Вече всички знаем, че в по-голяма част от опакованите сладкиши

...
Вече всички знаем, че в по-голяма част от опакованите сладкиши
Коментари Харесай

Портокаловите корички - безвреден аромат за сладкиши

Вече всички знаем, че в по-голяма част от опакованите сладкиши се крие доста количество химия. Овкусителите, които се прибавят, също са част от тях. И въпреки " с усет на ягода " да звучи доста безобидно за мозъка ни, за тялото ни изобщо не е по този начин. За това на децата ни да не приказваме.

Ползите от това да забъркаш собственоръчно домакински сладкиш, най-малкото, тъй като сигурно знаеш какво има вътре, са, уповавам се, известни. Ще обърна внимание, че постоянно слагаме по една ванилия (която е синтетична) в същите тези домашни сладкиши. Разбира се, това е дребното зло, само че за какво да не я сменяем с. Или да използваме корите на портокалите.


Но Био Портокали. Или за какво да не използваме корите на стандартните портокали.

Ами тъй като с изключение на всичко друго, техните кори са обработени с химия. Вероятно ви се е случвало, откакто сте създали фреш от портокал, ръцете ви да се оцветят. Браните, най-често зелени, портокали, узряват по време на превоза. Видът им не всякога е задоволително прелъстителен, по тази причина се обработват с оцветител. Не е загадка, че до преди години един от към този момент неразрешените оцветители в Европейски Съюз, който най-често се е употребил за задачата, е бил Е121. Днес той има потвърдени карцерогенни свойства, а опитите с животни са приключили с тумори в черния им дроб. Този червен оцветител се е употребявал, несъмнено, и при други цитруси - мандарини, грейпфрути, помело и така нататък Какво тъкмо се употребява за оцветяването им към днешна дата, не знам. И докога то, както доста други оцветители и овкусители, ще се счита за безвредно, също. Но считам, че с оглед горното, да ги използваме за кулинарни цели е повече от безразсъдно.


Как да си създадем фалшификация от портокалови корички за сладкиши

Тази година съумях да закупя по-голямо количество био портокали, което понижи доста цената им. Да употребявам безвредната им кора като фалшификация за сладкиши ми се стори добра концепция, която дооползотвори по-високата им цена.

Портокалите се измиват добре под течаща вода, кората се отстранява.

С помощта на ножче изтъняваме вътрешната част на кората, като задачата е оптимално да махнем бялата й част.

Когато сме подготвени, нарязваме портокала на тънки ивички, а след това на дребни квадратчета.

В буркан слагаме захар (кафява или бяла), да покрие дъното 1 пръст, слагаме коричките, посипваме ги със захар.

И по този начин всякога, когато ядем портокали, почистваме и прибавяме в бурканчето, поставяйки още захар да ги покрие, а по-късно разбъркваме. Захарта ги консервира отлично.


Една чаена лъжичка от тази примес употребявам за доза от 6 дребни мъфина - мечета, като най-често дори не поставям повече захар, защото в портокаловите корички има задоволително. Разбира се, може да се употребява за всевъзможни. Ако ви тормози, че е по-едро (мен персонално дори ми харесва), настържете коричките на ситно ренде. Не съм опитвала да запазя коричките в мед, само че мисля, че няма да е проблем, в случай че желаете да избегнете захарта.

Слънчевият мирис си заслужава. А здравето, нашето и на децата - още повече.

Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР