Великден наближава и все повече попадаме в плен на магията

...
Великден наближава и все повече попадаме в плен на магията
Коментари Харесай

Ритуали за здраве и щастие: Какво да направим с яйцето от миналия Великден?

Великден наближава и от ден на ден попадаме в плен на магията и вълненията около този ярък християнски празник.

Докато чакаме пролетта да разцъфне с хубаво време и празнично въодушевление, взехме решение да ви разкрием за поверията, свързани с първото алено яйце , което боядисваме на Великден.

Една от най-широко признатите обичаи на Великден е боядисването на първото яйце в червен цвят. С него домакините „ мажат “ бузките и челата на децата, благославяйки ги с пожелания за здраве и шанс.

След това първото яйце се слага пред иконата вкъщи или в кандило , където може да остане до идната година.

Някои хора занасят първото алено яйце в църквата на самия Великден , само че други го резервират чак до идващия празник.

Според обичайните вярвания по него може да се гадае каква година изпращаме, както и какво ни чака през идната. Освен това се счита, че аленото яйце ще донесе шанс и благодат вкъщи, както и ще го пази от зли сили и неприятели .

 великденски яйца iStock

В другите краища на България има разнообразни поверия и ритуали, свързани с миналогодишното великденско яйце.

Обикновено то се пази до Велики четвъртък на идната година , когато е и първият ден, в който може да се боядисат новите яйца за празника.

В предишното хората не спирали да имат вяра в силата на аленото яйце през цялата година, като на някои места даже го поставяли под възглавницата на детето, в случай че било болно .

 великденски яйца iStock

Тъй като градината вкъщи е била главен източник на прехраната на фамилията, домакините постоянно заравяли миналогодишното яйце в двора, с цел да донесе изобилие .
 image2_16x9.png Плутон е в Народоосвободителна въстаническа армия ЕРА: какво да чака всяка зодия през идващите 20 ГОДИНИ На фокус
Ако нямате градина, само че желаете да спазите този бит, можете да го заровите близо до някое дърво .

Други имат вяра, че по яйцето може да се гадае каква година ни чака, по тази причина го разчупват . Ако яйцето се е запазило крепко , това се счита за знак, че ви чака добра и щастлива година .

Изгнилото и почерняло от вътрешната страна яйце пък се счита за неприятна прокоба. След това яйцето се хвърля в течаща река , а най-добре е, в случай че по същото време вали дъжд.

 река iStock

Вярва се, че в случай че черупката на яйцето е леко пукната , значи в дома са влизали недоброжелатели. Ако пък жълтъкът му е пресъхнал и го чувате при разлюляване на яйцето, значи то е попило заболявания и несгоди от вкъщи и по този начин е предпазило цялото семейство .

Може да се чудите дали едно яйце, сварено преди година, не се вмирисва за толкоз дълъг интервал . В случай че черупката му е цяла, няма да имате никакъв проблем с това.

Ако въпреки всичко това ви тормози, може да го държите в хладилника или фризера до идващия Великден.

 
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР