Великобритания е кралство, в което динамиката на съвремието се сблъсква

...
Великобритания е кралство, в което динамиката на съвремието се сблъсква
Коментари Харесай

Преброяването на лебедите на Чарлз III

Англия е кралство, в което динамичността на съвремието се сблъсква с вековни обичаи, при които границата сред приказното и действителното се размива. За една такава вековна традиция ще ни опише кореспондентът на bTV в Обединеното кралство Васил Христов.

Това е най-ценната и антична корона на Обединеното кралство

Лъчите на слънцето обрисуват силуета на най-стария палат в света - Уиндзор, до момента в който мъже в униформи извършват нарежданията на Дейвид Барбър към лодките си и поставят флагове с монограм на крал Чарлз III.

Само перата в кокардите на шапката на Дейвид и помощниците му издават на каква значима и виновна задача ще поемат по Темза след наздравиците с грог.

Всяка година, в понеделника на третата седмица от юли кралският лебедоносец организира гала по броене и маркиране на тези птици.

Дейвид Барбър носи почетната купа кралски лебедоносец и основен преброител на лебедите на краля, тъй като даже децата в кралство знаят на кого са рибите и лебедите в страната.

Специалният сътрудник на bTV в Лондон Васил Христов единствен беседва с наследника на българската монархия

„ Кралят има правата да предяви искания за благосъстоятелност върху всички лебеди плуващи немаркирани в открити води. Това не значи, че има всички, само че има право да го съобщи “, сподели  Дейвид Барбър.

В днешно време, маркираните лебеди като благосъстоятелност на краля са сред 900 и 1200.

Кралската благосъстоятелност върху лебедите в Обединеното кралство датира най-малко от 1186 година Някои източници сочат, че през 1247 година Хенри III поръчва 40 лебеда за коледната си вечеря, което е една от най-пищните прояви на тази традиция.

Длъжността на Дейвид съществува от близо 800 години, само че ролята му към този момент не е да обезпечава деликатеси за трапезата на краля.

„ В 12 век, те са били значима храна, само че що се отнася до съвремието, всичко това, което вършим служи за образование и запазване “, уточни Дейвид Барбър.

Ежегодното събитие продължава да притегля вниманието на аристокрацията, само че не това е значимо за хората с червени униформи. Докато се качват против течението, и лодките чакат да преминат през шлюзовете на Темза, флотилията се среща с възпитаници от учебните заведения край реката.

Професорът по орнитология в Оксфорд, Крис Перинс взе участие в преброяването на лебедите повече от 30 години и с голямо внимание споделя на децата какво вършат.

Церемонията ще приключи с въздушен церемониал над Бъкингамския замък

 „ В този интервал на годината, ние можем да хванем и маркираме дребните лебеди. Това е елементарно, тъй като са задоволително огромни да бъдат маркирани, само че още не могат да летят и това да се случи е относително елементарно “, сподели проф. Крис Перинс.

А в една птица, броя на перата може да доближи до 25 000. Размахът на крилата на лебедите постоянно минава два метра.  Живеят моногамно на двойки за цялостен живот и снасят едновременно до 6 яйца.

И до момента в който децата получават първите си уроци по какъв начин да пазят природата и животните, откриват какъв брой скъпо нещо са традициите и уважението към институциите.

И с изключение на документ от Бъкингамския замък, научават от момчетата на основния преброител на лебеди, какво вършат от епохи насам.

„ Първо би трябвало да хванем възрастните птици, хващате ги за врата и пъхвате ръката си, с цел да обгърнете крилата, с цел да ги държите. Слагаме ги в лодката и по-късно някой ги връзва деликатно към крилата и към краката. И това е моментът, в който сме сигурни, че ще може да ги прегледаме, измерим и проверим за всевъзможни пострадвания. Младите би трябвало да вържем единствено към краката, не и крилата “, акцентира Дейвид Барбър.

Предполага се, че идват от северноевропейски страни

Запитах се дали в действителния живот може да се повтори историята с отвлечените птици от романа на  Алек Попов -,,Мисия Лондон ". Разказах я на Дейвид и се пошегувах, че несъмнено всеки рискува да осъмне заключен в лондонския Тауър, в случай че се опита да го направи и с лебедите на краля.

„ Това е нещо, което съда би могъл да каже, само че да, има санкции в случай че нараниш или убиеш лебед или откраднеш яйцата им, за всичко това има, дано кажем, строги закони “, безапелационен бе Барбър.

Целогодишно преброителите на лебеди се грижат за това да предотвратят сходни произшествия, провеждат избавителни интервенции, образования и благотворителни акции. А хората към реката им отвръщат с почитание и благодарност.

„ Нека го кажем по този начин. Лебедите претърпяват доста сложни време през днешния ден, в сравнение с са имали в предишното. Има доста повече плавателни съдове, доста повече лов на риба, повече проблеми, вандализъм. Ето за какво ние сме тук, с цел да сме сигурни, че те ще оцелеят за бъдещето и за бъдещите генерации “, уточни основният преброител на кралските лебеди.

Защото и традициите са като в приказката за грозното патенце - би трябвало им доста време, с цел да се трансфорат в хубав лебед.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР