Велико Търново. Главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева

...
Велико Търново. Главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева
Коментари Харесай

Велико Търново: Главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева бе на двудневно посещение в града

Велико Търново. Главният изпълнителен шеф на Световната банка Кристалина Георгиева бе на двудневно посещаване във Велико Търново. Това оповестиха от пресцентъра на Общината . Кметът Даниел Панов я посрещна, срещна я със актуалното развиване на града и повишения капиталов интерес, регистриран и от интернационалната финансова институция. Панов показа пред Кристалина Георгиева плана за бъдещия нов градски център, а друга съществена тематика на диалога обхвана новите европейски стратегии след 2021 година и нараствания финансов запас за страната.
Обсъдени бяха опциите и механизмите, по които Велико Търново, Горна Оряховица, Свищов и останалите общини отвън обсега на програмата за развиване на селските региони да могат в идващия програмен интервал да аплайват с планове за дребните обитаеми места – за канализация и водоснабдяване, инфраструктура, благоустройство. Тема на диалога бе и целесъобразността на програмата за саниране и вероятните финансови механизми за продължаването ѝ.
В аулата на ВТУ „ Св. св. Кирил и Методий ” Кристалина Георгиева, която има сериозен опит и като еврокомисар, изнесе лекция на тематика „ Светът и ние ”, открита от ректора проф. Христо Бонджолов.
„ Виждам две неща, в които България през днешния ден стои доста добре – позиционирането на страната ни в IT-сектора. Това е значимо, тъй като бъдещата стопанска система е цифровата. Страните, които са подготвени за нея през днешния ден, ще съумеят на следващия ден. И второ – тук сме в един град, където най-накрая демографската наклонност се обръща от стесняване към увеличение на популацията и доста се надявам да го забележим и на други места в България ”, разяснява Кристалина Георгиева.
В лекцията си тя показа световните стопански трендове и провокации, моделите за тяхното развиване и сложи акцент върху четири значими области в международната стопанска система: новите технологии; демографските трендове, преодоляване на климатичните промени и превенцията; стимулиране на стопанската система посредством откриване на работни места. Срещата приключи с оживена полемика по настоящи въпроси.
Кристалина Георгиева има докторска степен по стопански науки, е интернационално потвърден икономист и експерт по въпросите на устойчивото развиване, с богата експертиза от работа в разнообразни елементи на света, в това число в Европейски Съюз. Лекцията ѝ в България съответствува с номинацията ѝ за годишната премия за обилни достижения на основаната в Лондон платформа Emerging Europe.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР