Велико Търново. Фолклорен фестивал С премяна на мегдана ще се

...
Велико Търново. Фолклорен фестивал С премяна на мегдана ще се
Коментари Харесай

Велико Търново: Фолклорен фестивал „С премяна на мегдана” ще се проведе за трета поредна година в село Ресен

Велико Търново. Фолклорен фестивал „ С одеждa на площада ” ще се организира за трета поредна година във великотърновското село Ресен. Това оповестиха за Радио „ Фокус “ – Велико Търново уредниците от читалище „ Народна култура 1874 “. Празникът тази година ще се състои на 21 юли, от 17.00 часа, навън пред читалището. Фестивалът има за цел да разпространява българските хора, национални танци и благосъстоянието на българските национални носии. Той не е с конкурсен темперамент.
В него присъединяване ще вземат над 160 танцьори от 14 обитаеми места от 8 общини. Участниците във фолклорния фестивал ще преминат през два стадия – показване на достоверно хоро, особено за етнографската област на клуба-участник; обработен фолклор – хореографска разработка на едно или повече хора от една етнографска област.
Акцент на фестивала тази година е Мис и Мистър „ Фестивал ”, където участниците ще показват осъществяване. То може да е танц, ария, музикално осъществяване, вербален фолклор, показване на национална носия. Носителите на купите ще получат плакет и грамота. За участниците са готови: премия на кмета на село Ресен – за изпълнителите, танцували с най-голямо въодушевление. Има и премия на читалище „ Народна култура 1874 ” село Ресен – за изпълнителите с най-артистично осъществяване, както и приз на публиката – за изпълнителите, най-бурно приветствани от публиката.
Фестивалът ще приключи с хоротека и другарска вечер „ Под звездите в Ресен ”
Празникът се провежда от Народно читалище „ Народна култура 1874 ”, село Ресен и Клуб за хора и национални танци „ Ресенски япрак ”, в партньорство с Кметство Ресен и Община Велико Търново.
Надежда КРЪСТЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР