Велико Търново. Състоя се официална церемония по стартиране на строежа

...
Велико Търново. Състоя се официална церемония по стартиране на строежа
Коментари Харесай

Велико Търново: Положена бе първа копка за изграждане на нов кризисен център в града

Велико Търново. Състоя се публична гала по пускане на градежа на нов спешен център във Велико Търново, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Велико Търново . Първата копка направиха зам.-кметът на Община Велико Търново Ганчо Карабаджаков и представителят на компанията реализатор Лъчезар Лалов. Присъстваха още Мариела Цонева – шеф Дирекция „ Проекти и стратегии “, доктор Диляна Вачкова – шеф Дирекция „ Социални действия и опазване на здравето “ към Община Велико Търново, представители на компанията реализатор, както и представители на обществени услуги. Свещено иконом Славчо Иванов отслужи молебен за здраве и благослови строителството на новата обществена услуга. Проектът планува създаване на „ Кризисен център за лица “ с общ потенциал 30 места, ситуиран в две здания вид „ пасивна къща “, както и благоустрояване на прилежащите дворни пространства.
„ Това е нов новаторски план, който не е реализиран досега в региона. Двете къщи ще бъдат изпълнени с най-нови технологии и по новаторски метод на осъществяване, с топлоизолационни системи на най-високо ниво, фотосоларна апаратура на всяка къща, която има за цел да понижава потреблението на електрическа енергия, оползотворяване на дъждовните води за поливни системи и други потребности на двете къщи. Това е доста дребна част то системите, които ще бъдат вложени в този план за „ пасивни къщи “. Това е в действителност не е правено в региона и ще е предизвикателство за компанията реализатор, само че ние поемаме този ангажимент. Даваме заричане, че този план ще бъде изпълнен качествено и в период. За това разчитаме и на помощта на Общината “, уточни Лъчезар Лалов.
Общата цел на плана е създаване на модерна, подобаваща и рентабилна обществена инфраструктура в Община Велико Търново, която да обезпечи удобна среда за даване на качествена и ефикасна услуга в общността и да способства за развиването на общинската обществена политика. Кризисният център ще обезпечава обществена услуга за лица, потърпевши от принуждение, трафик или друга форма на употреба. Услугата ще се дава в период до 6 месеца и ще е ориентирана към оказване на самостоятелна поддръжка, облекчаване на ежедневните потребности и правно консултиране на потребителите или социално-психологическа помощ посредством мобилни екипи за спешна намеса. Двете здания ще са ситуирани на ул. Драган Цончев “ №6 и №8 в кв. „ Зона Б “. Архитектурно те ще наподобяват по подобен метод и бъдат обособени като независими къщи и пространства, самостоятелни едно от друго. Сградите ще подхождат на градската архитектура и ще хармонизират на околната среда в региона. Финансирането на плана е по Оперативна програма „ Региони в напредък 2014 – 2020 “. Общата стойност на плана е 2 169 123 лв.. Срокът е на осъществяване е 30 месеца.
Надежда КРЪСТЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР