Великобритания е в разгара на най-дълбокия си спад в мирно

...
Великобритания е в разгара на най-дълбокия си спад в мирно
Коментари Харесай

Великобритания преживява най-лошия си спад в мирно време

Великобритания е в разгара на най-дълбокия си спад в спокойно време поради провалите, които коронавирусната пандемия нанася на стопанската система, a предстоящото възобновяване през второто полугодие към този момент е изложено на риск. Това сочат резултатите от допитване на Ройтерс измежду икономисти.

През март страната затвори магазините, с което големи елементи от стопанската система й стопираха активност и съгласно междинната прогноза на близо 80 икономисти, интервюирани от Ройтерс през интервала 15-22 април, брутният вътрешен артикул (БВП) ще се свие с 13,1 % през второто тримесечие. Това би бил най-големият тримесечен спад след Втората международна война.

При предходни изследвания на организацията се прокрадваше и нещо по-оптимистично, въпреки да бяха мрачни като цяло. Едва предишния месец бе планувано приблизително стесняване със скромните 0,3 % за това тримесечие.
"Кризата с ковид нанася невиждан удар на Брутният вътрешен продукт, от който на стопанската система ще са нужни години да се възвърне ", разяснява Пол Дейлс от Кепитъл икономикс (Capital Economics).

Темпът на инфлация във Англия се забавя

Очаква се стопански напредък от 6,3 % през идващото тримесечие и 3,3 % през последните три месеца на годината. Само че над 90 % от икономистите, които са дали отговор на спомагателен въпрос, споделят, че има заплаха от низходящо преразглеждане на прогнозите им за втората половина на годината.

"Ако COVID-19 се върне със същата или по-голяма мощ, тъй че първичният спад на продукцията да се задържи няколко тримесечия, то тогава е мъчно да се чака да бъде избегната тежка финансова рецесия ", предизвестява Андрю Бригдън, основен икономист във Фaдъм (Fathom).

В най-лошия сюжет английската стопанска система ще се свие с 15 % през настоящото тримесечие, сочи междинната оценка, и с 11,4 % за цялата 2020 година. Базовият сюжет включва спад от 5 на 100 за тази година и напредък от 4 на 100 за идната.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР