Великден е един от най-обичаните празници в семейството. Това е

...
Великден е един от най-обичаните празници в семейството. Това е
Коментари Харесай

Опасности, които грозят вашите домашни любимци на Великден

Великден е един от най-обичаните празници в фамилията. Това е време, в което можете да прекарате време с хората, които обичате, почивате си от работата и се забавлявате към софра с вкусна храна. Домашните ви любимци обаче може и да не бъдат на това мнение. За тях измененията, тълпите от хора и новите предмети в къщата ви могат да доведат до стресова обстановка, която да ги уплаши. Хубаво е да знаете няколко значими неща за това какви рискове могат да грозят кучето, котката или другите ви домашни любимци по време за светлия християнски празник.

Шоколадът е рисков. Шоколадът съдържа химикал, наименуван теобромин, както и кофеин. И двете го вършат мощно отровен за кучетата. Котките също могат да бъдат наранени, само че те нормално са склонни да заобикалят сладки храни. Тъмният шоколад и неподсладеният, горчив шоколад са най-токсични, защото съдържат най-високите концентрации на метилксантини. Признаците, че вашето животно е погълнало шоколад,  могат да включват хиперактивност, диария, повръщане, нараснал сърдечен темп или даже гърчове.

Великденската декорация. Изкуствената трева, декоративните яйца и великденските играчки са известни за празника, само че те също могат да привлекат домашни любимци, които биха ги дъвкали и даже поглъщали. Резултатът може да бъде задръстване в храносмилателната система на вашия домакински любим. Тези предмети могат да причинят съществени здравословни проблеми. Често тези предмети би трябвало да бъдат отстранени хирургически. Животното, което е погълнало някой от тези предмети, може да прояви повръщане, дехидратация, уязвимост, диария, загуба на тегло, загуба на вкус, болежка или отичане на корема. Свържете се с вашия ветеринарен доктор, в случай че забележите тези признаци.

Сурови яйца. Понякога сготвените яйца могат да бъдат част от здравословната диета на вашето животинче, само че признати в недопечен вид те могат да бъдат рискови. Случаите на салмонела от яйца са редки, само че не рискувайте. Освен това консумирането на огромни количества недопечен яйчен белтък може да докара до недостиг на биотин, който е нужен за здравословни метаболитни, нервни, храносмилателни и сърдечно-съдови функционалности. Докато поглъщането на дребни количества сурово яйце евентуално няма да аргументи здравословни проблеми на вашия домакински любим, в случай че забележите стомашно-чревен дистрес, консултирайте се с вашия ветеринар.

Боя за яйца. Повечето оцветители за яйца са безвредни за консумация, само че постоянно е добре да се уверите, че оцветителите, които употребявате, са нетоксични. Има избрани хранителни багрила, за които е открито, че са канцерогенни при мишки, което поражда известна угриженост и за домашните любимци.

Бъдете деликатни към празниците, тъй като е допустимо в желанието си да извършите по-красива и богата софра да изпуснете от погледа си вашето куче или коте, което да изяде нещо, което е нездравословно за неговото здраве.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР