Великобритания обяви, че ще депортира предсрочно десетки осъдени чужденци, за

...
Великобритания обяви, че ще депортира предсрочно десетки осъдени чужденци, за
Коментари Харесай

Великобритания обмисля да връща чуждестранни затворници в родините им

Великобритания разгласи, че ще депортира предварително десетки наказани чужденци, с цел да освободи място в препълнените си затвори. Страната търси опция да трансферира част от лишените от независимост на Острова да изтърпят присъдите си в други страни. Това предава.

По информация на българския дипломат в Лондон Марин Райков в разнообразни затвори в Обединеното кралство сега има към 130 наши сънародници, като не всички са получили присъди. Такъв да вземем за пример е казусът с упрекнатите в шпионаж в интерес на Русия петима български жители. От февруари те се намират в разнообразни британски затвори, до момента в който чакат процесът против тях да стартира. Затова е мъчно да се реши какъв брой от тези 130 души може да бъдат депортирани. Намерението на английските управляващи е да изпращат в родината им чужденци, които са в края на изтърпяването на своите присъди, или пък се обрисува да бъдат наказани на под 12 месеца отнемане от независимост.

В две трети от пандизите в Англия и Уелс сега има повече хора от плануваното. Това значи, че се постанова някои пандизчии да споделят килия, предопределена за един, постоянно с тоалетна в нея зад завеса. „ Ще премахнем задгранични извършители, които не би трябвало да бъдат в Обединеното кралство, заемайки място в нашите затвори и причинявайки големи разноски за данъкоплатците. В нашите затвори има над 10 000 непознати жители. Не може да е вярно някои от тях да лежат в пандиза, когато могат да бъдат изведени от страната ни. Ето за какво ще разтеглим схемата за ранно премахване, тъй че да имаме пълномощието да извеждаме задгранични нарушители до 18 месеца, преди да бъдат освободени, което е повече от сегашните 12 месеца. Като ги извеждаме от Англия по-рано, те към този момент няма да костват на данъкоплатците цяло положение ”, уточни министърът на правораздаването Алекс Чалк.

Макар през последните години да са били издигнати 6 нови пандиза и обезпечени 20 хиляди спомагателни места за лишени от независимост, Обединеното кралство изпитва компликации да се оправи с увеличаващия им се брой. Обикновено той се дължи на забавени присъди поради пандемията и непрестанен имигрантски поток към Острова. „ Цената на това е 47 000 паунда за пандизчия на година. Данъкоплатецът не би трябвало да харчи пари за система, която рискува в допълнение да криминализира нарушителите, като ги вкарва в капан от серия от къси присъди. Така че държавното управление е решено да промени това и да предложи по-добър метод. Ще приемем законодателство, съгласно което присъдите за отнемане от независимост за по-малко от 12 месеца да се заменят с условни. Вместо да лежат в пандизите, нарушителите да бъдат потребни на обществото, изплащайки дълга си към него посредством разчистване на квартали и заличаване на графити от стените. Можем да създадем това по-интелигентно и с съвременни решения от цифровата епоха ”, уточни Чалк.

Освен че харчи милиони за проследяващи устройства на освободени под гаранция, Лондон даде обещание неотдавна на Албания 12 млн. паунда, с цел да прибере към 200 пандизчии да доизлежат присъдите си в родината. Министърът на правораздаването се закани, че страната ще продължи да подписва нови съглашения за трансфер на пандизчии като това с Албания. Изискването обаче е приемащите ги страни да оферират затворнически условия, положителни най-малко колкото британските, поради което някои опити на Лондон да депортира с чартърни полети нарушители към африкански страни се провалиха след интервенция на правозащитни организации.

Повече гледайте във видеото.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР