Вековната традиция за изписване на великденски яйца с топъл восък

...
Вековната традиция за изписване на великденски яйца с топъл восък
Коментари Харесай

Вековната традиция за изписване на великденски яйца оживява в празник в с. Костенец

Вековната традиция за изписване на великденски яйца с топъл восък ще оживее тази събота, 16 април, в читалище " Просвета - 1881 " в рилското с. Костенец. В 10.30 ч. локалните майсторки ще създадат проява по какъв начин изпъстрят яйцата с причудливи форми, наречени " Костенски шарове ".

„ Костенските шарове " са вписани в Националната листа на нематериалното културно завещание.



Суровото бяло яйце се рисува посредством специфична „ химикалка " с восък, след това се фиксира в зелева супа и най-после се вари в алената багра. Така восъкът пада, а яйцето блества с чудните си „ шарове " – лалета, дренки, петльов гребен, християнски кръст, риби, шевици, лози, стомни.



Ритуалът по шарене на яйцата се организира по традиция на Лазаровден, който тази година се пада на 16 април.

" Писаните яйца не са за чупене, а за гледане. Затова хората споделят за някоя мома, че е „ гледана като писано яйце ", споделя секретарят на читалището Надежда Бекярова.

Традицията по изписване на яйцата към този момент е вписана в Националната листа на нематериалното културно завещание „ Живи човешки съкровища ", аналогична на листата на ЮНЕСКО, добави Бекярова.

Благодарение на дългогодишните старания на Стефка Ибришимова - началник на Детската театрална група " Приказно детство " към читалището, както и на читалищни деятели, млади дами и деца в селото към този момент са усвоили фините умения по изписване на яйцата, с цел да запазят традицията и за идващите генерации.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР