Велико Търново не спира да ни очарова. Малките улички, величествените

...
Велико Търново не спира да ни очарова. Малките улички, величествените
Коментари Харесай

Арбанаси - скритото съкровище на старопрестолния град

Велико Търново не стопира да ни очарова. Малките улички, величествените гледки, история на всяка крачка.

Само на 4 км обаче се намира едно същинско богатство. Арбанаси е малко селце, запазило духа на една отминала ера, което ще ви предложи успокоение и опция за прелестни разходки. И не на последно място страхотна панорама към Търново.

Празникът на селото е на 15 август, Успение Богородично и по традиция се отбелязва с литургия в манастира “Света Богородица ”.

Какво можете да разгледате в Арбанаси? Със сигурност доста църкви, манастири и чешми. Подбрахме няколко, които да не пропускате.

Констанцалиевата къща

Къщата-музей се намира на самата основна улица и съставлява същински монумент на жилищната архитектура в Арбанаси. Строена още през XVII век за арбанашкия жанр Тафрили, къщата е закупена от Атанас Констанцалията, чието име носи и до през днешния ден. През дългото си битие къщата претърпява няколко ремонта и промени. Днес в нея можете да видите експозиция на арбанашкия обичай и просвета през вековете.

Църква “Рождество Христово ”

В югозападната част на селото се намира църквата “Рождество Христово ”. Построена е още през XVI век като от този момент неведнъж е преизграждана. Изографисана е през ѝXVI-XVII век, а красива дърворезба украсява иконостасната бариера на главния храм. Първият иконостас е основан през 1636 година, само че през днешния ден можете да видите този, с който е сменен през XVIII век. Това е един от най-ранните образци за българското дърворезбарско изкуство. Когато сте вътре, потърсете и красивия стенна живопис Колелото на живота. Общата повърхност на стенописите е към 2000 кв. м. Днес църквата работи като музей.

Църква “Свети Архангел Михаил и Гавраил ”

Църкви в Арбанаси има доста. В южната част на селото ще стигнете до църквата “Свети Архангел Михаил и Гавраил ”. Най-старата ѝ част евентуално е издигната през XVII век, въпреки че съгласно изследванията за основа е употребена черква от XIII-XIV век. В днешния си тип църквата има комплицирана и забавна композиционна скица. Същинската черква се състои от олтар, наос и притвор по надлъжната ос, а от северната страна се намират параклисът “Света Параскева ” и обстойно преддверие.

Църква “Свети Димитър ”

Църквата е ситуирана в центъра на днешното Арбанаси. Построяването ѝ се отнася към XVII век и се води най-ранният паметен монумент в селото. Стенописите на църквата са приключени към 1621 година, както ни споделя ктиторският надпис над входната врата. За страдание, през днешния ден единствено част от стенописите са непокътнати и се намират в развой на реституция. За момента и самата черква е затворена за визити.

Арбанашки манастир “Света Богородица ”

Манастирът се намира в северозападните околности на селото и е настоящ женски манастир. Основан е още по времето на Второто българско царство и е бил един от манастирите на Търновското светогорие, опасвали като венец старопрестолния град. Мястото няколко пъти е опустошавано по време на османското иго. Последното възобновяване на постройката е приключено през 1868 година. Манастирът съставлява комплекс от църква с параклис ( “Света Троица ”) и жилищни здания. И тук можете да се насладите на прелестни фрески. Най-голямата полезност за манастира обаче е намиращата се в същинската черква чудотворна икона на Света Богородица. Тя е релефна и е обкована със сребро. Ценната светиня се датира още отпреди османското иго. Вероятно през XIII век е донесена от Атон, след това е скрита и е открита инцидентно от овчарче на ливадите край църквата. Манастирът не предлага храна и заслон.

Арбанашки манастир “Свети Никола ”

В падината в южната част на Арбанаси се намира още един девически манастир. “Свети Никола ” е издигнат по времето на Асеневци, опустошен е през 1393 година и три века по-късно е издигнат още веднъж. Посещаван е от редица видни революционери като Васил Левски, Стефан Стамболов, Матей Преображенски и други. В храма можете да се помолите на две чудодейни икони - на Свети Николай и на Света Богородица. Манастирът предлага места за настаняване.

Коконска чешма

Намира се на основната улица след Констанцалиевата къща. Кръстена е на една от нейните обитателки - Кокона Султана. Датира се от 1786 година.

Пазарска чешма

Чешмата се намира в самия център на селото и е издигната през 1829 година от Мехмед Ага. На лицевата страна на чешмата има каменен надпис с релефни букви на староарабски. Всеки, който се наведе да пие вода от Пазарската чешма, може да прочете следното: " Земният живот на великодушния, умен и благороден Мехмед ага угасва. Като се кажат молитвените думи, дано Рафет да издекламира хронограмата му: Шахиншахът, признаващ достолепията, Негово Величество Махмуд Гази: „ Счетох за вярно да отбележа... какъв брой е величествен. Нека прояви Аллах милосърдие и разреши да построи... съживителни чешми! Побеждаваща персона, та славата ѝ да бъде висша! 1245 година "

Къщата на Петър Дънов

Малцина знаят, че през 1912 година Петър Дънов работи в Арбанаси, където сформира “Завета на цветните лъчи на светлината ”. На титулната страница е изписано мотото: " Винаги ще съм лоялен раб на Господа Иисуса Христа, Син Божий, 15 август, Търново, 1912 ". Вероятно къщата е била подарена на Учителя. Днес подът пропада и макар, че е оповестена за монумент на културата не може да се избави.

Ако решите да се разноските и край Арбанаси, също има какво да видите. Разбира се, Търново се намира близо и сигурно ще се отправите натам. Но в случай че решите този път да заложите на нещо друго, събрахме няколко хрумвания.

До пещера “Калугерската дупка ” се стига по маркирана пътека, която стартира от югоизточните околности на Арбанаси. По потока, нагоре в дерето ще стигнете до малко езерце и входа на пещерата с формата на вътрешност. Ако ще влизате, се подгответе с гумени ботуши.

Чешмата Голямото лако се намира на 400м по-надолу от Калугерската дупка. Била е красива римска чешма, само че през днешния ден е полуразрушена. В непосредственост има беседка за отдих.

Само на към 2 км от Арбанаси се намира местността Ксилифор . Мястото е обичано за отдих на жителите и гостите на Търново. Местността е превърната в увеселителен комплекс навън с езерце, хижа и хотел-ресторант.



Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР