Вечните химикали са открити в почти половината от швейцарските подземни

...
Вечните химикали са открити в почти половината от швейцарските подземни
Коментари Харесай

Швейцарската питейна вода е замърсена с „вечни химикали“. Какви са те?

" Вечните химикали " са открити в съвсем половината от швейцарските подземни води.

Пробите са взети допълнително от 500 измервателни станции. Националната обсерватория за подземни води (NAQUA) откри, че евентуално нездравословните химически добавки са необятно публикувани в главния запас за питейна вода на Швейцария.

Швейцарските гранични стойности обаче са надвишени единствено на една станция, съгласно Федералната работа за околна среда (FOEN).

Какво съставляват " безконечните химикали "?
" Вечните химикали " или PFAS (пер- и полифлуороалкилови вещества) са огромна група химикали, основани от индивида, които се употребяват в доста артикули поради техните свойства срещу залепване или отбиване на петна. Те печелят името си с помощта на обстоятелството, че не се разграждат в околната среда.

Вреден за здравето, PFAS се свързва със положения като рак, заболяване на щитовидната жлеза и хипертония, провокирана от бременност. Химикалите могат да бъдат погълнати посредством водата, храната и даже въздуха. Въпреки че някои вечно химикали към този момент са неразрешени в Швейцария, остатъците към момента се намират в околната среда.

Какво съставляват подземните води?
Подземните води са прясна вода, която се филтрира под повърхността на земята, където се задържа в порести скали или седименти, известни като водоносни хоризонти.

Подземните води са главният източник на питейна вода в Швейцария, осигурявайки 80 % от потребностите на страната.

През 2021 година FOEN и NAQUA се заеха да проучват швейцарски проби от подземни води за 26 типа PFAS. Резултатите, оповестени на 12 септември, идентифицираха 13 типа PFAS в съвсем половината от измервателните станции.

Най-високите концентрации са измерени за PFOS (перфлуороктан сулфонат), който е значително неразрешен в страната от 2011 година насам. Този тип химикал вечно съставлява максимален риск за здравето. В предишното е бил необятно употребен като защитно покритие за текстил като килими и кожа.

Швейцария дефинира безвредна граница сред 0,3 и 0,5 микрограма PFAS на литър подпочвена вода, с ограничаване от три обособени типа PFAS на проба. Това е надвишено единствено в една от измервателните станции.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР