Веднъж в годината, когато плодовете личи узреят и започне сезонът

...
Веднъж в годината, когато плодовете личи узреят и започне сезонът
Коментари Харесай

Смъртоносните овощни градини и гибелта на десетки деца

Веднъж в годината, когато плодовете проличава узреят и стартира сезонът на беритбата им, стотици деца се разболяват в регионите, които отглеждат тези овощни дървета в Бангладеш, Индия, Виетнам и Тайланд. Симптомите на заболяването са припадъци, гърчове, изпотяване и пяна на устата. Често минават единствено два или три часа, преди детето изцяло да загуби схващане.

За доста от децата, покосени от тази странна болест, тя е с съдбовен край.

Заболяването е известно като синдром на изострен енцефалит, при който мозъкът се възпалява и поврежда.
Първоначално се смяташе, че повтарящите се всяка година епидемии са в резултат на патоген като вируса на японския енцефалит. Но нови проучвания демонстрират, че вирусите предизвикват единствено дребна част от случаите на енцефалит в тези райони. И в случай че повода в действителност е вирус, то взривът на заболяването нямаше да се лимитира единствено през времето, когато стартира беритбата на плодовете проличава.

Едно ново проучване се пробва да хвърли светлина върху необяснимите смъртни случаи на деца, които живеят покрай градините с екзотичния плод проличава, заяви BTimes UK.

 Друго съмнение е, че две аминокиселини - градивните детайли на протеините - които участват в младите проличава могат да причинят болестта. Зрелите проличава съдържат необикновени аминокиселини, които нарушават метаболизма на мастните киселини. Но точният механизъм по какъв начин това предизвиква болестта, към момента е незнаен.

В отчет, оповестен по-рано тази година в The Lancet се твърди, че когато се употребяват проличава на празен корем от недохранени деца, това може да докара до извънредно ниски равнища на кръвната захар, което води до заболяване и гибел. В отчета се споделя, че проличава съдържат отрови, които потискат способността на тялото да създава глюкоза, което се отразява на дребните деца, чиито равнища на кръвната захар към този момент са ниски, защото са недохранени.

 Учените изследват и други теории в търсене на метод да се спрат смъртоносните епидемии. Проучване, оповестено в American Journal of Tropical Medicine and Hygiene, твърди, че несъразмерното потребление на пестициди в овощните градини с проличава е повода за болестта.

Изследването се концентрира върху случаите в селска общественост в Бангладеш през 2012 година, когато 14 деца са наранени от заболяването, от които 13 умират.

Всички деца, с изключение на едно от тях, са живели на разстояние 10 метра от овощната градина, а другото дете е съобщило, че е консумирало огромен брой проличава, преди да се разболее. В тези овощни градини се ползва мощно токсичният агрохимичен препарат ендосулфан, означават създателите.

Пестицидът ендосулфан е вписан в листата на Стокхолмската спогодба на устойчивите органични замърсители и е неразрешен допълнително от 80 страни, заради неподходящите му резултати върху здравето.

"Зоните на огнище в Бангладеш са доста покрай индийските граници. Има пестициди, импортирани от Индия, само че неразрешени в Бангладеш, които тук се продават без етикет ", споделя създателят на проучването М. Сайфул Ислам от Международния център за проучване на диагностичните болести, Бангладеш. "Затова ни бе мъчно да определим какви типове пестициди са употребявани там ".

Собствениците на овощните градини не знаят името на пестицидите, които употребяват.

 Децата са били изложени на по-големи количества отрови в овощните градини, в сравнение с възрастните, тъй като прекарват повече време там, настояват създателите.

"Сутрин децата отиват в овощните градини и събират падналите проличава от земята и ги ядат. Те махат обвивката със зъби, преди да изядат плода ", - споделя Сайфул Ислам.

"Децата са по-податливи на отравяне с пестициди, в сравнение с възрастните в инфектирана среда, тъй като ядат, пият и дишат повече на единица телесно тегло. Но възрастните в засегнатата общественост също споделят, че усещат сърбеж в устата си, след изразходване на проличава ".

Изследването обаче не прави оценка непосредствено равнищата на пестициди на дървета проличава и защото няма публични данни за това кои пестициди са били употребявани и къде, констатациите не могат да бъдат дефинитивни.

Освен това признаците на децата не дават отговор на типичните признаци на отравяне с пестициди, съобщи неврологът Питър Спенсър (Peter Spencer) от Университета по опазване на здравето и науки в Орегон, който не взе участие в проучването.

"Клиничният модел тук не подхожда на нашите познания за другите типове отравяния с пестициди, събрани от световния опит в продължение на доста, доста десетилетия ", разяснява Спенсър. "Те не демонстрират никакви доказателства за останки от пестициди в растенията проличава или в умрелите лица ".

Смята се, че недохранване е ключът към това, за какво децата протягат ръка към неузрелите проличава като източник на храна.

"Децата, които са най-уязвими, са недохранвани и гладни и в случай че им попаднат, употребяват проличава. Това постоянно са неузрели плодове, тъй като неузрелият плод от време на време се отхвърля от дърветата и пада на земята, където е елементарно наличен за децата. Възрастните също са податливи, само че доста по-малко заради аргументи, които са неразбираеми ".

Необходима е още доста работа, преди да се разбере изцяло връзката сред проличава и гибелта на децата, разяснява Спенсър.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР