Вече втора седмица продължава проблемът с изпращането и получаването на

...
Вече втора седмица продължава проблемът с изпращането и получаването на
Коментари Харесай

„Промяната” в Български пощи


Вече втора седмица продължава казусът с изпращането и приемането на писма и колета от Български пощи. По-точно – с неизпращането им. Причината – хакерска атака. Техническите проблеми за „ Български пощи ” в цялата страна започнаха още на 16.04, което наложи да се доставят единствено колета без натрапен платеж, а два дни по-късно от държавното сдружение признаха, че са били обект на хакерска атака.

Кибератаката над компютърните системи сътвори проблеми и с изплащането на пенсиите и великденските надбавки, кoeто принуди възрастните хора да се редят на дълги опашки и да се връщат по няколко пъти в клоновете, тъй като компютрите отхвърлиха да работят. „ Български пощи ” вкараха механизъм за погашение на парите  посредством описи, което обаче ставаше постепенно. Съществен проблем се оказа, че пенсионерите не можаха да си получат парите от комфортен за тях пощенски клон – както постоянно е било, а трябваше единствено от клоновете по местоживеене.

Огромни опашки, терзания и очакване с часове - такава беше обстановката в цялата страна. Някои от хората откровено споделяха, че нямат пари даже за самун, а пенсията е единственото им избавление. А Великденските добавки в действителност станаха майски, тъй като срокът за приемането им се удължи (поне) до 3-ти май.

Безпрецедентното блокиране на системите остана без коментар от държавното управление или ангажиране с съответна дата за отстраняването му. От Министерството на електронното ръководство единствено показаха, че знаят за казуса и работят за изясняването му. Тоест проучват. Отново. Пълен цинизъм...

В обществените мрежи, което е и обичаното място на съдружните сътрудници, отрасловият вицепремиер Калина Константинова изясни, че изплащането на великденските добавки за всички е обезпечено и се работило за отстраняването на всички механически неизправности в най-кратки периоди, не пропускайки да упрекна предходното ръководство за сегашните проблеми: „ През последните 10 години киберсигурността на „ Български пощи ” е редовно неглижирана ”.

В началото на април депутатите взеха решение БП да преминат от Министерството на превоза и известията към вицепремиера по дейно ръководство Константинова, като посочените цели бяха излекуване и модернизиране на сдружението, а стремежът -пощите да оферират разнообразни административни услуги на „ едно гише ”. Към момента резултатът е, че не оферират никакви услуги.

Дpyгo, само че нeoфициaлнo oбяcнeниe беше, че това е cвъpзaнo c жeлaниeтo yпpaвлявaщите дa ce избeгнe ĸoнфлиĸтът нa интepecи, така ĸaтo тpaнcпopтният миниcтъp Hиĸoлaй Cъбeв e coбcтвeниĸ нa ĸypиepcĸaтa ĸoмпaния „ Eĸoнт “ – пpяĸ ĸoнĸypeнт нa дъpжaвнaтa пoщeнcĸa ĸoмпaния.

И сякаш към този момент, видите ли, всичко беше наред, с цел да се стигне до безподобната обстановка от 16 април.

За да разберем мащабите на протичащото се, е задоволително да посочим, че с помощта на БП се покриват съвсем 3 хиляди обитаеми места в страната, има и 80 хиляди км пощенски пътища.

А ръководещите са длъжни неотложно да създадат публично изказване, не през обществените мрежи, несъмнено, и да дават отговор най-малко на няколко въпроса:
Какви ограничения са подхванати казусът да бъде решен? Какви са периодите, в които това ще се случи? Каква е тази хакерска атака, която безусловно потопи „ Български пощи ”, спирайки цялата им работа? И по какъв начин това продължава към този момент две седмици. Как ще бъдат обезщетени хилядите жители и компании, които оперират посредством пощите? Какви са гаранциите, че пенсионерите ще си получат в период идващите пенсии? „ Български пощи ” раздава пенсиите на над 2 млн. български пенсионери, чието физическо оцеляване зависи точно от тези пари и постоянното им погашение.
А в случай че има публицисти с топки, те би трябвало да зададат следните въпроси:
Защо и от кого чиновниците на пощите са инструктирани да насочват жителите към офиси на ЕКОНТ, в случай че желаят да пратят колет? Във Facebook жители се оплакаха, че тъкмо това им оферират в клоновете на БП. Споменавайки ЕКОНТ, няма по какъв начин идващият въпрос да не е обвързван с частната компания на министъра на превоза и известията Николай Събев, а точно – инцидентно ли тъкмо най-големият съперник на частната поща (вече упоменатият ЕКОНТ), оперира с удължено работно време? Случайно ли „ Български пощи ” започнаха да излизат в по-дълги от нормалните им ваканции по празниците? С какъв брой се е нараснал потокът на колета в ЕКОНТ през това време? Искате да унищожавате „ Български пощи ” ли, неуважаеми ръководещи?
Разбира се, събитието, че националната ни пощенска работа е учредена още през далечната 1897г., претърпяла е две международни и още други войни, катаклизми и разнообразни разтърсвания, не е нещо, което изобщо би трогнало държавното управление.

И в случай че към момента някой има подозрения, че всичко, което се случва в последните седмици, е изцяло инцидентно, дано единствено да кажем, че БП имат месечен оборот в размер на 1 милиарда лв. и активи за няколко милиарда лв..

В едно спор няма - смяната е цялостна!

Виктория Георгиева, коментар за


***

Виктория Георгиева е приключила " Реализация и подготовка на ТВ излъчвания " към Софийския университет " Св. Климент Охридски ", както и " Религията в Европа ", направление " Ислям ", още веднъж в СУ. Изучавала е и логика на психиката. Заместник основен редактор в " Ах, тези медии! ", редактор и създател в " Консерваторъ ", създател във вестник " Труд ".

Била е член на Студентски съвет при СУ, работила е като експерт маркетинг и реклама за водещи български компании
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР