Веганството е предмет на дебати както сред лекарите, така и

...
Веганството е предмет на дебати както сред лекарите, така и
Коментари Харесай

Подводните камъни на веганството

Веганството е предмет на диспути както измежду лекарите, по този начин и измежду хората, които се грижат за здравето си още от самото му пораждане. По случай Международния ден на веганите РИА Новости помоли специалисти да споделят мнението си по въпроса, в това число до каква степен хората могат да се откажат изцяло от животинската храна и по какъв начин тази диета въздейства на здравето и качеството на живот.

Валентина Адаева, диетолог:

Най-често веганството се избира поради стилните трендове или въздействието на други хора. Друга причина са митовете и неправилните схващания за храната. Антибиотици в млякото, месо, причиняващо рак, живак в рибата - всички тези спекулации провокират боязън и образуват неправилна визия за здравословното хранене. Но съгласно науката единствената вярна диета е уравновесената, която включва всички типове храни.
Не мога да кажа, че съм изрично за или срещу веганството. Аминокиселините и протеините, които се съдържат в месото, могат да бъдат открити и в бобовите растения, да вземем за пример. Основното нещо е да се грижите да приемате разнородни храни, с цел да си набавите всички нужни детайли. В супермаркета можете да си купите десетки млека на растителна основа, кисело мляко и други богати на калций артикули. Соята е подобаващ вид за веганите. Но не е нужно да разчитате единствено на нея.

Елена Здонова, преподавател по хата йога:

Практикувам веганство от към половин година. В нашите действителности това е много елементарно - има десетки магазини и даже кафенета за вегани. Но сега съм по-скоро срещу сходна диета - дребният ми опит не разкри обилни изгоди за тялото ми. Въпреки че краткотрайното веганство може да бъде положително разтоварване за човек, който нормално злоупотребява с бързата храна или аленото месо - сходно на детоксикация и апетит.
Да се откажете от всички скотски артикули в името на по-доброто здраве е все едно да се откажете от хлебни произведения, с цел да не натрупате непотребни килограми. Силовите тренировки могат да се съчетаят добре с тази диета. Но постигането на резултати в съществени надпревари е по-трудно за спортистите-вегани: високите натоварвания изискват повече мускули.
За да натрупат мускулно тегло, спортистите се нуждаят от доста протеини в диетата си. Да, те може да са растителни, само че организмът усвоява единствено към 30 % от тях. Животинският протеин е към 90 % усвояем, а яйчният - към 100 %. Представете си какъв брой доста соя, тофу и бобови растения би трябвало да ядете.

Веганството усилва рискът от пострадване на ставите, сухожилията и костите. Без скотски артикули организмът не получава колаген и желатин, които са градивните детайли на сухожилията и съединителната тъкан. А защото питателните добавки са получени от скотски материал, те не би трябвало да се употребяват от уверени вегани.

Наталия Лобова, диетолог и специалист по хубост:

Сред моите познати има вегани. Някои от тях са станали вегани от етични съображения, а други считат, че месото крие риск от рак. Според други изборът на веганите от време на време е обвързван и с религията.
Но в случай че просто не желаете да ядете месо, може да страдате от стомашно-чревни проблеми: организмът ви споделя, че не може да усвоява скотски артикули. Тялото ни е интелигентно и в този случай би трябвало да го слушаме.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР