Велико Търново. За 55-ти път тържествено бе открита новата учебна

...
Велико Търново. За 55-ти път тържествено бе открита новата учебна
Коментари Харесай

За 55-ти път тържествено бе открита новата учебна година във Великотърновския университет “Св. Св. Кирил и Методий“

Велико Търново. За 55-ти път тържествено бе открита новата образователна година във Великотърновския университет „ Св. Св. Кирил и Методий “, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Велико Търново . Церемонията стартира с едноминутно безмълвие в памет на известния български езиковед и ректор на Великотърновския университет в интервала от 1984 до 1987 година проф. Станьо Георгиев и на сегашния декан на Историческия факултет, почетен жители на Велико Търново и почетен професор на Тверския държавен университет проф. Иван Тютюджиев. На тържественото разкриване на новата образователна година участваха министърът на образованието Красимир Вълчев, народни представители от Великотърновски многомандатен изборен регион, регионалният шеф проф. Любомира Попова, зам.-кметът Снежана Данева – Иванова, ръководителят на Общински съвет - Велико Търново Венцислав Спирдонов, делегация от Тверския държавен университет и други.
Празникът бе открит от ректора на образователното заведение проф. Христо Бонджолов, който поздрави студентите. „ Винаги откриваме образователната година с доста вяра и с религия, че тази година ще бъде по-добра, по-успешна, с вярата, че ще съумяваме повече, че резултатите, които ще реализираме ще бъдат съществени, че крачката, която ще създадем ще бъде напред и на горе. Много се надявам, че ще ни върви по вода. Благодаря на всички, които сте избрали Великотърновски университет. Мога да ви уверя, че ще бъдат положени всички старания, тъй че да имате добра образователна среда, да получите положително обучение, да получите добра подготовка, да имате контакти с бизнеса “, съобщи проф. Бонджолов. Той акцентира, че общият брой на признатите студенти тази година е над 3800. Ректорът заяви, че е Великотърновският университет е получил предложение за основаване на учебен консорциум с университети в Германия и Австрия, с които да извършва дружно стратегии на ЮНЕСКО. „ Правим всичко допустимо да отворим повече порти за вас, да ви създадем условия, тъй че да се реализирате добре. Това е нашата задача, а оттова насетне са вашите старания, вашия труд, вашите благоприятни условия за разцвет “, обърна се проф. Бонджолов към студентите.
Приветствие към студентите произнесе доктор Станислава Стоянова, депутат и член на комисията по обучение и просвета в Народното събрание. Приносът на Великотърновския университет за развиването на българското обучение напомни проф. Вихрен Бузов.
Стотиците студенти, събрали се в Аулата на Ректората, поставиха студентска клетва, написана от поета Радко Радков, джентълмен на френската просвета и повторен притежател на Наполеоновата премия Солензара. Първокурсниците бяха поздравени и от техния сътрудник Маргарита Славова от компетентност „ История “.
55 гълъба полетяха в небето над Великотърновския университет по случай 55-ата годишнина от неговото учредяване с посланието за здраве, високи университетски и персонални триумфи и още хиляди нови студенти.
Надежда КРЪСТЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР