Велик цар на Русия през двадесет и първи век, Владимир

...
Велик цар на Русия през двадесет и първи век, Владимир
Коментари Харесай

Ердоган - първият стратегически провал на Путин

Велик цар на Русия през двадесет и първи век, Владимир Путин неотдавна претърпя първия си стратегически неуспех. Той загуби Ердоган, негов другар от 5 години. Това споделя в собствен разбор за френския всекидневник Le Figaro интернационалният коментатор и боен сътрудник Рено Жирар.

На южния си фланг Путин съумя от август 2016 година да построи антизападно партньорство с властническия си сътрудник, неоосманския султан, скрепено с доставката за турската войска на ракети " С-400 " земя-въздух, най-хубавото в противовъздушната защита. Русия и Турция бяха две демократури, мощно окуражени да пренебрегват взаимно директивите, издадени против тях от Запада в региона на правата на индивида. Те бяха разделили Либия на две зони на въздействие - Триполитания за Турция, Киренайка за Русия. Заедно с Иран те бяха построили оста Астана, с цел да разрешат дружно сирийския въпрос. Разбирайки антикюрдската националистическа игра на президента на Турция, Путин му разреши да конфигурира армията си в кюрдските кантони в Северна Сирия. Когато с декрет на Ердоган беше изменен статутът на базиликата Света София от музей в джамия, господарят на Кремъл съумя да резервира безмълвие, макар че има вяра със сърцето си, че Свещена Русия исторически въплъщава третия Рим.

Но ето, че Путин беше брутално зарязан от приятеля си Ердоган. На 10 април 2021 година всемогъщият турски президент в действителност одобри топло в Истанбул най-големия зложелател на Путин, украинския президент Зеленски, и се съгласи да му продаде нови безпилотни самолети Bayraktar TB-2 (които направиха чудеса против арменците от Нагорни Карабах през есента на 2020 година и против съветските наемници от дивизията Вагнер напролет на 2020 година в Либия). Двете страни даже взеха решение, че в този момент ще създават безпилотни летателни апарати дружно (не забравяйте, че в Киев са конструирани известните самолети " Антонов " от руската епоха).

По случай тази турско-украинска среща на върха неоосманският султан осъди " окупацията " на Крим от Русия през 2014 година Ердоган добре си спомня, че преди завоюването му от Екатерина Велика, полуостровът е бил провинция на Османската империя за повече от два века под името Кримско ханство. Нетърпелив да разшири властта си над Черно море, той би предпочел Крим, ръководен от слаба Украйна, в сравнение с от мощна Русия. Авторитарните другари не си разменят дарове...

Ердоган играе доста добре, тъй като с един изстрел убива два заека. Той демонстрира на света своята самостоятелност и силата на своята оръжейна промишленост, и в това време се сдобрява с НАТО и се сближава със Съединени американски щати. Турският президент знае, че стопанската система му, която към този момент е мощно отслабена, не може да си разреши да бъде глобена от Федералния запас на Съединени американски щати.

Американските наказания Ердоган ги оставя на някогашния си другар Путин. На 15 април 2021 година Джо Байдън подписа изпълнителна заповед, забраняваща на американските финансови институции да купуват непосредствено в Русия, считано от 14 юни, съветски държавни облигации или акции на Руския върховен фонд. Белият дом прибягна до налагането на тези наказания, с цел да накаже Русия за неотдавнашните хакерски атаки, по-специално за хакерството на SolarWinds (компания със седалище в Тексас и записана на Уолстрийт, която създава професионален програмен продукт за електронно ръководство и принадлежности за отдалечено наблюдаване, някои от които се употребяват от огромни федерални организации на САЩ). Европейските банки са толкоз ужасени от Федералния запас на Съединени американски щати, че евентуално ще се откажат да купуват съветски бумаги сами. В интернационален проект това оставя съветските финанси в неуместната позиция на " лице в лице " с китайските финанси.

Подкрепяйки военно Украйна, домашният любим на Запада, Ердоган внезапно самичък си разпределя ролята на благородник в очите на новата администрация на Съединени американски щати. Той комфортно оставя Путинова Русия да играе ролята на злодея, преследвач на опозиционера Навални, и ударена с нови доказателства, които я инкриминират при детонацията на чешки склад за муниции през 2014 година (извършена от същите двама сътрудници на ГРУ, които ще отидат четири години по-късно до Солсбъри, с цел да отровят " предателя " Скрипал с новичок). Руснаците подозираха, че това хранилище доставя муниции на украинската войска.

Как Русия ще отмъсти за " измяната " на Ердоган? Да не му изпраща повече туристи няма да е задоволително, с цел да отмие обидата. Ще възобнови ли поддръжката си за неокомунистическите кюрди от ПКК? В същото време ще се причисли ли към оста Израел-Гърция-Кипър, която се бори против турския морски експанзионизъм в Източното Средиземноморие? На 18 април 2021 година Израел и Гърция, и двете обект на омразата на султана, подписаха 22-годишно съглашение за военно съдействие.

С дълбоки корени в историята и географията, остарелият руско-турски стратегически мач беше обновен. И не е на път да свърши скоро.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР