Веднъж смятан за опасност, запазена до голяма степен за пътниците,

...
Веднъж смятан за опасност, запазена до голяма степен за пътниците,
Коментари Харесай

Този плътояден паразит, разпространяван от пясъчни мухи, се е разпространил в САЩ, изглежда е ендемичен в Тексас, докладват учени от CDC

Веднъж считан за заплаха, непокътната значително за пасажерите, месояден паразит, прочут като Leishmania mexicana в този момент евентуално се популяризира локално посредством някои пясъчни мухи, произхождащи от южната част на Съединени американски щати, заключи нов разбор на Центъра за надзор и предварителна защита на болесттите.

Кожните рани, породени от Leishmania mexicana, нормално избухват седмици до месеци, откакто хората са ухапани от инфектирана муха. Паразитът може да продължи да нанася вреди в продължение на години, което води до дълготрайни белези след себе си.

Болниците разполагат с някои варианти за медикаменти, които да употребяват в опитите си да лекуват пациенти, страдащи от това заболяване, породено от паразита, което лекарите назовават ​​кожна лейшманиоза, макар че специалистите признават, че има „ ниска сигурност “ по отношение на тяхната успеваемост. Много пациенти, които в началото реагират на лекуването, остават изложени на риск от рецидив на тяхната лейшманиоза.

среща на Американското сдружение по тропическа медицина и хигиена.

„ Много изразителен “ генетичен пръстов отпечатък

Когато се пробват да диагностицират пациенти, лекарите нормално събират проби, като вземат биопсии от техните инфектирани лезии.

Те постоянно са изпратени до CDC, който до 2020 година ръководеше единствената лаборатория отвън армията, която можеше да тества за тези паразити.

„ За всеки случай, който получихме, докладвахме тези данни. И след тези години вие просто сплотявам тези резултати, с цел да създадем този отчет за случаите, събрани от 2005 до 2019 година “, сподели Маркос де Алмейда, който ръководеше лабораторията на CDC по това време.

Прегледът на CDC откри, че болшинството от пациентите с лайшманиоза без история на пътешестване са били инфектирани от Leishmania Mexicana.

Сред тези случаи 50 са били инфектирани от вариант на паразита, който носи лек, само че характерен набор от генетични промени, които ги отличават.

„ Тези две отрязъци, тези два полиморфизма в последователността, са доста разнообразни сред тези, които са съобщили история на пътешестване, спрямо тези, които не са го създали “, сподели Виталиано Кама от CDC, микробиолог и ветеринарен доктор, който също е работил по изследването.

Поне един случай с този генетичен пръстов отпечатък е докладван всяка година, сподели Кама.

Как се популяризират паразитите лайшмания

Борбата с по този начин наречените „ портативни от вектори “ заболявания като лайшманиозата постоянно се концентрира върху унищожаването на бъгове, които предават паразитите сред хората, както и управление на риска от други животни като гризачи, които също могат да служат като „ контейнер “.

Контролирането на пясъчните мухи може да съставлява огромни провокации спрямо други по-големи инсекти. Пясъчните мухи са една четвърт от размера на комарите и не се нуждаят от стояща вода, с цел да се развъждат.

Световната здравна организация пресмята, че паразитите лайшмания заразяват до един милион всяка година. Повечето случаи в Северна и Южна Америка са диагностицирани в Бразилия, макар че инфекции от тези паразити са докладвани и в цяла Латинска Америка.

За лекарите в Съединени американски щати лайшманиозата не е заболяване, подлежащо на докладване в множеството щати, което лимитира способността на CDC да наблюдава дали случаите в този момент се форсират.

Въпреки това Кама сподели, че организацията изпраща все по-голям брой поръчки за помощ при диагностицирането на случаи на лайшманиоза.

„ Това е наклонност, не е голяма скок, само че има наклонност за повишаване на настояванията “, сподели Кама.

Кучетата могат да донесат по-смъртоносен паразит

Откритието също по този начин акцентира неотложността на новите рекомендации, които в този момент се изготвят, с цел да оказват помощ публични лица обръщат внимание на опасенията, че по-смъртоносен братовчед – Leishmania infantum – също може да се наложи в Съединени американски щати.

Leishmania infantum предизвиква по-тежка форма на заболяването, наречена висцерална лайшманиоза. Повече от 90% от пациентите с висцерална лайшманиоза, които не са получили навреме лекуване, умират, споделя Панамериканската здравна организация.

Симптомите включват тресчица, загуба на тегло и отичане на черния дроб и далака.

В страни, борещи се с огнища на висцерална лайшманиоза, кучетата се смятат за „ главния контейнер “ на паразита. Сега взривът през последните години на идващи кучета от чужбина, било посредством пътувания, осиновявания или пренасяне, повдигна опасения по отношение на разпространяването на този паразит.

„ Всички ние се обаждаме на тези позвънявания от държавни ветеринарни лекари, от армейски ветеринари, които се пробват да схванат какво да вършат “, сподели Кристин Петерсен, шеф на Центъра за нововъзникващи инфекциозни заболявания на Университета на Айова.

Спорадични случаи на Leishmania infantum към този момент са докладвани за разпространяване при кучета които не са пътували в чужбина. В допълнение към предаването на паразита на мухи, кучетата могат също да популяризират паразита непосредствено посредством контакт или ухапвания.

Хората също могат да бъдат неволни носители. Кръвните проби демонстрират, че 1 на всеки 5 американски бойци, които са били изпратени в Ирак, може да са развили асимптоматични инфекции.

Работейки с учени от военните и CDC, Петерсен е съавтор на нов „ инструмент за оценка на риска “. те се надяват да оказват помощ на ветеринарите и чиновниците в публичното опазване на здравето да схванат по какъв начин да се оправят със инфектираните кучета, в случай че заловен паразита. Проект на инструмента беше прегледан на срещата на ASTMH.

Решенията дали да се евтаназира кучето могат да бъдат взети въз основа на фактори за тежестта, като да вземем за пример от кое място е кучето и вероятността от локални пясъчни мухи, които могат да предадат паразит.

" Това беше задачата на цялата тази оценка на риска. Освен бяса, може би в действителност би трябвало да стартираме да приказваме за другите неща, които кучетата носят и които могат да ни убият ", сподели Петерсен.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР