Велико Търново. Стартират основните ремонти на три от общо шест

...
Велико Търново. Стартират основните ремонти на три от общо шест
Коментари Харесай

Велико Търново: Започват основните ремонти на три учебни заведения

Велико Търново. Стартират главните поправки на три от общо шест образователни заведения във Велико Търново. Това оповестиха от пресцентъра на Община Велико Търново. Дейностите са част от плана на Общината за рационализация на просветителната инфраструктура, част от утвърдената капиталова стратегия по оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020. Общо 7,9 милиона лв. е безвъзмездната финансова помощ за целия план, а още 805 000 лв. обезпечава Община Велико Търново. Средствата ще бъдат вложени в подобряването на материалните бази на детските градини „ Пролет “, „ Рада Войвода “ и „ Ален мак “ и на учебните заведения „ Владимир Комаров “, „ Георги Сава Раковски “ и Спортно учебно заведение – В. Търново.
Символичното начало бе сложено през днешния ден с церемонии по първи копки в ДГ „ Рада Войвода “ и ДГ „ Ален Мак “, както и в Средно учебно заведение „ Владимир Комаров “. Заместник-кметът на Старата столица проф. Георги Камарашев разяснява, че с реализацията на плана Община Велико Търново продължава да усъвършенства изискванията за обучение в учебните заведения и детските градини и да потвърждава, че просветата постоянно е измежду целите на локалната власт.
Монтирана ще бъде топлоизолация на фасадата на ДГ „ Ален Мак “, всички пространства и обзавеждането ще бъдат актуализирани. Ремонтирани ще бъдат покривът, сутеренната част, външните стъпала, инсталациите за ВиК, осветяване, електроснабдяване, вентилация и отопление. Ще бъдат инсталирани също слънчеви уреди, а постройката ще бъде газифицирана. Ще бъде непокътната връзката с градската топлофикационна мрежа – по този начин детската градина ще може да разчита на разнообразни типове източници за отопление. Ремонтирани ще бъдат също вътрешният двор, пасарелката, площадките, оградите и алеите.
В детска градина „ Рада Войвода “ ще бъдат актуализирани всички вътрешни пространства, както и обзавеждането в тях, инсталирани ще бъдат нови порти и вътрешна дограма. Подменени ще бъдат ВиК- и ел-инсталациите, вентилацията, инсталирана ще бъде нова котелна апаратура, планувана е и газификаци, постройката ще бъде климатизирана. Монтирана ще бъде и топлоизолация по фасадите, сложени ще бъдат и слънчеви колектори. Ремонтните действия обгръщат също двора, всички детски площадки, пътеки и огради, ще бъдат засадени широколистни и иглолистни дървета, както и друга по тип храстовидна растителност. Монтирана ще бъде рампа за хора с увреждания.
Създадена е организация за учебно-възпитателния развой на децата от двете детски градини – през юли те са настанени в ДГ „ Райна Княгиня “, а в през август ще бъдат преместени в ДГ „ Иванка Ботева “.
С сегашния план ще бъдат в СУ „ Владимир Комаров “ ще бъдат актуализирани всички класни стаи, подовете, таваните и стените на пространствата, ново ще бъде обзавеждането, сложени ще бъдат нови порти и вътрешна дограма. Ремонтът обгръща също ВиК-съоръженията, електроинсталацията в кухненските пространства, сменени ще бъдат основните разпределителни табла, пожароизвестителната апаратура. Дейностите включват също стъпалата и козирките. Ще бъдат инсталирани рампа и асансьор за хора с увреждания, напълно актуализирани ще бъдат също дворът, игрището, трибуните и оградите. Ново ще бъде и външното осветяване.
Преди няколко години бе осъществен ремонт на покрива на СУ „ Владимир Комаров “, заменена бе външната дограма, инсталирана бе и външна топлоизолация.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР