Велики народе на велика Украйна!Днес е голям празник. И аз

...
Велики народе на велика Украйна!Днес е голям празник. И аз
Коментари Харесай

Възкресенска молитва: Душите ни са изпълнени с люта ненавист към завоевателите, но превърни Господи нашата ярост в добра сила, за да победим злото

Велики народе на велика Украйна!

Днес е огромен празник. И аз се намирам на велико място – във великата катедрала Света София. В катедралата, чиито основи бяха положени преди хиляда години на полето на свещената борба, в която войската на Киевска Рус-Украйна разгроми печенегите. В катедралата, която не бе разрушена нито от нашествието на ордата, нито от нацистката окупация, катедралата, която постоянно е устоявала все пак!

Днес всички ние имаме вяра в новата победа на Украйна. И всички ние сме уверени, че

никоя орда и никоя нечиста мощ няма да ни унищожи

Преживяваме мрачно време. На този ярък ден аз и болшинството от нас не сме в светли одежди. Но ние се борим за светла концепция. На страната на светлината. И на наша страна са правдата, индивидите, Господ и висшето небесно зарево. С нас е силата на застъпницата на човешкия жанр - Богородица Оранта*. Тя е над мен. Тя е над всички нас.

Непоклатим дирек на Църквата Христова, нерушим дувар на основната твърдина - Киев, нерушима стена на страната. Докато я има Оранта ще я има катедралата Света София, а дружно нея ще стои Киев, а с тях - цяла Украйна!

Над облика на Оранта са изписани словата от Книгата на псалмите: „ Бог е измежду града; той няма да се поклати. Бог ще му помогне и то при зазоряване “. На този популярен ден ние всички имаме вяра, че нашето зазоряване скоро ще настъпи.

Оранта значи на латински „ тази, която се моли “. Последните два месеца ние всички се молим. И на Възкресение Христово, символизиращо великата победа на живота над гибелта, всеки от нас моли Господа за едно и също и мълви пред небето едни и същи слова, слова на велика и обща молитва

„ Боже Велики, Единни! Пази нашата Украйна! “

Защити тези, които пазят нас! Бранете, висини, тези, които бранят родната земя. Укрепи волята на тези, които ни пазят от плен и иго. Опази тези, които пазят Украйна. Това са нашите военни, националните гвардейци, граничарите, нашата териториална защита, разузнаването. Те и всички други наши войни на светлината.

Помагай на тези, които им оказват помощ. Това са доброволците и всички небезразлични хора. От Украйна и от целия свят. Дай сили на всички, които раздават всичките си сили. Нека всеки, който търси, постоянно намира. Нека всеки, който е на път, постоянно да го надмогне. И дано всеки, който за спасението на Украйна прави невъзможното допустимо, в никакъв случай не загуби религия, че всичко е допустимо.

Пази живота на тези, които избавят живота на другите. Това са всички наши медици. Нашите пожарникари, спасители, сапьори. Нека успеха на живота бъде знак освен на този празник. Нека животът печели всеки ден борбата със гибелта.

Пази нашите майки. Дай устойчивост на тези, които чакат своя наследник или своята щерка да се върнат от война. Дай резистентност на тези, които за жал няма да дочакат своето дете от фронта. Помогни да преодолеят непоносимата болежка тези, които изгубиха родното си дете в мирните градове и села, където

Русия донесе гибел

А на всички наши майки и на всички наши баби дай здраво здраве за още доста и доста години. За да дочакат своите обичани. За да дочакат мира и успеха. с цел да дочакат правдивост. И щастлива напреднала възраст, която се пробват да им откраднат завоевателите. И вместо да плетат шалчета и пуловерчета на внуците си, те плетат през днешния ден маскировъчни мрежи. Дарувай им дълги години кротичък живот.

Както и на нашите татковци. Както и на нашите дядовци. Които в миналото разказваха на своите внуци за войната, а през днешния ден изпращат внуците си на война. Нашите родители и нашите предци строиха тази страна. Днес те гледат по какъв начин я унищожават. Дай им да видят, по какъв начин нашата земя ще бъде освободена и възобновена. А на нас дай сили да го създадем.

Пази всички наши дечица. Дай на всяко момченце и на всяко момиченце щастливо детство, младост, зрялост и напреднала възраст, които най-малко ненапълно ще им разрешат да се избавят от спомените за страшното им детство през войната. Да не помнят недетските страшни игри, които ги принудиха да играят. На гоненица, само че в подземията, от бомбите. На криеница, само че от изстрелите. На пътешествия, само че поради изгубения дом, търсейки избавление от войната.

Запази всички украинци! Ние никого не сме нападали, тъй че дай ни отбрана. Ние не сме унищожавали други нации, тъй че не давай никому да ни унищожи. Ние не сме заграбвали непознати земи, тъй че не позволявай да заграбят нашата.

Съхрани Украйна! Запази и десния ѝ, и левия ѝ бряг - в същото време, когато подло ни удрят и по дясната, и по лявата буза. В края на зимата при нас дойде напълно не пролетта. В нашия дом нахълта студ. На разсъмване ни натикаха в непроницаем мрак.

Вярваме, Боже, че когато пристигна времето на Твоя съд, ти няма да забравиш никого. Всички тези, които не помниха всяка от твоите заповеди.

Няма да забравиш за Буча, Ирпен, Бородянка, Гостомел. Всички тези, които претърпяха свиреп закононарушения. Дай на тях и на цялата наша земя човешко благополучие.

Няма да забравиш за Чернигов, Николаев, Херсон, Суми, Харков, Изюм, Краматорск и Волноваха, Попасная. И всички други градове и села, които слушат ужасни гърмежи. Дай на тях и на всички нас

да чуем салюта на успеха

Няма да забравиш за Мариупол и неговите героични бранители. Може да бъдат унищожени стените, само че е невероятно да бъде погубен фундаментът, на който се държи духът. Духът на нашите войни. Духът на цялата страна.

Ние виждаме страшните подиуми на войната. Дай ни да забележим щастливата картина на мира.

Преминаваме през свръхтежки тествания. Дай ни да достигнем по този път до обективен край - до началото на благополучен живот и преуспяване на Украйна!

Нашите сърца са изпълнени с пикантен яд. Нашите души са изпълнени с люта злоба към завоевателите и всичко, което те правят. Не позволявай нашата гняв да ни унищожи от вътрешната страна. Превърни я в наши каузи на открито. Превърни я в добра мощ, с цел да победи тя силите на злото.

Опази ни от раздори и разколи. Не ни позволявай да загубим единството.

Укрепи нашата воля и нашия дух. Не ни позволявай да загубим себе си. Не ни позволявай да загубим жаждата за независимост. А значи, не ни позволявай да загубим ищаха за праведна битка. Не ни позволявай да загубим вярата за победа и възприятието за лично достолепие, а значи - дано не загубим личната независимост. Да не загубим Украйна. А значи - да не загубим вярата.

Скъпи украинци!

Миналата година посрещахме Великден вкъщи поради пандемията. Тази година още веднъж честваме Възкресение Христово не така, както сме привикнали. Заради различен вирус. Заради чумата наречена война.

И миналогодишната, и сегашната опасност ги сплотява едно – нищо не може да надвие Украйна.

Големият сегашен празник ни дава огромна вяра и непоколебима религия в това, че светлината ще победи тъмнината, че положителното ще победи злото, че животът ще победи гибелта, а значи, че Украйна безусловно ще победи!

И на Великден ние молим Бог за велика берекет, с цел да се сбъдне огромната ни фантазия – да пристигна този Велик ден, денят, в който в Украйна ще настъпи популярен мир. А с него - постоянно единодушие и преуспяване.

С религия и убеденост приветствам всички ви с празника Великден.

Пазете себе си. Пазете своите близки. Пазете Украйна!

Христос възкръсна!

Наистина възкръсна!

* Оранта - едно из главните иконографски изображения на Богородица, молеща се с вдигнати ръце

Превод от украински за Faktor.bg - Милен Радев

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР