Великденска добавка от 70 лева ще получат възрастните хора, чийто

...
Великденска добавка от 70 лева ще получат възрастните хора, чийто
Коментари Харесай

Великденска добавка от 70 лв., но само за хората с пенсии под прага на бедност

Великденска добавка от 70 лв. ще получат възрастните хора, чийто пенсии за този месец са под публично откритата линия на беднотия - 504 лв., разгласи министър председателят Гълъб Донев. Така спомагателна сума ще има единствено за половината пенсионери. Те ще получат добавката през идната седмица като настрана от месечните пенсии заплащане.

Причината този път да няма великденски добавки за всички пенсионери е във обстоятелството, че това е ексклузивен разход за бюджета, а когато са приемали удължителния закон, депутатите от предходното Народно заседание са понижили опциите на служебното държавно управление да вършат изключителни заплащания. 

" За някои анализатори обезпечаването на този запас е лесна работа. Уверявам ви, че не е. Осигуряваме тези средства, макар рестриктивните мерки, които ни наложи 40-ото Народно заседание, с помощта на икономисан финансов запас от служебното държавно управление през 2022 година. Разбирам добре, че това решение на държавното управление ще се схване като незаслужено от пенсионерите, които няма да получат тази добавка, изключително от тези, които получават малко над 504 лева от линията на беднотия. Уверявам ви е, че това беше допустимо най-справедливото решение за обстановката, в която се намира страната сега ", изясни Гълъб Донев.

Служебното държавно управление преценя, че най-уязвимите, които получават добавката за Великден от 70 лева, са хората с пенсии до прага на беднотия от 504 лева Те са половината от пенсионерите у нас. Средствата ще изплати Националният застрахователен институт по банков път и през пощенските клонове при започване на идната седмица.

Гълъб Донев съобщи още, че до края на април служебното държавно управление ще внесе план на бюджет за тази година. 

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР