Велики петък е най-тъжният, най-тежкият ден за Божия син. Той

...
Велики петък е най-тъжният, най-тежкият ден за Божия син. Той
Коментари Харесай

Велики петък. Св. Страдания Господни. Св. мчци Тимотей и Мавра.

Велики петък е най-тъжният, най-тежкият ден за Божия наследник. Той бива разпитван, виновност Му вменили, а Пилат, пoдстрекан от тълпата, която ревяла " Разпни Го ", му издал тежка присъда (вж. глави Мат. 26, 27, Марк 14, 15, Лук. 22, 23, Иоан 18). В този ден Иисус претърпял безчет поругания, страдания, неимоверни премеждия. Това е денят, в който разпънали на кръст почтения Агнец - " изтезаван за нашите беззакония и непреодолим за нашите грехове ", принесен в жертва за греховете на цялото човечество. Раздрало се небето и земята, слънцето скрило лика си, мрачевина надвиснала над Голгота.

Черен, тъмен, поразителен е деня, в който Божият Син починал, разпънат на кръст като най-позорен бандит. На Велики петък бил заровен в каменен саркофаг в пещера, пред която управляващите оставили стража и голям камък на входа. На този ден в храмовете е Неговото опело.

Неслучайно точно в този ден от Страстната седмица постът е изключително непоколебим: Църквата повелява тогава да не се яде, нито нещо да се пие (дори вода). А народът споделя, че на Велики петък и пиле не пее и гнездо не вие. Всяко дихание страда дружно с Богочовека, съпричастно е на неговата гибел и заравяне. В петък никой не подхваща каквато и да е работа.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР