Велик Архимандрит на Вселенския Трон Харалампий (Ничев) - Духовен предстоятел

...
Велик Архимандрит на Вселенския Трон Харалампий (Ничев) - Духовен предстоятел
Коментари Харесай

Мария Габриел обсъди с Великия Архимандрит на Вселенския Трон Харалампий жестоката война на Русия срещу Украйна

Велик Архимандрит на Вселенския Трон Харалампий (Ничев) - Духовен предстоятел на Българската православна общественост в Истанбул към Константинополската Архиепископия организира през днешния ден среща-разговор с външния министър Мария Габриел.
Ето какво написа във връзка на срещата Архимандрит Харалампий на страницата си във фейсбук:

„ На 14-ти ноември т.г. в навечерието на свещения Рождественски пост в постройката на Българското държавно управление в София се организира среща-разговор с Нейно Превъзходителство Заместник-Председателя на Министерския съвет и Министър на външните работи на Р. България - Многоуважаемата госпожа Мария Габриел.
Състоялия се банкет бе по покана на Нейно Превъзходителство при визитата ù при Българската православна общественост към Светейшата Архиепископия на Константинопол в града на Босфора - Истанбул.

В началото на взаимната ни среща бяха предадени както почитанията, благопожеланията и насърченията на Негово Всесветейшество Вселенския Патриарх Вартоломей I към Правителството на Р. България и персонално към Нейно Превъзходителство като водещо държавно лице, което го съставлява и е високооценено в Европейския съюз, по този начин също и благословиите му за целия Български народ, приел светата Православна Християнска религия от неговия предходник - св. Фотий Велики Просветител.
В открития и мощно отзивчив диалог бяха разисквани начинания на Великата Христова Църква - Вселенската Патриаршия, имащи всемирен темперамент и са от световно планетарно значение. Основни тематики бяха: екологичната злополука, с която следва да се оправят управленията на страните, религиите, корпорациите и всички поотделно, само че заедно; жестоката война на Русия, в това число и на Православната ù черква против Украйна и нейния измъчен народ; възходящия спор в Близкия Изток сред Израел и Хамас и опциите на религиозните институции ведно с интернационалните такива да реализират филантропична загрижа, постигаща обективен мир. На срещата бяха разисквани взаимоотношенията на Българската страна с водещата първопрестолна в Православието Вселенска Патриаршия и опциите за съдействие на международната сцена в днешния, изпълнен с нови провокации изменящ се пред очите ни свят. Взаимодействието на Българската страна и нейните институции в и отвън Р. България с Вакъфите на Българските православни общности в Истанбул и Одрин - диоцез на Вселенската Патриаршия бяха също задълбочено изговорени след обширен разбор, включващ и отразяващ каноническите постановки, юридическите статуси, междуцърковните съглашения, междудържавни спогодби, интернационалните контракти и протоколи и дипломатическа традиция, а и взаимоизгодните благоприятни условия, които както добросъседските турско-български връзки допускат, по този начин и тези, които са сред Майката-Църква на Константинопол и нейната първородна щерка в София - Православната черква на България.

На Нейно Превъзходителство бе поднесена в подарък книга на Патриарх Вартоломей I, съдържаща неговата концептуална линия за едно по-добро общочовешко съобщество на основата на любовта към Твореца и към Творението Му.

Изказвам дълбоката си благодарност на Нейно Превъзходителство, а в нейно лице и на Българското държавно управление " Денков - Габриел ", а по този начин също и на цялото подкрепящо го парламентарно болшинство, имащо и конституционната даже и количествена, и качествена стойност, за произнесената декларативна респект и изрично заявяваната и прогласена интернационална значителност на Вселенската Патриаршия и нейния първосветител - Всесвесветейшия Патриарх Вартоломей Първи!
Изпълниха се 8 години от отличаването на Вселенския Патриарх Вартоломей с най-висшата държавна премия на Р. България - Ордена " Стара планина " I-ва степен с огърлие. Патриарх Вартоломей да е притежател на най-висшето българско държавно отличие е чест за България пред целия цивилизован свят! Това бе и е Акт на единение, приятелство и съюзническо партниране!
Дано единомислието отсега нататък постоянно да се изговаря и с едни уста! “
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР