Великден с тежките трапези мина, но се задава Гергьовден. В

...
Великден с тежките трапези мина, но се задава Гергьовден. В
Коментари Харесай

Пролетно разтоварване

Великден с тежките трапези мина, само че се задава Гергьовден. В промеждутъка не е зле да се разтоварите с по-леки ястия, приготвени от пролетни зеленчуци. Вярно е, че изискват малко повече време, само че по тази причина пък се възприемат елементарно от организма, не предизвикват тежест на стомаха и нямат доста калории. Освен това, въпреки и сготвени, зеленчуците са богат източник на витамини. Ако се опасявате, че имат повече нитрати (става дума за зеленолистните), накиснете ги в студена вода за половин час. Същото важи и за салатите.


Лопушник


 46-1 Необходими артикули:
500 г лапад или спанак
4 яйца
300 г сирене
500 г кори за баница
2 глави кромид лук или 2 връзки зелен лук
250 г сирене
2 с.л. олио
щипка джоджен

Начин на подготвяне:
Зелените листа се измиват, нарязват на ситно и се бланшират за 2 мин., след което се заливат със студена вода, с цел да се резервира зеленият цвят. Кромидът се нарязва на ситно и се задушава с 1 с.л. олио. Добавя се нарязаният лопуш (лапад) и щипка джоджен. Разбърква се 2-3 мин. Към сместа се прибавят 3 яйца и натрошеното сирене. В тава се поставя кора за баница, поръсва се със сместа, кора, примес и така нататък, приключва се с кора. Лопушникът се залива с едно разрушено яйце с 1 с.л. олио и се пече до подготвеност.

Постни сарми от лапад


 46-2 Необходими артикули:
100 г ориз
1 приблизително огромна глава лук
сол
1 връзка свеж джоджен
черен пипер
30 листа лапад, по-едри
50 мл олио

За соса
1 кофичка гъсто кисело мляко
чесън
сол
прясна мента или друга зелена фалшификация

Начин на подготвяне:
Измийте листата лапад и отстранете дръжките до основата на листата. Попарете ги с гореща вода и оставете да се охладят. Измийте добре ориза, до момента в който водата стане транспарантна. Нарежете допустимо най-ситно лука и го задушете в олиото. Сложете към задушения лук ориза и пържете 3-4 минути при непрестанно бъркане. Отстранете от котлона и прибавете ситно нарязания джоджен, прясно надробен черен пипер и сол по ваш усет. Налейте 200 мл вода и върнете на котлона. Оризът би трябвало леко да къкри. Щом поеме течността, долейте още веднъж малко вода и по този начин, до момента в който оризът стане съвсем подготвен. Оставете леко да се охлади. Вземате едно листо от попарения и охладен лапад и слагате по 1 лъжица от полуготовия ориз. Свивате на сарма и подреждате в тавичка. Наливате не повече от 100 мл вода и ги намазвате с малко олио от горната страна. Слагате в авансово загрята фурна на 180 градуса и запичате за 10-15 минути (докато леко покафенеят отгоре). След като ги извадите, може да сервирате с млечен чеснов сос като главно ядене или да изчакате да се охладят изцяло и да сервирате като предястие или за мезе.
Млечен сос: Киселото мляко се разбърква със счукания чесън, сол и прясна мента (ако нямате, може да употребявате копър или друга зелена фалшификация по ваш вкус).

Лапад с ориз на фурна


 46-3 Необходими артикули:
400 г лапад
200 г ориз
50 мл олио
1 приблизително огромна глава лук или 2 връзки свеж
1 с.л. червен пипер
сол, черен пипер
1 връзка свеж джоджен (около 20 едри листенца)
400 г кисело мляко
4 яйца
4 равни с.л. брашно

Начин на подготвяне:
Измийте лапада и отстранете дръжките. Бланширайте го за минута-две, охладете със студена вода и отцедете. Лука почистете и нарежете на ситно. Ориза измийте добре със студена вода (последната вода би трябвало да е бистра). Загрейте олиото и запържете (задушете) лука за 1-2 минути, като добавите 1 ч.л. сол. Добавете измития и отцеден доста добре ориз. Запържете ориза за към 2 минути като непрестанно бъркате. Добавете аления пипер, разбъркайте и отместете от котлона. Прехвърлете ориза с лука в тавичка и прибавете прясно надробен или счукан черен пипер по ваш усет, сол, ситно нарязаните листа свеж джоджен и ситно нарязаните бланширани листа лапад. Разбъркайте хубаво и налейте 500 мл вода. Сложете ястието да се пече в авансово загрята фурна на 180 градуса за към 45-50 минути или до подготвеност на ориза.
За заливката: Разбъркайте брашното, яйцата, киселото мляко и сол на усет до еднаквост. Да няма гранули. Щом ястието е готово (оризът приготвен и водата всмукана напълно), изваждате от фурната и отмерено поливате от горната страна. Да се покрие цялата повърхнина. Връщате във фурната и допичате, до момента в който заливката придобие прелестен златист цвят. Сервирате топло. По предпочитание може към всяка порция да добавите лъжица-две гъсто кисело мляко.

Мусака с тиквички


 46-4 Необходими артикули:
1 кг тиквички
2 ч.ч. прясно мляко
3 яйца
150 г домати
100 г ориз
2 каф.ч. олио
магданоз
сол, черен пипер

Начин на подготвяне:
Тиквичките се остъргват и се нарязват на кръгчета, посоляват се и се оставят да се отцеждат 10-15 минути. След това леко се запържват в част от мазнината. В останалата лой се задушават настърганите на ренде домати. Прибавя се оризът и се поръсва с черен пипер. Залива се с 1 ч.ч. топла вода и се вари, до момента в който поеме водата, след което се разбърква със ситно нарязания магданоз. Тиквичките и оризът се подреждат на пластове в тава, като се стартира и приключва с слой от тиквички. Ястието се залива с разрушените с прясното мляко яйца и се пече в приблизително мощна фурна.

Тиквички-лодки


 46-5 Необходими артикули:
1-2 млади тиквички
1 глава лук
4 скилидки чесън
100 г кашкавал
1 с.л. вегета
1 с.л. с връх червен пипер
черен пипер
500 г кайма
ситно нарязани листа от магданоз
1 зелена чушка
2 ситно нарязани картофа

Начин на подготвяне:
Нарежете тиквичките на две по дължина и ги издълбайте с лъжица като лодка. Нарежете лука и го запържете в малко олио, след което прибавете нарязаните чушки и каймата. Прибавете ситно нарязания чесън, накълцаните картофи, подправките, аления и черния пипер. Накрая прибавете магданоза. Намажете тавичка с малко олио и подредете тиквичките. Напълнете ги с приготвената плънка. Може да добавите и няколко цели пресни картофа да се пекат дружно с тиквичките. Покрийте тавата с фолио и печете към 35 минути на 200 градуса. Извадете, махнете фолиото и настържете от горната страна кашкавал, след което върнете във фурната за още 10 минути, с цел да се разтопи кашкавалът и запекат тиквичките до зачервяване.

Спаначени мъфини


 46-6 Необходими артикули:
500 г спанак
2 яйца
60 г масло
250 мл прясно мляко
260 г брашно
2 с.л. бакпулвер
150 г сирене
сол, черен пипер
индийско орехче

Начин на подготвяне:
Задушете спанака. Разбийте яйцата с маслото и млякото. Добавете спанака. Прибавете брашното и бакпулвера. Разбъркайте добре и прибавете сиренето и подправките. Сипете тестото в намаслена и набрашнена форма за мъфини. Печете към 15-20 минути. Извадете и сервирайте.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР