Велико Търново. Ценни реликви от фондовете си ще покаже Регионалният

...
Велико Търново. Ценни реликви от фондовете си ще покаже Регионалният
Коментари Харесай

Велико Търново: Ценни реликви от фондовете си ще покаже Регионалният исторически музей по повод 140-годишнина от Освобождението на България

Велико Търново. Ценни реликви от фондовете си ще покаже Регионалният исторически музей във Велико Търново във връзка 140-годишнина от Освобождението на България. Това заяви на конференция шефът на музея Иван Църов, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Велико Търново . Изложбата „ Търново, Освобождението и възкресението на България “ ще бъде публично открита на 16 февруари от 11.00 часа в Музей „ Възраждане и Учредително заседание “. Великотърновци и посетители на града ще имат опция да прегледат, дружно със Самарското знаме, и редица и други забавни артефакти, свързани с Руско-турската освободителна война – фотоси, оръжия, истински униформи на български опълченци и съветски воини.
Църов уточни, че съветските униформи са благосъстоятелност на Музей „ Главна квартира на съветската дунавска войска – 1877 година “ в село Горна Студена, само че се съхраняват във великотърновския музей. Освен това ще бъдат показани и остатъци от униформи, копчета, еполети, кръстчета и иконки, открити в двора на църквата „ Св. 40 мъченици “ и на така наречен Руски гробища в региона на „ Качица “. Ще бъде показана и богата сбирка от гравюри, която съхранява Регионален исторически музей – Велико Търново. Сред забавните експонати, които ще могат да видят великотърновци и посетители на града е байракът на горнооряховските въстаници, който е възложен от Историческия музей в Горна Оряховица. „ Горнооряховското знаме е било ушито във връзка Априлското въстание, само че още преди въстанието младежите биват задържани от турската полиция. В един от тях намират квалифицираното знаме. Заедно с тях то идва в Търновския конак. Когато на 25 юни, или 7 юли по нов жанр, турците напущат Търново, други младежи влизат в Конака и намират знамето вътре. То бива взето и връчено на VI oпълченска тайфа “, уточни Иван Църов.
Във фондовете на великотърновския музей се пази и знамето – плакет, с което търновци посрещат главнокомандващия съветската войска ген. Николай Николаевич на 25 юни 1877 година. То също ще бъде показано в експозицията „ Търново, Освобождението и възкресението на България “.
Надежда КРЪСТЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР