Великден е най-светлият християнски празник, който ние българите в Истанбул

...
Великден е най-светлият християнски празник, който ние българите в Истанбул
Коментари Харесай

Как българи от различни поколения в Истанбул празнуват православния Великден

Великден е най-светлият християнски празник, който ние българите в Истанбул постоянно посрещаме с неспокойствие. Но в този момент вълнението ни е още по-голямо, защото след двете години, в които поради корованируса бяхме принудени да прекарваме празника в домашна конюнктура, още веднъж ще бъдем дружно на службите за Възкресение в черквите, ще се поздравим с “Христос воскресе - Воистина воскресе ”.  Много прекрасен ще бъде празникът ни, тъй като ние, истанбулските българи, или както ни назовават цариградските българи, носим надълбоко в сърцата си обичта и привързаността към българските и християнските обичаи и ги предаваме на децата и внуците си, сподели Любен Джалмов, съобщи Българска телеграфна агенция.

Членовете на неговото семейство са потомци на една от известните семейства от общността на православните българи в града край Босфора, заселили се тук преди повече от един век. Любен Джалмов е от последните възпитаници, които са учили в тогавашното българско учебно заведение “Свети Свети Кирил и Методий ” в Истанбул.

Като член на църковното настоятелство на българската общественост Любен Джалмов дружно с другите настоятели поставят доста грижи за неделното българско учебно заведение, което бе намерено преди няколко години. То се намира в Екзархийския дом и в него учат деца и възрастни от общността на българите учат български език.

Славка Копано също е потомствена българка, тя е някогашна председателка на женското сдружение Радост, учредено преди повече от век от будни българки в Истанбул.

“Тази година отбелязахме Страстната седмица с ритуали, по този начин както сме ги научили от нашите родители. На Велики четвъртък боядисвахме яйцата дружно с децата и внуците, ходихме на черква. На Велика събота подготвяме трапезата, на която ще има ритуален самун, козунаци и яйца, с които ще се чукнем. Възрастните българи в Истанбул останахме малко, само че още повече се стараем да предадем на децата и внуците традициите, с цел да носят постоянно в сърцата си вярата и обичта към нея “, сподели тя.

Наталия Волкова-Хатипоглу е пренесла християнските обичаи в Истанбул от далечната Молдова. Тя е бесарабска българка, учителка, която учи на български децата и възрастните в българското неделно учебно заведение.

За Наталия, която е майка на две деца, Великден е един от най-вълнуващите празници в фамилията.   “Въпреки че сме надалеч от родината, ние носим българския дух. С децата боядисахме яйцата, раздадохме на близки и другари, сподели тя.

" Припомнихме си какво значат великденските традиции и за какво е значимо да ги съблюдаваме. Преди пандемията в учебното заведение имахме занятия по боядисване на яйца. Тази година поради междинната почивка в учебните заведения тук нямахме такива занятия, само че следващата година безусловно ще ги подновим. Най-важното, от което имаме потребност, е да поддържаме живи в сърцата, нашите и на поколенията, обичта към вярата и традициите, които ни вършат българи, където и да сме по света ”, сподели Наталия.

Много българи в Истанбул ще честват православния Великден в църквите, където службите се възобновиха след две години спиране поради пандемията от КОВИД-19.      

“На Велика събота в Желязната черква " Свети Стефан " на брега на Златния рог ще се отслужи службата за Първото Възкресение. Според обичая в среднощ ще се обикаля църквата със запалени свещи. Черкуване ще има и в българската черква " Свети Йоан Рилски " в екзархийския дом в квартал Шишли. В среднощ ще се поздравим с Христос Воскресе. В неделя, за Второто Възкресение ще бъдат изнесени служби в църквата Свети Стефан и Йоан Рилски. В Екзархийския дом в неделя ще се състои обичайна празнична среща на българската общественост с  великденски обяд. Очакваме да дойдат и доста туристи от България ”, сподели за Българска телеграфна агенция ръководителят на църковното настоятелство Васил Лязе.

Той поздрави всички православни християни в Турция и в България за идния Великден.

От туристическите организации оповестяват, че се чакат доста туристи от България в Истанбул този уикенд. Много български туристи се чакат и в Одрин.

Тазгодишният православен Великден съответствува с Националния празник на Турция - 23 април - Празник на независимостта на страната и на децата, който се съпровожда с разнородни прояви - шествия, концерти, надпревари навън. На тях гостуват деца и младежи от разнообразни страни, в това число и от България.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР