Великденската трапеза ще се окаже най-скъпата от години насам. Цената

...
Великденската трапеза ще се окаже най-скъпата от години насам. Цената
Коментари Харесай

Великденската трапеза - минимална заплата ще ни стигне ли?

Великденската софра ще се окаже най-скъпата от години насам. Цената на агнешкото скочи с близо 3 лв. на кг, спрямо предходната година и ще платим сред 180 и 300 лв. за цяло агне за Великден според от тежестта му.

Ако през 2021 година месото от плантация струваше 7 лева за кг, в този миг производители желаят 10 лева

Справка на цените, на които се предлага агнешкото у нас, качена на уеб страницата на Министерството на земеделието, сочи, че по отношение на предходната година има 20% растеж на цените. Например, в случай че предходната година цената на едро нацяло агне е варирала в другите райони в страната от 14 до 16, 60 лева за кг, тази година стига до 20 лева за кг.

Най-високата цена на бут сега е 23 лв., а преди година е била 19 лв.. Плешката пък скача от 17 на 21 лв..

Подобна е обстановката и с яйцата, които, въпреки и със стотинки, са по-скъпи тази година. Те към този момент са по 35 ст. за брой, а преди година най-скъпо са се продавали по 28 ст. за брой. Така кора с 30 яйца сега излиза 10,50 лева, а преди година е коствала 8,40 лева

Изччисления сочат, че една минимална работна заплата няма да ни стигне, в случай че желаеме да се насладим на хубава великденска трапеза- марулите, доматите, краставиците, зелето всичко нарастна двойно.

Някои от зеленчуците са по-скъпи от месото. Така че за първи път от години ще плащаме толкоз скъпи артикули за празничната софра на дълго чакания Великден.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР