (забранен в Русия), а по-късно – в 36-та бригада морска пехота на Въоръжените сили на Украйна. Разбира се, това не е гратис.

Реакцията на западните политици и осведомителни организации

Според английските медии, новината за смъртната присъда " аргументи гняв " в страната. Британският външен министър Лиз Тръс побърза да осъди присъдата и я назова нелегитимна: „ Осъждам изрично присъдата, издадена от съветските управляващи в Източна Украйна. Ейдън Аслин и Шон Пинър са военнопленници, а не наемници. Моите мисли са с техните фамилии “, сподели тя в Twitter. " Продължаваме да вършим всичко допустимо, с цел да ги поддържаме. "

Кристиан Бенедикт, мениджърът на Amnesty International в Обединеното кралство, назова процеса „ гротескен “ и укори Русия, че „ изстрелва сигнален изстрел към Обединеното кралство за поддръжката й за Украйна “.

Но може би най-красноречив бе депутатът в английския парламент, консерваторът от Нюарк Робърт Дженрик, който съставлява ползите на фамилията на Ейдън Аслин и дружно с тях търси връщането на наемника в родината му „ жив и здрав “. Дженрик назова протичащото се „ непоносим демонстративен развой от руската ера “, и, несъмнено, упрекна „ порочния режим на Путин “ за решението на Аслин да прави пари от убийства.

Британският таблоид The Sun яростно назова Върховния съд на ДНР " безчовечен ", а присъдата - " гадна ". В опит да провокира жалостта на публиката, изданието написа, че Шон Пинър „ изглеждаше заплеснат, погледна в земята и едвам не се разплака, когато чу присъдата си “. Звучи малко необичайно, като се има поради, че приказваме за петдесетгодишен професионален палач, пристигнал за кървави облаги в страна, за която множеството чужденци имат доста бегла визия.

Също толкоз странни са изказванията на фамилията на различен екстремист - Аслин. Роднините изискват за него ни повече, ни по-малко - „ почитание “, като че ли не е изверг, убиващ за пари, а екскурзиант, попаднал в неприятна история в непозната страна. „ Ние обичаме Ейдън с цялото си сърце. Като членове на украинските въоръжени сили, той и Шон би трябвало да бъдат третирани със същото почитание като всеки различен военнопленник. Те не са наемници и в никакъв случай не са били”, споделят те.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен побърза да вмъкне своите " три копейки ". В личния си Twitter той изрази загрижеността на Държавния департамент и назова съда „ мним “, а също по този начин прикани Русия да „ зачита нормите на филантропичното право “.

Въпреки това, има и доста песимизъм по отношение на актуалната обстановка. „ Московски комсомолец “ цитира думите на английски деец с прякор AntManky Boyli: „ Слушайте някогашния боец от английските въоръжени сили. Не можете да мечтаете, че те ще бъдат избавени по знамение. Двамата идиота не си костват напъните. Англия към този момент е паднала прекомерно надълбоко в тази заешка дупка, за какво би трябвало да се копае още по-дълбоко? Руснаците ще дадат образец какво ще се случи с всички задгранични наемници в Украйна. “

Всъщност Обединеното кралство в тази обстановка се забива сама в задънена улица. За да показа публични претенции пред управляващите на ДНР, тя би трябвало да признае републиката, а с цел да моли към Женевската спогодба и да назова Пинер и Аслин " военнопленници " - да признае, че на процедура е във война с Русия - с всички последици, които това изказване ще докара със себе си.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Facebook ни лимитира поради позициите ни! Споделяйте в профилите си, в групите и в страниците и по този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще доближават до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР