Велико Търново. МОБАЛ Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново отбелязва

...
Велико Търново. МОБАЛ Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново отбелязва
Коментари Харесай

Велико Търново: МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ отбелязва европейската и световна седмица на донорството

Велико Търново. МОБАЛ „ Д-р Стефан Черкезов “ във Велико Търново отбелязва европейската и международна седмица на донорството. Тя се организира всяка година през октомври, с цел да се уважи паметта на всички, които са станали донори и са избавили човешки животи. Д-р Сибила Маринова, регионален координатор по донорство и шеф на Отделението по анестезиология и интензивно лекуване в болничното заведение, сподели пред публицисти, че със събитията, които се провеждат по този мотив, се надява хората да схванат какъв брой значима е тази идея за нея и доктор Ваня Лъчезарова като координатори по донорството, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Велико Търново .
„ Преди две години започнахме осведомителна акция, тъй като осъзнахме, че хората не са осведомени какво съставлява мозъчната гибел, донорството, какъв е закона в България. Стартирахме акцията първо измежду търновските възпитаници, като задачата ни беше влизайки при тях и поднасяйки им такава непозната и страшна за тях тематика, да ги предизвикваме да разясняват както по сред си, по този начин и в фамилиите си. Целта не е да убеждаваме хората да стават донори, а сами да вземат своето осведомено решение. Дали ще е единодушие или отвод, то би трябвало да е осведомено взето “, изясни доктор Маринова.
По думите й, когато тематиката се разяснява в фамилията, сходно решение се взима доста по-лесно. Д-р Маринова се аргументира с обстоятелството, че никой не е застрахован от сходно събитие и би могъл да попадне в обстановка както на донор и негови близки, по този начин и на реципиент и негови близки.
Д-р Маринова напомни, че последната донорска обстановка и единствена за тази година във великотърновската болница е осъществена през август. Семейството взема хуманното решение да се извърши донорство и от болничното заведение уведомяват Изпълнителната организация по трансплантациите “. За задачата аероплан C-27 J „ Спартан ” от транспортна авиогрупа Враждебна на Военновъздушните сили транспортира екип на Военномедицинска академия от София до Горна Оряховица, който прави експлантация на място в регионалния стационар.
Мария НЕДЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР