Вече втора поредна година отчитаме печалба над 1 млн.лева, сподели

...
Вече втора поредна година отчитаме печалба над 1 млн.лева, сподели
Коментари Харесай

Най-високотехнологичния център за миниинвазивна хирургия на онкологични заболявания ще е в Бургас

Вече втора поредна година отчитаме облага над 1 млн.лева, показа ръководителят на  Българското научно сдружение по публично здраве

-Проф. Бозов, като ръководител на Българското Научно сдружение по Обществено здраве (БНДОЗ), какво отчетохте пред Общото заседание?

-Общото заседание на БНДОЗ се организира в събота, 27 май, последният ден на Шестата научна конференция на нашето сдружение в град Плевен. Отчетох пред делегатите, че още веднъж направихме една сполучлива конференция, след тази в Бургас предходната година. Дружеството усили с 28 своите членове и към този момент са 370. Увеличиха се двукратно и приходите. Интересът към участие в нашето сдружение, което се занимава с проблемите на Общественото здраве набъбна доста. Взехме решение Медицински университет гр. Пловдив да е хазаин на идната 7-ма научна конференция на БНДОЗ следващата година. 
 Отново направихме една сполучлива конференция, след тази в Бургас предходната година, сподели шефът на БНДОЗ. Той разкри, че сдружението е нараснало своите членове
-Какви бяха главните тематики на конференцията?

-Участниците представихме 117 отчета и научни известия. Основните посоки бяха: Социална медицина и промоция на здравето, Здравни грижи, Първична здравна помощ, Хранене и диетика, Морска медицина, Психично здраве, Кинезитерапия, рехабилитация и ерготерапия, Дигитално здраве и телемедицина.

-Имаше ли някой характерен въпрос, който провокира повече разискване?

-Да и той е свързна с възобновяване на пациентите, прекарали КОВИД-19 зараза. Това е един доста комплициран проблем пред публичното здраве и националната здравна система. За страдание, по време на пандемията, политиците, които вземат решения, не използваха пълноценно нашият теоретичен капацитет. Допуснаха се доста неточности. Акцентирах в словото си като ръководител на сдружението при откриването, че България е на едно от първите места в света на глава от популацията по смъртни случаи от КОВИД- 19 зараза. Как и за какво се случи това? Защо починаха към 40 000 българи? Направихме ли си всичко допустимо като нация и здравна система с цел да го предотвратим? Това са открити въпроси, на които би трябвало да се търси отговор. Не единствено поради жертвите, само че и поради сегашното и бъдещето. Защото, в случай че отново се появи сходна заплаха, ние би трябвало да сме готови.

-Какво беше Бургаското присъединяване?

-В конференцията участваха представители на всички медицински университети в България, както и на медицинските факултети и факултетите по публично здраве и здравни грижи на широкопрофилните университети, какъвто е нашият Бургаски университет „ Проф. доктор Асен Златаров “. Заедно с сътрудниците от Университета проф. доктор Владимир Гончев, проф. Евдокия Сотирова и проф. Стоянка Петкова представихме няколко отчета в региона на онкологичната помощ, виртуална и добавена действителност при образование на студентите по медицина и здравни грижи, стопанска система на технологиите в опазването на здравето и други

-На каква тематика беше Вашият пленарен отчет, проф. Бозов, за който разбрахме, че е провокирал огромен интерес измежду участниците и сте почетен с почетен плакет „ Гост преподавател “ на Медицински университет-гр. Плевен от Ректора на Университета?

-Ректорът на Университета проф. доктор Добромир Димитров, макар своята огромна ангажираност, удостои конференцията със своето наличие и в своето одобрение при откриването, като се изключи че благодари на нашето научно сдружение, че избрахме град Плевен за хазаин на конференцията, само че също акцентира, че е значимо да се дадат насоки на опазването на здравето в пост-Ковид обстановката.

Имаше 3 пленарни отчета от представители на университетите в Бургас и Варна, както и на Община Плевен. Моят бе на тематика " Стратегически мениджмънт на " Комплексния онкологичен център – Бургас " в националната и районна онкологична помощ ".

-Вие сте Управител на „ КОЦ-Бургас “ от 2018 година. И той се развива извънредно сполучливо. Как успяхте да го постигнете? Какви са съществени задания си поставихте, когато поехте ръководството на това значимо за град Бургас лечебно заведение?

-Стратегическият мениджмънт е вземането на стратегически решения и осъществяването на стратегически дейности за реализиране на перспективните цели на дадена организация.

Стратегическият мениджмънт изисква: установяване на бъдещата ориентация; анализиране на опциите и заплахите; оценяване на съществуващия потенциал; определяне на стратегическите позиции; набелязване на главните приоритети; разпределение на разполагаемите ресурси; предприемане на на практика дейности и др. 

Представих пред форума някои от главните си цели в стратегическия мениджмънт на „ КОЦ- Бургас “ ЕООД, когато през 2018 година бях определен за Управител и по какъв метод, дружно с моя екип и колектива на „ КОЦ-Бургас “ ги постигнахме, тъй че в този момент, през 2023 година да сме едно от водещите лечебни заведения за онкологична помощ в Република България. Изпълняваме сполучливо няколко съществени цели: възстановяване на лечебно-диагностичния развой и привличане на повече пациенти, развиване на „ КОЦ-Бургас “ като клинична база за образование на лекари и експерти по здравни грижи, профилактична и просветна активност измежду обществото, градеж на нова постройка и възстановяване на материално- техническата база, повишение на заплатите на работещите при нас, организирахме доста събития за промоция на здравето, дарителски и доброволчески акции. За задачата построихме нова постройка със лични средства и заем, в която разположихме най-модерна инсталация за диагностика и лекуване на онкологични болести като ПЕТ скенер, СПЕКТ скенер и брахитерапия. Инвестицията е за 9 млн. лв., само че по този начин, като се изключи че покачваме качеството на лечебно-диагностичния развой, само че и спестяваме ходенето на бургазлии до други градове. Постоянно модернизираме и двата линейни ускорителя. На тях може да се прави най-съвременно лъчелечение на туморите, включително и посредством радиохирургия. Инвестирахме и много средства за закупуване на най-съвременна 4D инсталация за лапароскопски гинекологични и хирургични интервенции. Тотално обновяваме апаратурата в Отделението по анестезиология и интензивно лекуване, тъй като актуалната реанимация е основа на хирургията. Скоро ще закупим и най-съвременната система за горна и долна ендоскопия, с което нашите гастроентеролози ще диагностицират туморните болести на храносмилателната система.

Преди 2 месеца и закупихме модерни апарати от най-голям клас за отделението по патоанатомия. По този метод сътрудниците патолози ще слагат сигурни и точни диагнози, което е от основно значение за лекуването на злокачествените болести. Осигуряваме и най-модерните медикаменти на лекарите в Отделението по здравна онкология за съответно лекуване посредством химио-, имуно и таргетна терапия. В тяхна помощ ще са и новите апарати,
които осигурихме за отделението по клинична лаборатория.

-Как успявате да закупите такова количество най-съвременна инсталация?

-Тя е доста скъпа и за това ни оказа помощ осъществяването на задачите, които заложих преди 5 години в нашия стратегическия мениджмънт. Инвестираме в инсталация, която с изключение на за по-добро лекуване на пациентите, оказва помощ на нашите експерти и за реализиране на по-добри финансови резултати, Ние сме комерсиално сдружение и главно подвластен от приходите по клинични пътеки и амбулаторни процедури. В последните години направените вложения се възстановяват доста добре и към този момент втора поредна година отчитаме облага над 1 млн.лева.

-Вие, проф. Бозов, сте и Декан на Медицинския факултет в Бургаския университет „ Проф. доктор Асен Златаров “. Как успявате да съчетавате тези две отговорности?

-Всъщност едното оказва помощ на другото. Преди 5 години в „ КОЦ-Бургас “ЕООД нямаше нито един учител. Сега имаме 1 професор, 2 доценти, 1 основен помощник и 5 асистенти в Университета. Преди 4 години, взаимно с Община Бургас направихме 2 курса за парамедици 2-ра степен, а по-късно по тяхно предложение продължихме с по-висока степен в Университета. Един сътрудник отбрани дисертация и скоро му следва хабилитация. Преди няколко седмици „ КОЦ-Бургас “ получи акредитация от Министерството на здравеопазването и към този момент сме клинична база за образование на студенти по медицина и здравни грижи. Със заповед на Министъра можем да образоваме лекари по 11 медицински специалности, до момента в който с акредитацията от преди 5 години можехме единствено по 2. Освен това към този момент сме и база за следдипломно образование на медицински сестри по 3 специалности. Факт е, че повишението
на квалификацията и развиването на учебно-преподавателската активност спомагат и за по-добра лечебна активност.

-Споменахте Община Бургас. Срещата ли поддръжка?

-Община Бургас като притежател на нашето комерсиално сдружение поддържа и спомага за нашето развиване. Кметът, общинските съветници и администрация стоят твърдо зад всеки наш сполучлив план. Те знаят и схващат смисъла на обществените лечебни заведения, които осигуряваме качествено лекуване на всички жители, без значение от техните политически позиции. И по тази причина срещаме единомислеща поддръжка и подпомагане. За мен като здравен управител това е доста значимо, тъй като аз се пробвам да нареждам „ КОЦ-Бургас “ като едно от водещите лечебни заведения за онкологична помощ на национално равнище.

-Къде е, сред прочее, мястото на „ Комплексният онкологичен център – Бургас “ измежду лечебните заведения в България?

-Доста напред сме. Според данни от националната здравна статистика сега оперативно лекуване се оказва в 200, а консервативна онкологична помощ в 41 обществени и частни лечебни заведения за интензивно лекуване. За 2022 година във връзка с болните на химиотерапия с нашите 2 380 пациента и лъчетерапия (1103 пациента) ние сме на 6-то място в страната, по брой диспансеризирани заболели сме на 7-ма позиция, а по брой пациенти на палиативни грижи – на 4-та. При нас се регистрира и една устойчива наклонност за годишно нарастване на лекуваните пациенти. През предходната 2022 година те надминаха 14 000.

-Как се развива дъщерното сдружение МЦ „ Вяра и Надежда “?

-Засега към момента прохожда, само че ние не сме заложили в нашия стратегически мениджмънт огромни упования към него през първите 3 години. Както и Медицинският ни център, по този начин и ние работим с изискванията на мощно конкурентна среда, изключително през последните 2 години. В град Бургас се сътвориха и развиват доста частни лечебни заведения. Затова ние се стремим да окажем в действителност сложна здравна помощ на нашите пациенти. МЦ „ Вяра и вяра “ спомага за тази цел. В него пациентите могат да бъдат преглеждани с посоки по каса, кешово, посредством доброволни дравноосигурителни фондове. По този метод улесняваме техният достъп до нашите експерти, а и в него преглеждат и лекари от други лечебни заведения. Освен това там работи и ЛКК комисия. Целта ми е да окажем всички услуги на едно място и нашият пациент да не губи от времето си в циркулиране на няколко лечебни заведения.

-И най-после, какво следва?

-Предстои реализацията на един от най-важните планове в нашия стратегически мениджмънт – градежа на новия ни Четвърти корпус. Благодаря на колектива на „ Проектантска организация “ – гр. Бургас и персонално на арх. Тодоров, че изготвиха един доста актуален план на постройката, на общинските съветници, че ни трансферираха терена и на общинската администрация, че спомага оптимално и към този момент имаме позволение за градеж. Следващата стъпка е да намерим средствата, с които да построим тази постройка. Засега срещнахме отвод от Министерство на здравеопазването с претекста, че не сме държавно лечебно заведение и би трябвало да търсим други пътища за финансиране. По приблизителна оценка строителството ще коства 25-30 млн. лв.. Ние нямаме тези благоприятни условия и по тази причина ще се опитаме да аплайваме по разнообразни стратегии за финансиране. Надявам се да успеем, тъй като посредством този корпус ще съберем всички действия на „ КОЦ- Бургас “ на едно място, ще спестим дистанциите на нашите пациенти и експерти, а и ще създадем най-високотехнологичния център за миниинвазивна хирургия на онкологични болести в нашата страна. Предвиждаме да развием и нови действия като гръдна хирургия, лицево- челюстна хирургия, да създадем Клиника по здравна онкология с 2 отделения и да бъдем една прелестна университетска болница. 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР