Веднага след това терористично нападение, генералният секретар на ООН го

...
Веднага след това терористично нападение, генералният секретар на ООН го
Коментари Харесай

Поптодорова за конфликта в Близкия изток: Комбинация от 11 септември и Пърл Харбър

„ Веднага по-късно терористично нахлуване, генералният секретар на Организация на обединените нации го съпостави с 11 септември . Аз мисля, че е по-лошо – композиция от 11 септември и Пърл Харбър. Тежките последствия ще нарастват, а решенията ще са все по-трудни. Конфликтът стартира “, сподели Елена Поптодорова, вицепрезидент на Атлантическия клуб, някогашен дипломат на България в Съединени американски щати.

Израелските военни се приготвят за сухопътна атака

По думите ѝ двата неотложни въпроса са спасяването на заложниците и демилитаризацията на Газа.

„ Особено от 2007 година, когато „ Хамас “ безусловно завладя линията Газа , Газа съставлява мощно милитализирана територия. Тя е прорязана от подземни тунели, които не са за отбрана на популацията. Там са убежищата на бойците от „ Хамас “, скривалищата за оръжия. Задължително би трябвало да настъпи демилитаризация на „ Хамас “. Дори да се стигне до помирение, „ Хамас “ ще разгласят победа, което предизвиква на сходни групировки и на самия Иран “, разяснява Поптодорова. 

Следете всички събития в този онлайн репортаж

Според нея Египет, Йордания и Саудитска Арабия ще са от основно значение за всички процеси в Палестинска автономност и съответно в Газа, както и в интернационален проект. П одумите ѝ обаче е нужна ангажираността и на интернационалните фактори като Организация на обединените нации, Европейски Съюз и НАТО.

„ Не бива да считаме, че това е като наводняване, което завършва в избран миг. Напротив, стартира доста дълъг и сложен интервал на още конфликти и жертви, на неспособност да се откри бързо и елементарно решение. Нашите сънародници би трябвало да държат връзка с посолството ни там, да оповестяват вести, близки до действителността и обстоятелствата. Изкривена или пресилена информация единствено ще затрудни дейностите на институциите “, добави някогашният дипломат на България в Съединени американски щати.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР