Вече стана традиция на 1 ноември всяка година, вместо да

...
Вече стана традиция на 1 ноември всяка година, вместо да
Коментари Харесай

Гневни учени: Спрете 10-годишния геноцид над нас

Вече стана традиция на 1 ноември всяка година, вместо да честват, научните служащи да стачкуват.

Протестът стартира в 11 ч. и краткотрайно затвори за придвижване бул. „ Цар Освободител “ - от постройката на Народното събрание до ул. „ Раковски “.

Учените са извънредно гневни и обезверени, тъй като към този момент 10 година не са им пипани заплатите и този бранш не се обръща внимание. Според тях това неглижиране се прави съзнателно, с цел да може обезграмотяването на продължи и в България да остане комфортна за манипулиране маса.

"Спрете 10-годишния геноцид над работещите в науката ", "Чуйте! Разберете! Събудете се! Без просвета България е без бъдеще! “, „ Време е за нарастване на заплатите ни “, са част от посланията на издигнатите плакати, съобщи "Фокус ".

След като минаха през паметника на Стефан Стамболов, където сервираха венец, протестиращите стигнаха до Министерския съвет, където бяха импортирани техните претенции за повече повече пари за просвета в Бюджет 2018 година

Те упорстват парите за просвета да доближат 1% от Брутният вътрешен продукт, което съставлява със 75 млн. лева повече от плануваното в бюджета за следващата година и увеличение на заплатите с най-малко 100 лева

Исканията на протестиращите учени >>>

Протестиращи разясниха пред Дир. бг, че заплатата на млад академик в Българска академия на науките е колкото на портиера.

Доц. Светла Данова, която работи в Института по микробиология от 30 години, споделя, че заплатата й е малко над 700 лева след докторска отбрана. Освен това има 30 подготвени дипломанти, съобщи bTV.
По думите й в института създават артикули, които са подготвени да бъдат непосредствено внедрени, само че липсват пари за патентоване и внедряване в практиката.

Докторантът Янко Николов, който се занимава с астрономия – получава стипендия от 450 лева каквато получават всички докторанти. Според него половината от младите му сътрудници обмислят да изоставен сферата на науката или България и да се занимават с просвета на открито.

Учените са безапелационни - този път митингите ще продължат, до момента в който не бъде чут гласът им.

Учен: Има и модерни будители, само че би трябвало да ги подкрепим >>>

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР