ВЕИ централите за собствени нужди и бойлерите за гореща вода

...
ВЕИ централите за собствени нужди и бойлерите за гореща вода
Коментари Харесай

Поискай си пари за слънчев панел

ВЕИ централите за лични потребности и бойлерите за гореща вода стават все по-достъпни. Планът за възобновяване планува отчасти или цялостно финансиране на системите. Подпомагането е ориентирано към семействата, а задачата - да се насърчи потреблението на ВЕИ сила.
Предимствата на построяването на ВЕИ централи за лични потребности са повече от ясни - самостоятелност, понижени разноски за електрическа енергия и невисок въглероден отпечатък на фона на мръсния въздух в огромните (пък и не само) градове. Често пъти обаче се пропуща тематиката, обвързвана с разноските по самото създаване на такива съоръжения, което не е без значение с оглед това за какъв брой време би се върнала сходна инвестиция и дали си коства. Каква е цената на панелите е тематика с продължение - най-малкото тъй като зависи от техните мощ, брой, модел, марка и какво ли още не. Не без значение е и фактът, че инсталациите могат да се надграждат, ако потребностите на семейството станат по-големи.

И въпреки всичко от кое място могат да бъдат обезпечени средства за първичната инвестиция? Възможност за такова финансиране е залегнала в Плана за възобновяване и резистентност, където са разказани в детайлности плановете, които ще могат да бъдат осъществени с поддръжката на Брюксел. Целта е да се увеличи потреблението на сила от възобновими източници посредством финансиране закупуването и инсталиране на фотоволтаични системи и слънчеви системи за битово горещо водоснабдяване. Фокусът е ориентиран към семействата най-вероятно тъй като огромна част от бизнеса към този момент се е убедил на процедура в изгодите от работата на инсталациите за лично произвеждане и към този момент разполага със лични солари.
Бойлер или парно?
В Планът за възобновяване се планува финансирането на два типа ограничения за възобновима сила в семействата. Първата от тях е построяването на слънчеви системи за битова гореща вода. Тук оптималният размер на безвъзмездното финансиране на настрана домакинство се планува да е 100% от цената на системата, само че не повече от 1960.83 лева , излиза наяве от документите по програмата за финансирането на ВЕИ. Втората мярка е ориентирана към построяването на фотоволтаични системи до 10 kW. Максималният размер на безвъзмездното финансиране на настрана домакинство се планува да е до 70% от цената на системата, само че не повече от 15 000 лева Тук забавният миг е, че енергийно бедните семейства ще могат да аплайват за безвъзмездното финансиране до 100% от цената на системата, само че не повече от 15 000 лева
Реклама Искаме по-голямо ВЕИ
В същото време семействата могат да конфигурират фотоволтаични съоръжения, чиято мощ надвишава 10 kW и стойност от 15 000 лева, само че безвъзмездното финансиране е лимитирано единствено до толкоз. Както се чака - машините и оборудванията няма по какъв начин да бъдат купени на остаряло - те би трябвало да бъдат нови и с техническа сертификация за приложимост в Европейски Съюз. Това не е инцидентно - гаранцията на новата техника (най-често 25 години) допуска и добра поддръжка, а по-ниското качество на фотоволтаиците може да докара до по-ниска продуктивност, а оттова и на по-високи разноски за поддръжка, което не е без значение.
За поддръжка могат да аплайват единствено семейства, като упованията са в схемата за подкрепяне да се включат оптимално 9 500. Фотограф: Цветелина Белутова
Инсталацията би трябвало да е проектирана и изпълнена по този начин, че да задоволява личните потребности на семейството, а при излишък на електрическа енергия и след смяна на нормативната рамка да се отдава в енергоразпределителната мрежа, излиза наяве още от документите. Самите панели могат да бъдат ситуирани както върху жилищните парцели, по този начин и върху прилежащите им помощни постройки като гаражи, летни кухни, навеси и други След приемане на инсталацията и въвеждането и в употреба в енергийната система семействата подават заявление за възобновяване на разноските. Друг любопитен миг е, че цената на системите по обособените ограничения, а отсам и оптималният размер на безвъзмездното финансиране, е избрана с маркетингово изследване.
Елате, чакаме ви
За поддръжката ще могат да аплайват единствено и само семействата. Очакванията на специалистите обаче са, че в програмата ще се включат оптимално 9500 семейства, от които 4000 получаващи енергийни помощи. Процедурата планува Министерството на енергетиката да подписа контракти с участващите общини, които след това ще отпускат пари към самите семейства. Тънкият миг тук е, че в българското законодателство към момента няма формулировка на така наречен енергийно небогати българи, които също са част от допустимите претенденти по програмата. Все отново обаче, до момента в който тя проработи, е допустимо този пропуск да бъде отхвърлен.
Струва ли си?
Дали си коства кандидатстването и стига ли финансирането е въпрос, чийто отговор най-общо е " зависи ". За да се пресметне общата стойност на инсталацията, са нужни детайлни детайлности за самия обект - по какъв начин наподобява, какъв брой е огромен, къде е ситуиран, има ли наоколо друга постройка, която да го засенчва отчасти, дали структурата ще бъде ситуирана на покрив с надолнище, или ще бъде наземна и доста други. И въпреки всичко - инспекция на " Капитал " сподели, че 10 kW фотоволтаична система коства към 13 000 лева с Данък добавена стойност, само че без доставка и монтаж. В тази цена са включени панели, инвертор, модули за отдалечено следене и ръководство на системата, кабели и други
Реклама
Системата е изцяло автоматизирана и работи без никаква потребност от човешка интервенция, превключване или конфигурация, акцентират от компанията PVSolars, която предлага подготвени слънчеви фотоволтаични системи за къщи от 3 kW, 5 kW, 10 kW. Когато потреблението надвишава производството, да вземем за пример когато в избран миг системата създава 2 kW, а в семейството се употребяват 2.5 kW, тогава единствено разликата от 0.5 kW ще бъде употребявана от електрическата мрежа. В противоположния вид - когато инсталацията създава 2 kW, а в дома се употребява единствено 1kW, тогава смарт метърът, (също част от системата) изпраща сигнал до инвертора да понижи производството до 1kW.

На пазара има и други разновидности с по-високи цени, които се дефинират от мощността на системата и нейните функционалности и режим на работа. Специални приложения (като Huawei Fusion Solar например) разрешават да се следи потреблението на електричество в дома, както и по какъв начин върви самото произвеждане на ток от личната апаратура. Отделно - на пазара у нас се предлага и обилие от марки и модели слънчеви бойлери, които от дълго време са част от бита на прилежаща Гърция да вземем за пример. Термосифонният колектор (с размер 110 л), разширителен съд и радиатор коства 600 лева с Данък добавена стойност, до момента в който комплектът, само че с потенциал 220 л се продава на цена малко над 1000 лева с Данък добавена стойност, сподели информация в ценоразписа на " Еко сила солар ", която е профилирана в създаването на планове за произвеждане на сила от възобновими енергийни източници.

Този тип слънчеви колектори употребяват явлението на естествената конвекция, или свойството на горещата вода да се изкачва и по този начин да циркулира непрестанно сред слънчевия колектор и водосъдържателя. При нагряване на водата нейното релативно тегло понижава и тя по натурален път се повишава в резервоара, разказват процеса от друга компания - " ЕМДЕ солар ", която е на пазара на слънчеви системи от 15 години. Предлагат се и разновидности за вакуумно-тръбни колектори с рефлектори, колектори под налягане от неръждаема стомана с рефлектори и доста други. Изборът е персонален, а финансирането е на път да стане факт. На ход са семействата.
От догодинаПървите стъпки по програмата ще бъдат направени през второто тримесечие на годината, когато ще бъде образуван екипът за установяване на съответните правила, по които ще се отпускат средствата за лични ВЕИ. В края на актуалната и началото на идната година се чака да бъдат направени въпросните законови промени и да бъдат отстранени пречките, които биха могли да спънат осъществяването на плановете. Самото сключване на договорите с претендентите се чака да стане факт през второто тримесечие на 2023 година, написа още в документите по програмата. Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Пазари 3 Политика 1 Войната в Украйна 2 Климат 3 Коментари и разбори 1 Войната в Украйна 2 Коментари и разбори 3 Свят Реклама Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Румяна Гочева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР