Великата оперна певица Райна Кабаиванска е родена на днешната дата.

...
Великата оперна певица Райна Кабаиванска е родена на днешната дата.
Коментари Харесай

ЧРД на великата Райна Кабаиванска

Великата оперна певица Райна Кабаиванска е родена на днешната дата. Тя е един най-значимите сопранови гласове през втората половина на XX век, музикална педагожка и общественичка. Кабаиванска е джентълмен на Ордена на Италия, пет пъти най-популярна персона на Италия и два пъти музикант на годината.

Райна Кабаиванска е родена в Бургас в фамилията на ветеринарен доктор и учителка по физика. От дребна стартира да свири на пиано и да пее в Детски хор „ Бодра промяна “. През 1957 година приключва оперно пеене и пиано в Държавната консерватория „ Панчо Владигеров “. След дипломирането си е назначена в Софийската опера единствено като хористка, което я окуражи да кандидатства за стипендия за специализация и през 1958 година отпътува за Италия, където учи музика в лицея „ Виоти “ във Варчелипри. Малко след идването си в Италия Кабаиванска стартира да взе участие в певчески състезания, а на 4 април 1959 година дебютира в Реджо нел`Емилия с ролята на Жоржета в „ Мантията “ на Джакомо Пучини. От 1961 година е солистка в „ Ла Скала “ в Милано и в Софийската опера.

Бележи грандиозни триумфи в изявите си на международните музикални подиуми, които и донасят международна популярност. Пее в Метрополитън опера, Виенската опера, Арена ди Верона, московския Болшой спектакъл, лондонския Ковънт Гардън, Карнеги хол.

Преподавател е в музикална академия в Италия и в майсторски класове в Нов български университет, огромна част от приходите от концертите си подарява за стипендии за млади музикални гении. Тя основава и Фонд „ Райна Кабаиванска “, който отпуска стипендии за млади български гении.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР