Веган или веганство е начин на живот, който премахва използването

...
Веган или веганство е начин на живот, който премахва използването
Коментари Харесай

Веган: Какво е веганство, видове, храни за ядене

Веган или веганство е метод на живот, който отстранява потреблението на животинските артикули заради етични, здравословни или екологични аргументи.

Някога считана за нишова диета, веганството доста известно – толкоз доста, че броят на хората, които следват веган диета, се е нараснал с 350% през последното десетилетие, съгласно изследване. ( )

По формулировка веганството е метод на живот, при който хората изключват, доколкото е допустимо, всички форми на употреба на животни и свирепост над тях.

На пръв взор веган диетата може да наподобява комплицирана или прекомерно ограничаваща. Много хора, които обмислят да преминат към веганство, в началото се тормозят да намерят подобаващите други възможности на обичаните си ястия.

И въпреки всичко множеството откриват, че откакто научат някои съществени неща, преходът е по-малко сложен, в сравнение с са очаквали в началото.

В тази публикация ще представим информация за веган, какво е веганство и няколко съществени неща по отношение на храните, които да ядете и избягвате на веган диета.

Какво е веганство?

Според  терминът „ веган “ е фиктивен през 1944 година от дребна група вегетарианци, които се отделят от Вегетарианското общество в Лестър в Англия, с цел да основат Веганското общество.

В допълнение към въздържането от ястие на месо , те решили да не употребяват млечни артикули, яйца или други артикули от скотски генезис. ( )

Терминът „ веган “ е определен от комбинацията от първите и последните букви на „ вегетарианец “ (vegetarian – veg-an). През 1949 година се ражда първата формулировка на веганството. През годините се промени леко, с цел да стане това, което е известно през днешния ден.

Според най-новата формулировка на Веганското общество, веганството е „ философия и метод на живот, които се стремят да изключат – доколкото е допустимо и осъществимо – всички форми на употреба и свирепост към животни за храна, облекло или каквото и да било други цели. ”

Много хора употребяват термина „ веган “ за обозначаване единствено на диета. Въпреки това, съгласно това последно определение, веганството се простира оттатък спазването на растителна диета .

Тези, които се разпознават като вегани, нормално се стремят да изключат употребата на животни или жестокостта във всички аспекти на живота си, в това число облеклата, които носят, козметиката, която употребяват, и развлекателните действия, в които вземат участие. ( )

В резултат на това доста вегани заобикалят да купуват вълнени палта, кожени мебели или пухени възглавници и завивки. Те могат също да изберат да посетят приюти за животни, вместо да вървят в зоологически градини, циркове или ферми за домашни любимци. ( )

Защо хората стават вегани?

Хората нормално избират да заобикалят скотски артикули заради една или повече от следните аргументи.

Етика

Етичните вегани мощно имат вяра, че всички същества имат право на живот и независимост.

Те гледат на всички животни като на съзнателни същества, които, също като хората, желаят да избегнат болката и страданието. ( )

Поради това етичните вегани се опълчват на убиването на животно, с цел да ядат плътта му или да носят козината или кожата му.

Веганите също се опълчват на психологическия и физически стрес, който животните могат да устоят вследствие на актуалните аграрни практики – да вземем за пример дребни кошари или кафези, в които животните нормално живеят и рядко напущат сред раждането и клането си. ( ) (   )

Въпреки това, за етичните вегани, това възприятие се простира оттатък жестокостта на актуалните аграрни практики.

Това е по този начин, тъй като веганите се опълчват на потреблението на артикули, които мощно разчитат на убиването на други животни – изключително в случай че има други възможности.

Това включва клането на животни, които се смятат за остатък в млечната индустрия, или умъртвяването на мъжки пилета, което е всекидневно при производството на яйца. ( ) (   )

Освен това етичните вегани като цяло имат вяра, че животинското мляко, яйца, мед, коприна и вълна не са за употреба от хората, без значение от изискванията на живот, предоставени на експлоатираните животни. 

Ето за какво етичните вегани са срещу пиенето на животинско мляко, яденето на яйцата или носенето на вълната от животни, даже в случаите, когато животните се разхождат свободно или се хранят на пасища.

Здраве

Някои хора избират веган диета поради евентуалните изгоди за здравето .

Диетите с високо наличие на месо – изключително алено месо – са свързани с рак, сърдечни болести и диабет вид 2. 

От друга страна, диетите на растителна основа са свързани с по-нисък риск от развиване или преждевременна гибел от тези болести. ( ) ( ) (   ) (   ) (   )

Намаляването на приема на скотски артикули в интерес на повече варианти на растителна основа също може да усъвършенства храносмилането ви и да понижи риска от заболяването на Алцхаймер. ( ) (   )

Веган диетата също може да помогне за минимизиране на страничните резултати, свързани с антибиотиците и хормоните, употребявани в актуалното отглеждане на животни.

И най-после, веган диетите наподобяват изключително ефикасни в подпомагането на хората да отслабнат . Няколко изследвания свързват веган диетата с по-ниска възможност от затлъстяване. ( ) (   )

Въпреки това, в случай че сте на веган диета, може да консумирате по-малко избрани хранителни субстанции. Ето за какво планирането е изключително значимо.

Помислете да говорите със здравен експерт, като доктор или регистриран диетолог, с цел да планирате веган диета, която ще ви помогне да получите питателните субстанции, от които се нуждаете.

Веган диетата нормално е с ниско наличие на тези хранителни субстанции: ( )

  • витамин B12
  • витамин D
  • калций
  • цинк
  • йод
  • селен

Хората на веган диета от време на време одобряват добавки , с цел да обезпечат хранителни субстанции, които може да не получават задоволително с диетата си.

Околен свят

Хората също могат да изберат да заобикалят скотски артикули в опит да лимитират тяхното влияние върху околната среда.

Според последните данни отглеждането на животни способства доста за излъчванията на парникови газове (GHGE), които предизвикват изменението на климата. ( )

Смята се, че хората, които ядат месо, са виновни за 2–2,5 пъти повече GHGE, в сравнение с хората, които следват веган диета.

Преживните животни, като говеда, овце и кози, наподобява отделят най-голямо количество парникови газове на грам протеин, който доставят. Следователно диетите, които понижават или изцяло отстраняват млечните артикули, също създават доста по-малко GHGE.

Едно изследване допуска, че вегетарианската диета създава 33% по-малко GHGE от общоприетата американска диета, съдържаща месо, предлагаща същото количество калории.

Веган диетата има още по-малко влияние върху околната среда, произвеждайки към 53% по-малко GHGE от диета, съдържаща месо, със същия брой калории. 

Голяма част от растителния протеин, който се създава сега, се употребява за храна на животни, а не на хора. Диетата, богата на храни от скотски генезис, изисква потреблението на повече от земните запаси, в сравнение с производството на растителна храна.

Например производството на скотски протеин изисква 6–17 пъти повече земя, в сравнение с същото количество протеин от соя.

Животинският протеин също изисква приблизително 2–3 пъти повече вода, според от фактори като сезона и годишните съмнения в преваляванията. ( )

Поради всички тези фактори, специалистите пресмятат, че в случай че нищо не се промени, нашата хранителна система евентуално ще надвиши ресурсите на нашата планета до 2050 година. Преминаването към веган диета може да бъде един от методите за закъснение на този резултат. ( )

Видове веганство

Важно е да се означи, че веганството не значи безусловно здравословно хранене.

Качеството на веган диетата зависи от храните, които я сформират. По този метод някои веган диети могат да имат доста изгоди за здравето, до момента в който други може да не са потребни за вашето здраве.

Ето няколко подкатегории на веган диета:

  • Диетични вегани. Често употребен взаимозаменяемо с „ ястие на растителна основа “, този термин се отнася за тези, които заобикалят скотски артикули в диетата си, само че не престават да ги употребяват в други артикули, като облекла и козметика.
  • Вегани с пълноценна храна. Тези хора избират диета, богата на цели храни, като плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови растения, ядки и семена.
  • Junk-food ” вегани. Някои хора разчитат в огромна степен на модифицирани веган храни като веганско месо, пържени картофи, замразени вечери и десерти, в това число бисквитки Oreo и немлечен сладолед.
  • Суровоядни вегани. Тази група яде единствено храни, които са сурови или приготвени при температури под 48°C.

Веган диетите с пълноценна храна нормално оферират отлични изгоди за здравето. Ако се интересувате да опитате веган диета, помислете за диалог със здравен експерт, с цел да намерите вярната диета за вас.

Какво ядат веганите?

Ето някои съществени храни, които хората на веган диета са склонни да ядат и заобикалят.

Храни, които ядат веганите

Избягването на скотски артикули не ви лимитира да ядете единствено салати и тофу . Има огромно многообразие от вкусни храни, които можете да ядете на веган диета.

Ето няколко хрумвания:

  • Боб, грах и леща:  като алена, кафява или зелена леща; нахут; грах; черен боб; бял боб;
  • Соеви артикули: като обогатено соево мляко,  соеви зърна и артикули, направени от тях, като тофу, темпе и натто
  • Ядки:  като фъстъци, бадеми, кашу и масла от тях
  • Семена:  като слънчогледово семе, сусамово семе и техните масла, както и ленено семе, конопено семе и семена от чиа
  • Пълнозърнести храни:  като киноа, пълнозърнеста пшеница, пълнозърнест овес и пълнозърнест кафяв или див ориз, както и артикули, направени от тези храни, като пълнозърнест самун, крекери и паста
  • Зеленчуци, съдържащи нишесте: като картофи, сладки картофи, царевица, тиква, цвекло и ряпа
  • Зеленчуци без скорбяла:  като броколи, зеле, аспержи, репички и листни зеленчуци; те могат да бъдат сурови, замразени, консервирани, сушени или пюрирани
  • Плодове:  като ябълки, круши, банани, горски плодове, манго, ананас, портокали и мандарини; те могат да бъдат закупени пресни, замразени, консервирани, сушени или пюрирани
  • Други храни на растителна основа: като водорасли,  хранителна квас , обогатени растителни млека и кисели млека и кленов сироп

Има огромен късмет доста от ястията, на които се наслаждавате сега, или към този момент да са веган, или да могат да станат вегански с няколко елементарни корекции.

Например, можете да замените съществени ястия на основата на месо с ястия, съдържащи фасул, грах, леща, тофу, темпе, ядки или семена.

Нещо повече, можете да замените млечните артикули с растителни млека, бъркани яйца с бъркано тофу, мед с растителни подсладители като меласа или кленов сироп и сурови яйца с ленено семе или семена от чиа .

Можете също по този начин да избирате от непрестанно възходящата селекция от подготвени вегански артикули, в това число вегански меса, вегански сирена и вегански десерти.

Само имайте поради, че те може да са мощно обработени. Така че, макар че е добре да се употребяват умерено, те не би трябвало да съставляват по-голямата част от здравословната веганска диета.

Храни, които веганите заобикалят

Веганите заобикалят  всички храни от скотски генезис. Те включват:

  • Месо и риба: като говеждо, пилешко, патешко, риба и миди
  • Яйца: цели яйца и храни, които ги съдържат
  • Млечни артикули:  мляко, сирене, масло и сметана, както и храни, приготвени благодарение на тези съставки
  • Други съставки от скотски генезис: като  мед , албумин, казеин, кармин, желатин, пепсин, шеллак и суроватка

Проверката на етикетите на храните нормално е най-хубавият метод да се дефинира дали храната съдържа съставки от скотски генезис. Много веган храни към този момент също са етикетирани като такива, което улеснява разпознаването им, когато пазарувате.

Заключение

Веганите са склонни да заобикалят скотски артикули заради етични, здравословни или екологични аргументи или композиция от трите.

На веган диета евентуално ще замените месото, яйцата и млечните артикули с обилие от растителни храни, в това число плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови растения, ядки, семена и обогатени артикули, направени от тези храни.

Преминаването към веган диета  е по-лесно, в сравнение с множеството хора си мислят. Просто изисква малко спомагателни знания за храненето.

Така че, в случай че се интересувате от смяната, помислете дали да не потърсите съвет от регистриран диетолог, профилиран в диети на растителна основа, с цел да сте сигурни, че сте покрили основите.

В взаимозависимост от вашите знания, бюджет и кулинарни умения, може също да помислите за приема на избрани добавки , с цел да сте сигурни, че осигурявате на тялото си всички хранителни субстанции, от които се нуждае.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР