Великата китайска стена е един от символите на Китай. Тя

...
Великата китайска стена е един от символите на Китай. Тя
Коментари Харесай

Историята на Великата китайска стена

Великата китайска стена е един от знаците на Китай. Тя има дълга и забавна история, предава " Дарик ".

Реално стената не е една, а е цялост от доста стени и укрепления, които са строени от разнообразни династии в продължение на дълги години. Съответно и материалите, с които е строена стената, са били разнообразни - тиня, дървета, камъни и тухли. Целта да стартира градежа на Великата китайска стена е била да пази страната от непознати нашествия.

За най-рано издигнатите елементи от нея се твърди, че са от преди 2000 години.

През 221 година прочие Христа император Цин Шъхуан подрежда стените, разделящи империята, да бъдат разрушени и да се построи нова стена, която да свързва останалите елементи, като се основат и укрепления, които да пазят империята от северните офанзиви.

Никой не знае какъв брой в действителност е била дълга стената в предишното, защото огромни елементи от нея са били разрушени.

През идващото хилядолетие разнообразни китайски династии сядат на престола и надлежно унищожават елементи от стената , сторят нови и даже уголемяват към този момент съществуващи.



Владетелите от династия Мин , която стартира през 1368 година, конструират най-известната през днешния ден част от Великата китайска стена. Те стартират да строят наблюдателни кули и гарнизони , а по-късно към тях да достроени и каменни стени.

Новата структура на сетната завършва през 1644 година. По това време дължината й била към 22 километра, което я прави най-дългата, издигната от хора конструкция. На някои места стената била необятна 9 метра, а височината и била 7.5 метра. Тя била отрупана с наблюдателни кули.

Великата китайска стена е включена в листата на международното завещание на ЮНЕСКО .

Днес съвсем една трета от стената е изцяло разрушена. Други нейни елементи пък са били ограбени от локалното население. Въпреки това обаче Великата китайска стена е най-популярната туристическа дестинация в Китай.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР