Велико Търново. С изпълнения на кукери и гайдари бе открит

...
Велико Търново. С изпълнения на кукери и гайдари бе открит
Коментари Харесай

Велико Търново: Кукери и гайдари откриха седмия Национален събор на овцевъдите в България

Велико Търново. С осъществявания на кукери и гайдари бе открит седмият Национален събор на овцевъдите в България, който се организира край Петропавловския манастир до Лясковец. Това оповестиха от Общинската туристическа организация „ Царевград Търнов “ . Спазвайки националните обичаи, при започване на събитието бяха прогонени злите сили от кукерите от село Полена, Благоевградско, а по-късно прозвучаха красивите ритми на калоферските гайдари, последвани от оркестър „ 101 каба гайди “. Съборът бе публично открит от изпълнителния шеф на Държавен фонд „ Земеделие “ Живко Живков, кмета на община Лясковец Ивелина Гецова и съпредседателя на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев. На събитието участваха посланици и дипломати, както и представители на браншови организации от Австрия, Азербайджан, Босна и Херцеговина, Германия, Грузия Дания, Израел, Испания, Италия, Литва, Латвия, Македония, Молдова, Румъния, Сърбия, Чехия и Финландия.
Насърчаването на потреблението на овчи и кози артикули и производството им от български първични материали е във фокуса на тазгодишния събор на овцевъдите, който се организира под мотото „ Българските храни от български първични материали “.
Инициативата „ В търсене на изгубения усет “ на НОКА за изразходване на овчи артикули, гарантиращи здравословно хранене на събора бе подкрепена от евродепутата Момчил Неков, член на комисията по Земеделие и развиване на селските райони в Европейския парламент.
30 български животновъди, преработващи лично мляко, от цялата страна ще вземат участие в ревюто на артикули от овче и козе мляко на събора и оферират непосредствено своята продукция.
Над 200 изложители от цялата страна – фермери, производители на локални и млечни артикули, компании със селскостопанска техника, съоръжение и фуражи производители на био храни вземат участие в събора. Изложени са над 16 породи овце, 8 породи млечни кози, разнообразни типове овчарски и пастирски кучета, коне-тежковози, магарета и други В първия ден се организираха атрактивните надпревари по доене на кожи и ръчна стрижба на овце.
Съборът на овцевъдите продължава и на 12-ти и 13-ти май, когато ще се проведат фермерски надпревари по обезкостяване на агнета, доене на овце, изтегляне на товари от коне-тежковози. В събота и неделя на събора не престават ревютата на животни, има ревю на занаяти, селскостопанска техника, кулинарни зони, хоротеки и още доста атракции.
Националният събор на овцевъдите се провежда от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКАБ), със съдействието на Министерството на земеделието, храните и горите на Република България и поддръжката на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.
Насърчаването на потреблението на овчи и кози артикули и производството им от български първични материали ще е във фокуса на тазгодишния събор на овцевъдите, който ще се организира под мотото „ Българските храни от български първични материали “.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР