Великият щангист Наим Сюлейманоглу почина днес на 50-годишна възраст в

...
Великият щангист Наим Сюлейманоглу почина днес на 50-годишна възраст в
Коментари Харесай

Кой беше Наим Сюлейманоглу - бягство, живот на върха, слава и рекорди! Накрая падение, алкохол и наркотици

Великият щангист Наим Сюлейманоглу умря през днешния ден на 50-годишна възраст в Истанбул. Припомняме, че в края на септември Джобният Херкулес бе признат по неотложност в клиника в Истанбул поради тежка чернодробна цироза. На 6 октомври му бе осъществена животоспасяваща трансплантация, само че преди седмица се наложи той още веднъж да бъде опериран по неотложност поради мозъчен кръвоизлив, написа Блиц.

НАЧАЛОТО

Наим е роден на 23 януари 1967 година в семейство на български турци от село Птичар, Момчилградско. Започва да се занимава с повдигане на тежести от ранна детска възраст и още на 15-години стартира да печели трофеи и да усъвършенства върхове. Когато е на 16 печели сребърен орден за България от международното състезание в Москва. Следващите 2 години той стъпва на най-високото ходило в света в своята категория и печели две трофеи за България. Последната е на международното състезание в София през ноември 1986 година – по-малко от месец преди Наим да избяга в Турция.

 БЯГСТВОТО В ТУРЦИЯ

По време на така наречен Възродителен развой името му е променено на Наум Шаламанов, а това става мотив той да емигрира в Турция през декември 1986 година по време на Световната купа в Мелбърн. Както по-късно излиза наяве, всичко е планувано и добре квалифицирано. През късната есен на 1986 година двама мъже изчакват първенеца след следващата подготовка в София и му разкриват проекта за деяние. Той се съгласява, тъй като по думите му по-късно, не може да се помири със промяната на своето име. Така една вечер по време на престоя в Мелбърн проекта влиза в деяние. Същият ден Наим печели следващото съревнование от международната купа. Вечерта има проведен прием за всички щангисти, само че Наим отива при треньорите и им оповестява, че се прибира в стаята си, тъй като не се усеща добре след тежкия ден. Така малко преди среднощ Джобния Херкулес отива в стаята си, небрежно си стяга багажа и излиза на открито, където го чакат трима души с кола.

На 8 декември 1986 година мъжете откарват Наим в къща, намираща се в един от крайните квартали на Мелбърн. Няколко дни след изгубването си Наим е качен на аероплан за Лондон, където го чака президентският аероплан на президента на Турция Тургут Йозал.

“Аз нараних надълбоко Тодор Живков, като избрах Турция, само че вътрешно той е бил квалифициран, че това рано или късно ще се случи. Нямах 18 години, когато ми смениха името, а това е рана за цялостен живот. Да се събуждаш заран и да не помниш по какъв начин се казваш по документи - това не го поисквам и на враговете си “, споделя Сюлейманоглу приживе.

“Това е едно от най-срамните петна в актуалната политическа история. Никога няма да го не помни и в никакъв случай няма да простя, че ме прекръстиха на Наум Шаламанов. Позорен миг, обвързван е с доста персонална драма и секрети, за които, бъдете уверени, че до момента в който съм жив, няма да разреша да излязат на ярко “, добавя Джобния Херкулес.

Така Сюлейманов се озовава в Турция, където е посрещнат като народен воин.

КАКВА Е РЕАКЦИЯТА НА БЪЛГАРИЯ?

 В първите дни Сюлейманов публично се води липсващ. На 10 декември 1986 година държавната Българска телеграфна агенция оповестява в резюме: " От понеделник заран в Мелбърн световноизвестният щангист Наум Шаламанов е в неопределеност. От известията в някои австралийски вестници се подразбира, че 19-годишният българин е станал обект на особено внимание на избрани среди. Отведен е в някакво жилище с незнаен адрес, само че е известно, че се употребява от турци. От информациите се схваща, че върху него се оказва влияние да не се върне в родината си ".

Два дни по-късно Българска телеграфна агенция добавя информацията за щангиста, като отбелязва, че " злонамерени сили, пренебрегвайки нормите на интернационалните връзки и правата на личността, работят непозволено против български жител ".

Докато в България публично никой нищо не споделя какво става в първенеца, на 12 декември британските медии в детайли разказват случилото се: " Българският първенец във повдигането на тежести Наум Шаламанов дойде в петък заран в Лондон на път за Турция, където ще получи политическо леговище. Турски дипломати го посрещнаха на летището и го водиха в посолството на Турция ".

Британските медии оповестяват и още нещо любопитно, което очевидно демонстрира, че българската страна е била в незнание до последно за протичащото се.

" Няколко часа, откакто самолетът напусна Австралия, управляващите в Канбера се свързаха публично с консула на България Желязко Димитров и обясниха случилото се. Те са обяснили на българския представител, че австралийските управляващи нямат желание да задържат в страната непознати жители, които желаят да я изоставен ".

Едва след демократичните промени медиите в България търсят гледната точка на Наим. А той изяснява, че е решил да избяга от страната когато българските управляващи сменят името му.

В последна сметка Наим получава турско поданство и трансформира името си на Наим Сюлейманоглу. Българското държавно управление действително не се пробва да попречи на присъединяване му в Олимпиадата в Сеул през 1988 година и получава парична отплата от 1 250 000 $.

МНЕНИЕТО НА ИВАН АБАДЖИЕВ

 Наим е друга работа, той е друг. Той имаше естествена заложба да стане популярен първенец. Може би детството му е оказало въздействие. Той е от оскъдно семейство, беше привикнал самичък да се оправя с компликациите. Наим беше знамение, упражнявал е от заран до вечер в залата. Само ние двамата знаем какъв брой тонове са минали през ръцете му. Но не обелваше и думичка, стоеше, мълчеше и ме слушаше. Нали знаете, че той няколко пъти ме е предупреждавал какво ми готвят, и от българската федерация по щанги, и за общия скрит план против мен. Може би една от аргументите да се отнасят зле с мен е и поради Наим Сюлейманоглу, тъй като знаех и му позволих да избяга от България. Преди като говорехме за протеста в Сидни, той за повторно ме предизвести, че ми готвят съществени неща от България. Не му повярвах, само че ето, че ме смъкнаха от сцената.

ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ И БИТКАТА С АЛКОХОЛА

Най-великият щангист за всички времена не за първи път има проблеми с алкохола. Всъщност, проблемите му стартират още по време на спортната кариера. Любимото му е било да смесва уиски с кола, с цел да не го заподозрат, че пиел. Някои настояват, че увреждането на черния дроб, които е получил, са разследване на приложимост на допинг. Който по това време не е бил толкоз съществено проучен. Преди години Наим е признат в турска болница със съществени проблеми. Според пресата в южната ни съседка преди този момент Сюлейманоглу е приемал хапчета против пролетна отмалялост. Наим обаче не обърнал внимание на упътването,  че е медикаментите са твърдо противопоказни с приложимост на алкохол. Тогава се твърди, че Наим е използвал освен огромно количество алкохол, само че и кокаин.  Часове по-късно иконата на международните щанги към този момент пътувал в кола за спешна помощ с кислородна маска върху лицето съвсем в несвяст. Изгарял от 40-градусова температура. Лекарите в частната клиника „ Д-р Сади Кюнок “ изпаднали в суматоха да не би да го изтърван, до момента в който открият първоизточника на инфекцията. Няколко месеца по-късно Наим още веднъж е признат за интензивно лекуване.

Така се стига и до септември този месец, когато трикратният олимпийски първенец още веднъж е признат в клиника. Според лекарите диабетната рецесия, която изкарал напролет се е оказала съдбовна за черния му дроб. Преди половин година Наим вдигнал внезапно кръвната захар и евентуално тогава са последвали доста тежки увреждания. Междувременно и бъбреците на Наим отказали. Докато лежеше в частната клиника преди няколко дни Наим съвсем се беше предал и като че ли усещаше, че краят е близо. „ Не казвайте на никого, не търсете помощ от никого! Аз съм си изживял живота! Ще умра “, декларирал Сюлейманоглу пред част от околните си.

Роден на 23 януари 1967 година в Птичар (Момчилград)
Ръст: 147 см, тегло: 60 кг

УСПЕХИ
3 пъти олимпийски първенец (1988, 1992, 1996)
7 пъти международен първенец – (1985, 1986, 1989, 1991, 1993, 1994, 1995)
7 пъти европейски първенец (1984, 1985, 1986, 1988, 1994, 1995)
46 усъвършенствани международни върха

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР