Великобритания и ЕС договориха ново споразумение по въпроса за промяната

...
Великобритания и ЕС договориха ново споразумение по въпроса за промяната
Коментари Харесай

Великобритания и ЕС постигнаха ново споразумение за Брекзит и Северна Ирландия

Англия и Европейски Съюз договориха ново съглашение по въпроса за смяната на по този начин наречения Северноирландски протокол, оповестиха организациите.

По-рано през днешния ден в Лондон дойде ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен , която се срещна с английския министър председател Риши Сунак. След това Фон дер Лайен ще бъде призната и от крал Чарлз Трети.

Споразумението стана допустимо след четиримесечни договаряния сред Европейски Съюз и държавното управление на Сунак, който зае по-малко конфронтационна позиция към Брюксел спрямо предшествениците си Лиз Тръс и Борис Джонсън . Основният въпрос за решение при диалозите беше този за митническите инспекции в Северна Ирландия, които доведоха до повишаване на напрежението в този английски район.

Според първичния тип на комерсиалното съглашение, подписано през декември 2020 година сред Европейски Съюз и Англия, Северна Ирландия, която напусна Евросъюза като част от Обединено кралство, остана член на европейския митнически съюз. Този лицемерен статут разреши да се избегне появяването на граница сред английската провинция и Република Ирландия в името на запазването на Споразумението от Разпети петък, поставило завършек на въоръженото опълчване сред протестантите юнионисти и католиците националисти ; само че то предвиждаше и да се вкарат контролни процедури в северноирландските пристанища за транспорта на артикули от другите елементи на Англия.
 
The new Brexit deal for Northern Ireland " permanently removes the border in the Irish Sea, " Rishi Sunak tells MPs

" This is fundamental, far-reaching change, " the prime minister says
— Bloomberg UK (@BloombergUK)

Възникналите вследствие на това бюрократични пречки затрудниха значително вноса на доста типове артикули в Северна Ирландия, което породи недоволството на локалното население и направи невероятно съставянето на ново държавно управление след миналогодишните избори в английската област поради острите митинги от страна на Демократическата юнионистка партия (ДЮП). От изискванията на съглашението сред Лондон и Брюксел ще зависи дали ще бъде уредена или ще се задълбочи следващата политическа рецесия в Северна Ирландия, означават организациите.

Според английски медии новата версия на съглашението ще разреши съвсем да не се вършат инспекции на стоките, внасяни в Северна Ирландия, само че английската провинция ще остане и отсега нататък под юрисдикцията на Европейския съд и ще бъде заставен да продължи да съблюдава множеството правила на Европейски Съюз. Именно с това е обвързвано недоволството на ДЮП и евроскептиците в лагера на английските тори отпред с Борис Джонсън.

Това ново съглашение крие обилни политически опасности за Сунак, тъй като може да го вкара в конфликт с най-ревностните последователи на Брекзит от евроскептичното крило на неговата Консервативната партия и то едвам четири месеца откакто встъпи в служба.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР