Вече толкова много сме свикнали с факта, че денонощието има

...
Вече толкова много сме свикнали с факта, че денонощието има
Коментари Харесай

Ето защо през 18-и век във Франция денонощието е имало само 10 часа

Вече толкоз доста сме привикнали с обстоятелството, че денонощието има тъкмо 24 часа, че даже не се замисляме за аргументите за този метод на отчитане на времето. Много добре знаем, че денят е времето, за което Земята прави едно завъртане към оста си. Но за какво не стартираме да разделяме деня на 100 часа? Това наподобява като по-прост и логически метод за схващане на времето. Ако приемем 100% от времето за ден, ще се окаже, че всеки час е една стотна от този ден. Всъщност човечеството е решило, че денят има тъкмо 24 часа, доста от дълго време, още по времето на Древен Египет. А преди време жителите на Франция се пробвали да преоткрият времето – те почнали да живеят, смятайки, че в денонощието има 10 часа. Както разбирате, от този опит не е излязло нищо положително.

Едно денонощие има тъкмо 24 часа и това е най-хубавата система за пресмятане на времето

Как са живели хората преди изобретяването на часовниците

Преди денят да бъде разграничен на 24 часа, хората са го разделяли на две или четири елементи. Някои нации се ограничавали до денонощно. Други отишли по-далеч и разделили деня на заран, следобяд, вечер и нощ. Те определяли времевите шпации по ситуацията на слънцето, луната и звездите в небето.

Някога двадесет и четирите часа са били нормалните денонощно

За първи път денят е разграничен на 24 часа в Древен Египет. Първоначално денят бил разграничен на две елементи: 12 часа ден и 12 часа нощ. Най-вероятно са избрали цифрата 12, тъй като това е броят на лунните цикли. Благодарение на този метод те съумели вярно да разпределят времето за работа и отмора.

Как работи слънчевият часовник

През деня времето се е измервало със безоблачен часовник, а през нощта – с воден часовник.

Слънчевият часовник съставлява повърхност с деления, в средата на която има отвесен кол (гномон). Когато слънцето се движи по небето, сянката трансформира ситуацията си и демонстрира настоящото време върху циферблата.

Древен безоблачен часовник

Как работят водните часовници

През нощта няма слънце, по тази причина египтяните са употребявали водни часовници, известни още като клепсидра. Във водния часовник течността минава от един съд в различен с избрана скорост или с непрекъсната скорост се натрупва единствено в един съд. Чрез премерване на размера на изтеклата вода може да се дефинира миналото време.

Древен воден часовник

Защо денонощието има 24 часа

Разделянето на деня на две елементи от по 12 часа не се е оказало най-хубавият вид. Това е по този начин, тъй като през другите сезони продължителността на деня и нощта е друга.

За да решат този проблем, древногръцките учени решили да обединят часовете на деня и нощта, вследствие на което се получили 24 часа в денонощието.

От стотици години живеем в 24-часов ден

Оказа се, че това е най-хубавият метод за отчитане на времето. Числото 24 се дели идеално на доста елементи, което е доста значимо за астрономическите наблюдения и за всекидневния живот. Освен това делението на 24 часа се оказа най-съвпадащо с биологичните ритми на индивида. Отдавна сме привикнали да си лягаме в 22 часа вечерта и да се разсънваме в 7 часа сутринта.

Кога в действителност денят е бил разграничен на 10 часа

По време на Френската гражданска война през 1793 година управляващите се пробват да трансформират системата за премерване на времето. Разработена е десетична система, при която денят е разграничен на 10 часа, часовете се състоят от 100 минути, а всяка минута се състои от 100 секунди. Един подобен децимален час бил еднакъв на към 2,4 часа, с които ние сме привикнали. Реформата въвела и календара на декадите: месеците не били разграничени на четири седмици, а се състояли от три декади с по 10 дни всяка.

Тази система към този момент не съществува, което значи, че не се е наложила. Жителите на Франция просто не са могли да свикнат с нея, защото от дълго време са привикнали с 24-часовия часовник. Производителите на часовници даже произвеждали механизми, които показвали 24-часовата и 10-часовата система, с цел да могат хората по-лесно да схванат смисъла. Но нищо не се получило и с течение на времето Франция се върнала към обичайния 24-часов формат и григорианския календар.

Часовник с две системи за премерване на времето

В последна сметка се оказва, че разделянето на денонощието на 24 часа е най-хубавият вид. Използваме тази система от доста хиляди години и няма смисъл да измисляме нещо ново. Освен това цялата електроника през днешния ден зависи от този метод на пресмятане на времето и даже при най-малката смяна всичко на света може да се срине. Така че в бъдеще очевидно няма да има промени в региона на измерването на времето, всичко е напълно такова, каквото е.

Интересно е, че измежду природата времето тече по-бавно, в сравнение с в града. Затова най-хубавото място за релаксация е природата – даже да останете там няколко часа, ще ви се стори, че е минал половин ден. Когато са отвън града, хората се усещат по-свободни. Разбира се, даже отвън града хората могат да имат какво да вършат. В непосредственост до природата обаче има доста по-малко разсейващи фактори. Хората могат по-добре да концентрират вниманието си върху нещата, тъй че има задоволително време за всичко. Нещо повече, от време на време количеството време даже наподобява прекалено.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР