Великденските пости започват веднага след Сирни заговезни. Те започват от

...
Великденските пости започват веднага след Сирни заговезни. Те започват от
Коментари Харесай

Великденските пости започват от утре, ето какво се прави

Великденските пости стартират незабавно след Сирни заговезни. Те стартират от на следващия ден 18 март и продължава до 5 май. По време на постите не би трябвало да се ядат скотски артикули - месо, мляко, млечни артикули, яйца. Дори зехтинът и олиото са неразрешени в някои от дните. Могат да се употребяват всевъзможни плодове и зеленчуци съгласно сезона, ядки, соеви артикули и даже сладки и сладкиши, стига те да не включват някои от неразрешените артикули.

Великденски пости 2024 по седмица:

През първата седмица се съблюдава непоколебим пост. От понеделник до събота могат да се употребяват единствено растителни артикули без олио и вино.

През втората седмица строгият пост е единствено в сряда и петък. В събота и неделя са позволени олиото и виното.

Третата седмица се назовава " Кръстопоклонна " и от понеделник до петък наложително се съблюдава непоколебим пост, като още веднъж в събота и неделя олиото и виното са позволени.

Четвъртата и петата седмица се съблюдава хранителен режим като от седмица две.

Шестата седмица също се следва като втората, само че на празника " Връбница " в събота е позволено консумирането на риба, хайвер или други безгръбначни животни.

Последната седмица се назовава " Страстна седмица " и е най-строга. Хранителният режим от понеделник до събота включва непоколебим пост, а на Разпети петък не се употребява никаква храна, нито даже вода и питиета, в случай че здравето ни го разрешава.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР