Велико Търново. За първи път във Велико Търново ще бъде

...
Велико Търново. За първи път във Велико Търново ще бъде
Коментари Харесай

Велико Търново: За първи път в града ще бъде показано копие на Самарското знаме

Велико Търново. За първи път във Велико Търново ще бъде показано Самарското знаме. То ще бъде посрещнато с боен обред в наличието на посланика на Руската федерация в България Негово превъзходителство Анатолий Макаров. Церемонията ще се организира на 16 февруари от 11.00 часа пред постройката на Музей „ Възраждане и Учредително заседание “. Това заяви на конференция Златина Димитрова, редактор на регионален ежедневник, един от уредниците на събитието, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Велико Търново . Самарското знаме, което ще бъде показано във Велико Търново, е копие, защитавано в Регионалния исторически музей в Стара Загора. То е част от изложбата „ Търново, Освобождението и възкресението на България “, която посетителите на Музея ще имат опция да видят в границите на една седмица.
Експозицията е част от акцията „ Търново, Освобождението и възкресението на България “, отдадена на 140-годишнината от Освобождението на България. Инициативен комитет от общественици поддържа концепцията. В него влизат кметът Даниел Панов, регионалния шеф проф. Любомира Попова, ръководителят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, началникът на НВУ „ Васил Левски “ бригаден военачалник Пламен Богданов, редица водещи историци и други. „ Община Велико Търново е съорганизатор и поддържа много от мероприятията, отдадени на честванията на 140-годишнина от Освобождението на България. Тази галерия, която ще бъде показана, е единствено един сегмент от целия комплекс мероприятията по честването на тази кръгла годишнина “, уточни зам.-кметът на Община Велико Търново проф. Георги Камарашев.
Златина Димитрова означи, че националната реликва ще бъде посрещната с боен обред, в който ще вземат участие курсанти от Национален боен университет „ Васил Левски “ и доброволци от клуб „ Традиция “ пред стълбите на Музей „ Възраждане и Учредително заседание “, след което в постройката ще се организира публично разкриване на изложбата и награждаване на спечелилите от състезанието за ученическо и студентско творчество „ Търново, Освобождението и възкресението на България “. От 12.15 часа в Регионална библиотека „ П. Р. Славейков “ ще се състои Младежка научна сесия с ръководител проф. Петко Ст. Петков. От 12.30 часа ще бъдат поднесени венци и цветя на паметниците на починалите съветски воини във Велико Търново.в парк „ Света гора “, в парка на храм „ Възкресение Христово “ и на паметника на военачалник Гурко в парк „ Марно поле “. От 13.30 часа в Община Велико Търново ще се организира публична среща на посланикът на Руската федерация в България Негово превъзходителство господин Анатолий Макаров с регионалния шеф проф. Любомира Попова, кмета на Община Велико Търново инж. Даниел Панов, ръководителя на Общинския съвет Венцислав Спирдонов и бригаден военачалник Пламен Богданов, шеф на Национален боен университет „ Васил Левски “. От 14.30 часа в Регионалното ръководство по образованието ще се организира среща, на която ще бъдат показани опциите за образование в влиятелни съветски университети.
За да могат повече търновци да видят Самарското знаме, на 16 февруари музей „ Възраждане и Учредително заседание “ ще посреща гости гратис. Събитията се организират с поддръжката на Община Велико Търново, Национален боен университет „ Васил Левски “, Регионален исторически музей и клуб „ Традиция “.
Надежда КРЪСТЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР