Великденският остров, наричан още Рапа Нуи и Пасха, се намира

...
Великденският остров, наричан още Рапа Нуи и Пасха, се намира
Коментари Харесай

Историята на загадъчните каменни глави на Великденския остров

Великденският остров, именуван още Рапа Нуи и Пасха, се намира в южната част на Тихия океан, на към 3600 км западно от крайбрежието на Чили. Той е един от най-изолираните острови в света. Днес се има вяра, че полинезийците са населили Великденския остров още преди 1000 години и са почнали да построяват своя просвета, написа darik.

Холандският откривател Якоб Рогевен е първият, който дошъл на острова през 1722 година Тогава се падало Великден – оттова идва и името на острова. Той бил мощно изумен, че островът е осеят със стотици каменни човешки глави, наречени по-късно моаи. Днес са открити са съвсем 900 такива, с разнообразни физиономии, размери и тегло. Археолозите считат, че със статуите локалните племена са отдавали респект на предците, които бдят над тях. Те са били със статут на нещо приблизително сред човек и господ, като с обърнатите си към морето гърбове бранели островитяните. Но защото няма никакви писмени данни, на учените към момента им е мъчно да схванат тяхното значение и метода, по който са направени.

Истории за каменните глави са се предавали от потомство на потомство, само че писмените разкази са от много по-късен интервал.

Всяка от каменните скулптури е направена от голямо парче камък, като дребна част от тях имат в допълнение парче, което прилича шапка. Най-големите доближават удивителните 11 метра височина и тежат близо 80 тона. Някои от статуите имат и тела, а други са заровени до раменете. В каменна кариера на острова са открити още незавършени скулптури, една от които е съвсем 21 метра. Не е ясно за какво работата по тях е била по този начин ненадейно прекъсната и по какъв начин тъкмо тези колоси са били местени и изправяни.

Има голям брой хипотези за предназначението на статуите и повода, подтикнала хората да ги създадат. Привържениците на концепциите за палеокосмически контакт даже са склонни да ги смятат за дело на извънземни цивилизации.

 Великденският остров
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР