Вече трета година държавата ни не успява да си прибере

...
Вече трета година държавата ни не успява да си прибере
Коментари Харесай

Разследване на bTV: Защо държавата не успя да възстанови щети за 80 млн. лв. от заменките?

Вече трета година страната ни не съумява да си прибере 80 милиона лв. вреди от печално известните горски заменки.

Министерството на земеделието желае тази сума откакто под напън на европейската комисия разгласи за неравностойни 103 размени, в които предприемачи и хора близки до властта, получиха над 25 000 декара от държавните гори.

Кой и за какво „ живее “ в дома на кмет преди избори – следствие на Марин Николов

Оказва се, че едвам 10 от тях са платили поисканите суми, а други 69 нито желаят да доплащат, нито да скапват покупко-продажбите.

Кирил Асенов е предприемач и сътрудник на община Смолян в неосъществения план за ски зона „ Супер Перелик “ в Родопите. През 2008-ма Асенов и общината са придобили над 10 000 декара държавни гори посредством заменка.

Снимка: bTV

Сделката е една от тези 103 противоречиви заменки в страната, които под напън на Европейския съюз властта у нас разгласи за неизгодни, т.е. че страната е дала по-скъпи гори, с цел да вземе по-евтини. От участниците в тези над 100 заменки бяха поискани общо 80 милиона лв. отплата.

В блока има 60 жилището и 18 гаража

Асенов е един от дребното, който са си платили поисканата сума пари. В неговия случай малко над 33 603 лева. 
„ 2007 година България се причисли към Европейски Съюз, а 2008 година група жители сезираха Европейска комисия, че в България е допустимо да са правени покупко-продажби, които да са изкривили пазарния формат и да са нерегламентирана държавна помощ. Ние платихме в действителност доста минимална промяна, която не е мъчно да си позволим да платим. Около 3.70-3.80 лева на декар. Примерно на морския бряг естествено, че сумата е огромна и може би има хора, които са заменяли, и които оспорват – обикновено “, изяснява Кирил Асенов.

Снимка: bTV

В момента обаче взетата при заменка гора може да се употребява единствено за дърводобив. Още през 2009-а опасения от застрояване, накараха Народното събрание ни да одобри възбрана за смяна на предназначението на тези гори. Така и до през днешния ден планът за ски комплекс е замразен.

Видеозапис от охранителни камери в хранителен магазин демонстрира по какъв начин двама души се срещат и си подават пакет

„ Една телекомуникационна компания не може да сложи една антена, в случай че тя не промени предназначението на 4-6 или 8 кв.м. Един въжен превоз не може да бъде издигнат с неговите 10 стъпки по 4 кв.м. Представете си, че вие имате един апартамент, който е 60 кв.м., а аз имам апартамент, който е 90 кв.м. Аз съм страната, вие сте частно лице. Аз съм си измислил методика, какъв брой пари би трябвало да ми доплатите. Правим договорка, вие взимате моя апартамент, аз – вашия. Не може да спите в него, не може да ползвате банята и тоалетната. Не можете да излизате на балкона, не можете да влезете в него в доста от случаите. Това е най-общо, което сега се случва. Конституцията подсигурява равнопоставеност на всички субекти от нашето общество “, споделя Кирил Асенов.

Снимка: bTV

Не единствено той желае възбраната върху смяна на предназначението на горите от заменките, да падне. Оказва се, че преди няколко месеца Висшият адвокатски съвет единомислещо е сезирал Конституционния съд против тази възбрана – поради неравнопоставеност.

Позицията идва след следствие на bTV

„ Няма по какъв начин да сте придобили благосъстоятелност на нещо, правото на благосъстоятелност е главно и по Конституция, и вие да имате ограничавания в потреблението му. Това е нарушената конституционността. Ние сме получили сигнал от юристи, членове на адвокатската гилдия с този проблем “, изяснява Ивайло Дерменджиев.

Снимка: bTV

Не по този начин мисли един от най- дейните бранители на горите Александър Дунчев. Той изяснява за какво преди 15 години България наложи възбрана за смяната в предназначението на сменените гори.

Става въпрос за квотата на съдиите – хората, от които чакаме правдивост, неутралност и почтеност

„ Натискът за възбрана идваше от това, че огромна част от сменените гори за няколко месеца към този момент бяха с променено предопределение и започваше строителството в тях, което показваше, че в действителност откъм гърба стои голям капиталов интерес, а не дърводобивен или селскостопански. Като в множеството случаи имената, които стоят зад заменките, не са инцидентни хора, а едни от най-богатите български олигарски, предприемачи и строителни компании. Малко хора знаят, само че става дума и за вековните вододайни гори към Смолян, под връх Перелик, над Семково, Сапарева баня, както и над Банско, Разлог и Добринище, Дюните на Шабла, на Камчийски пясъци, на Несебър, във Варна, в града, на Камен бряг, Калиакра, Балчик, Кара дере – най-красивите ни територии. Апартаментът е от изгода единствено на притежателя, до момента в който гората е със всичките ѝ екологични функционалности, запазване на ландшафта, е от голяма важност за цялото общество “, счита Александър Дунчев.

Родители търсят отговори за трагичната гибел на щерка си след тригодишно следствие за склоняване към самоубийство

Отговорното за горите Земеделско министерство също се притеснява от застрояване и подържа възбраната пред съда.
„ Категорично и аз като лесовъд съм срещу смяната на предназначението на тези парцели. Всички знаем къде са “, пита риторично Мирослав Маринов.

Снимка: bTV

Трябва ли да чакаме застрояване на сменените гори, в случай че Конституционния съд анулира възбраната върху тях?
„ Аз не мога да предсказвам какви биха били последствията, ние сме орган, който гледа дали има конституционност или не. Какво ще се случи не знам, постоянно, знаете, един закон по една или друга причина може да бъде променен или по някакъв различен метод изработен, със подобаващ различен закон, в случай че това е толкоз противообществено “, изясни Ивайло Дерменджиев.

Новодошлите в дребните общини могат да извърнат вота

Образуваното конституционно дело е в начален стадий. Чий интерес ще надделее при решението му, следва да забележим. Според предприемача Кирил Асенов всяка заменка е друга. Той ни твърди, че ски планът „ Перелик “ е екологично съгласуван и планува ски уреди без застрояване. Колкото до това кой заплаща на страната поисканите суми от неизгодни заменки – доброволни платци като Асенов има единствено 10 от общо 103-ма притежатели. 

Снимка: bTV

Други трима предприемачи са върнали държавната гора и са си взели назад частната. Общата събрана сума от търсените 80 милиона е към един милион и половина, споделя заместник-министърът на земеделието Мирослав Маринов. В 69 от останалите заменки притежателите оспорват вземанията, като водят каузи против земеделското министерство. Кой печели в борбата?

Санкциите са от Комисията за отбрана на потребителите

„ За страдание по 21 от тези каузи ние сме ги изгубили. Има влезнало в действие решение на административен съд, той е двуинстанционен. И анулира нашите актове. Имаме лъч вяра – при две от делата на първа инстанция, министерството печели. За страдание единствено на първа инстанция, само че въпреки всичко е някаква вяра. Да се надяваме, че съдът ще удостовери и на втора инстанция “, изяснява Мирослав Маринов.

Снимка: bTV

Сред спечелилите каузи са компании свързани с предприемача Христо Ковачки, да вземем за пример, които са придобили посредством заменка над 3400 дка държавни гори сред Говедарци до ски курорт „ Мальовица “ и от елементи от Боровец. Според съда те не дължат поисканите пари от занижени оценки при замяната.

Пред bTV приказва мъж, наказан за каналджийство

Печелят и компаниите, взели посредством заменка гората в местността Камчийски пясъци. Тя беше осъществена дружно със замяната на плажните дюни откакто преди повече от 10 години тогавашният Министерски съвет ги разгласи, забележете – за пасища. Сега, съгласно съда, притежателят на горите край Камчия освен няма да дава пари при замяната, само че има и да взема от страната. Защо страната губи делата, питаме юрисконсулта на Земеделското министерство.

Снимка: bTV

„ Според нашето национално законодателство българските съдилища не одобряваха настояванията на министерството да се извърши аналог за договорка, друга от горска територия. Поради което и оценители осъществяваха оценки, сравнявайки единствено парцели със статут горски територии “, безапелационна е Десислава Петрова.

Тоест в оценките по правосъдните каузи оценителите не регистрират събитията, че  предприемачите са можели да трансформират предназначението на горите след заменките и да завоюват доста повече от тях в случай че ги урегулират. 

Защо има скрити знаци в града и има ли привилегии за общински чиновници

От Министерството на земеделието оферират незабавни законови промени в метода за оценяване на тези гори и приканват Народното събрание за помощ. Едва с ремонти в закона изчислените вреди от 80 милиона лв., могат да бъдат приети в съда, имат вяра от ведомството.

Снимка: bTV

Друг е въпросът, че съгласно разбор на организацията „ Зелени закони “ вредите от заменките са в пъти по високи от 80 милиона лв.. Междувременно през ноември от Европейската комисия са поискали явен отговор по какъв начин страната ни се оправя с прибирането на парите от заменките.

При крах Европа планува санкции за България.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР