Вечерта, когато прибират кравите, върви заедно с тях. Остава над

...
Вечерта, когато прибират кравите, върви заедно с тях. Остава над
Коментари Харесай

ВИДЕО Елен-лопатар се привърза към стадо крави в село Кьосево, пасе с тях и дори влиза в обора

„ Вечерта, когато прибират крави те, върви дружно с тях. Остава над селото на баира, чака ги до сутринта. Като ги пуснат отново дружно с тях потегля да обикаля “, изяснява необикновената обстановка с дивото животно кметът на Кьосево Нурхан Юмер.

Всичко стартира преди към три години, споделя притежателят на селскостопанските животни Сюлейман Салибрям.

„ На четири месеца някъде да е било, когато стартира да суче от крави те, порасна с тях. Почна обаче да подивява, към този момент има рога и ги удря. Кравите са бременни, на всички места имат рани по тялото “, споделя стопанинът.

Заради казуса Сюлейман обмисля  да се раздели с препитанието си.

„ Ще накарам доктора да им бие инжекции на крави те, да отстраним бременността и ще ги заколя, няма по какъв начин “, изяснява възрастният мъж.

“С всяка минала година казусът се задълбочава. Хората реагират, елен чето влиза с крави те в селото и от време на време даже в оборите. Става рисково “, добавя кметът.

Затова подават сигнал в Ловно-рибарското сдружение, което в действителност е разселило лопатарите в района.

“Дойдоха от ловното сдружение пролетта, с цел да открият дали съществува проблем. Казаха, че до септември не могат да създадат нищо, само че към този момент е септември, хората чакат позволение “, твърди Нурхан Юмер.

А решение се е търсило, за връщането в естествената му среда при стадото лопатари, само че безуспешно.

“Стреляно е доста пъти с гумени патрони, с цел да се опитаме да го вкараме в естествената му среда в гората, само че не става. То има някакъв психически проблем и отново се връща при крави те. Ние не желаеме да го убиваме, само че това е последното нещо, което можем да създадем “, показва ръководителят на Ловно-рибарското сдружение в Кърджали Васил Дончев. 

По думите му, към този момент имат и позволение за отстрел, което към момента не е вкарано в осъществяване.

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР