Велико Търново. Материал на Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на

...
Велико Търново. Материал на Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на
Коментари Харесай

105 години от трагично земетресение в Централна Северна България и някои уроци от него

Велико Търново. Материал на Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дълготраен началник на секция „ Сеизмология ” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН)
В своя брой отдаден на земетресението, вестник „ Велико Търново ” оповестява: „ На 1 юний 1913 година В. Търново изпита ужасите на едно ужасно землетресение. За момент цялото население бе обзето от неописуема суматоха и стихийно потегли вън от града, с цел да откри избавление и гаранция най-малко на своя живот. Оттук, приютен в своите скромни бараки, разстлани надлъж и нашир по Марино поле и другаде, то поглеждаше с вярата отново да възвърне прежното състояние.... ”

14 юни (1 юни по остарял стил) 1913, събота. Черешова Задушница извежда дами и остарели хора в Горна Оряховица, Търново и покрайнината от домовете им - упътват се към църкви и гробища. Учреждения работят. Занаятчии и търговци чакат гости пред дюкяните. Учениците са в учебните заведения. Мнозина са на полето. В 11:33:45 сеизмографът в София отбелязва мощен трус в страната. Епицентърът е в Централна Северна България, в контактната област сред Предбалкана и Мизийската платформа. Повече от половин век по-късно, магнитудът на земетресението е оценен на 7.0, изхождайки от тогавашни инструментални регистрации. По през днешния ден общопризнат способ, дълбочината на сеизмичното огнище на земетресението от 14.06.1913 е до към 10 километра (км) под земната повърхнина. Стайков, сеизмологът основал формула за определяне на фокалната дълбочина, предлага дълбочина на източника от 3 до 6-7 км. С това българинът Стайков изпъква с концепцията за обемност на “генератора на земетресение ”. Близостта на земетръсния източник до обектите по земната повърхнина основава в епицентъра мощно влияние върху тях. Ето и резултатът от това мощно влияние, изразено в сеизмична активност по 12-степенната скáла: гара Горна Оряховица – IX-X степен, град Горна Оряховица (през 1913г. е с малко над 7 хил жители) – до IX степен, Търново (IX степен в Асенова махала и Вароша), Арбанаси и Козаревец – VIII до IX, Долна Оряховица, Самоводене, Циганово, Кесарево, Джулюница, Лясковец (земетресението унищожава доста от тухлените здания, поврежда и 5-те църкви, предизвиква 7 човешки жертви и ранява 30-47 от жителите) – до VIII степен. В Дряново, Севлиево и Дебелец въздействието е по-слабо – доста изпопадали комини, пропукани стени, опадала мазилка – деяние с активност не по-голяма от VII степен.
Професионалното изследване на последствията от земетресението се дължи на геофизика доктор Стайко Стайков*. В България той прави за първи път проучване в епицентрална зона на мощно земетресение. В своята книга “Принос за проучване Горнооряховското земетресение ” той записва за Горна Оряховица: “Тук разрушенията са най-големи. Почти всички сгради са разрушени и развалени. В целото градче надали има няколко къщи, които без корекция биха могли още да служат за живеене. Паметника на Г.Измирлиев** е доста дислокиран и завъртян на 45о по посока противна на часовата стрела. Подобно завъртане на монументи и надгробни камъни се вижда във всички църкви и гробища… Кубето на църквата Св. Троица е подхвърлено и е паднало надалеч от мястото на което е стояло... Хвърлено е и кубето на църквата Св. Георги. В двора всички надгробни камъни са разхвърляни и завъртяни… В новостроящата се Захарна фабрика множеството едноетажни постройки и здания за живеене са срутени… Едноетажното жилищно здание при Тухлената фабрика е изцяло разрушено. Върхът на фабричния комин (висок 40 м) се пречупил и паднал ”. По-нататък Стайков цитира сведения на млад свидетел за продължителността на труса в Горна Оряховица: “Вървях по тротоара на основната улица, когато чух мощно бучене; изминах четири крачки и тогава видях, че дюгяните се тресат и почват да се събарят. Докато избягах (б.а.: освен, че не може да се “бяга ”, ами равновесието е нарушено при сходна активност на движението) на другата страна на улицата и се обърнах да видя що става с дюгяните, всичко се бе свършило…… ” Първите реакции на популацията в Горна Оряховица се разказват като: “… жителите под паника напущат домове, магазини и пивници ”. В друга информация четем: “Изравнени със земята са градската болница, следственият сектор, общинското ръководство, клонът на Българска народна банка, новопостроеното читалище, Първо главно учебно заведение, гаpата и пространствата към нея, фабриките. Съдът, пощата и Земеделската банка са полуразрушени. ” Относно човешките загуби, сведение показва: “под руините на горнооряховската девическа прогимназия откриха гибелта си 27 ученички. С изваждането на телата на девойките се нагърбиха тypcки пленници ”. В друго сведение се чете: “Най-тежко е ситуацията в девичеcката пpогимназия. Пpи cpyтването на междуетажните плочи намират гибелта си 25 ученички дружно c yчителката Марийка Икономова. На доста места падат електрически и телеграфни стълбове. Oбщият бpой на починалите в Г. Opяxовица е 30, без да се считат затрупаните междy 50 и 60 pаботници в cтpоящата cе захаpна фабpика. Ранените са над 150. ”
За деянията на земетресението в остарялата българска столица Търново е забавен разказът на очевидеца господин Антонов, шеф на мъжката гимназия в Плевен: “В града всичко се събори: пощата, девическата гимназия, националната банка, мъжката гимназия, черковите. Изобщо, всички публични сгради се срутиха – някои по-високо, други до земята, а на трети останал единствено скелета. Търново, гледан от гарата, наподобява, че има непокътнати 50% от постройките му. За злощастие, това са единствено скелетите на постройките. Влезеш ли вътре, виждаш всичко съборено – нито една постройка не може да служи за жилище или краткотраен заслон. Съборени са в близост манастирите и фабриките. Всички жители избягаха вън от града на Марно поле. ” Друг създател показва следната картина: “Значителни провали са нанесени на гарата, болничното заведение, казармите, телегpафо-пощенcката cтанция и окръжното финансово ръководство. Мъжката гимназия " Св. Киpил ", която е превърната във боен санитарен пункт, е изцяло cpyтена. ” Тъжната вест от Търново е за 27 жертви и 140 ранени и контузени. Няма точни данни за броя на жертвите на земетресението. По данни от регистъра на актовете за гибел за 1913 година броят на починалите във Велико Търново на 1 юни (днес 14 юни) в 11 часа и 30 минути е 20 души и 1 умрял в 14 часа. В Горна Оряховица са регистрирани 16 починали.
В първата седмица след земетресението с магнитуд 7.0 Спас Вацов, шеф на Метеорологичния институт, записва към 30 вторични трусове от същия източник. Те доразрушават някои здания, усилват повредите и провокират неустановеност измежду популацията.
Току-що образуваното държавно управление на доктор Стоян Данев незабавно подхваща ограничения за справяне със обстановката. Русе, Плевен и Шумен изпращат храни за засегнатото население. За поддържане на сигурността се изпращат полицейски елементи от София. Извършват се избавителни интервенции за изваждане на оживели отдолу под разрушени здания. Медицинското обезпечаване – приготовление на 300 кревати в лечебните заведения в Русе и Плевен, командироване на медицински личен състав в двата най-силно наранени града – се дължи на Гpажданcкaта cанитаpна cлyжба. Из страната се провеждат комитети за подкрепяне на потърпевшите посредством походни кухни, краткотрайни подслони от палатки и бараки, дарителски акции (извеcтният политик и покровител Иван Евcтатиев Гешов и cъпpyгата мy внаcят 1500 лева). За очистване на следствията от земетресението Министерският съвет отпуска три поредни заема. Царица Елеонора отпътува за региона на земетресението със специфичен трен, претрупан с медицински консумативи, огромно количество облекла и одеала, xляб и xpанителни пpодyкти. Помощи идват и извън – Славянското благотворително сдружение в Русия, италианcкият кpал Виктоp Еманyил ІІ и други

* Стайко Стайков е роден на 23 октомври 1882 година в Стрелча. Когато през 1905 г в София е инсталиран първият сеизмограф, Стайков е тълковник на регистрациите. Благодарение на неговия твърдоглав труд и анализаторски разум, в България се създават и разгласяват първите инструментални бюлетини. През 1912 година приключва физика в Берлинския университет, а през 1914 година пази докторска дисертация. След това е помощник и основен помощник в Централната метеорологична станция. От 1915 година е автентичен член на Германското и Австрийското метеорологично сдружение. Загива на 3 ноември 1915 година по време на Първата международна война край Струмица.
** Георги Измирлиев (Македончето) е роден в днешния Благоевград. През 1876 година е изпратен в Горна Оряховица като боен началник на Първи революционен окръг на Априлското въстание. На 28 април 1876 година Георги Измирлиев подвига въстанието в Горна Оряховица. Заловен още същия ден, наказан е на гибел и обесен на 28 май 1876 година в центъра на града. Там, през 1891 е положен главният камък на паметника на Георги Измирлиев; тържествено е осветлен на 6 септември 1910г. [Wikipedia]
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР