Вече сме на нива под 150 хиляди безработни, което означава,

...
Вече сме на нива под 150 хиляди безработни, което означава,
Коментари Харесай

Експерт: При 150 хиляди безработни предлагането на труд е много свито

Вече сме на равнища под 150 хиляди безработни, което значи, че предлагането на труд е доста свито като цяло – останал е доста малко свободен трудов запас на българския пазар на труда. Това се отразява и на търсенето, разяснява Адриан Николов, специалист в Института за пазарна стопанска система, пред Bloomberg TV Bulgaria.
Прочетете още
„ Има една непрекъсната наклонност към спад на записаните в Агенцията по заетостта свободни работни места. През 2022 година те бяха от порядъка на 20-25 хиляди месечно, а към края на 2023 година са към 10 хиляди “, заяви той.

Според Николов се обрисува неприятна динамичност на пазара на труда, която значи, че той стагнира. „ От една страна, бизнесът явно не съумява да откри нужния свободен трудов запас, който да прави агресия и да влага повече. Същевременно останалите безработни не съумяват да се осъществят трайно “, направи разбор специалистът от ИПИ.

По думите му неналичието на свободна работна ръка и безработицата са индикация за положение на пазара на труда. „ От една страна се вижда ниска безработица, до момента в който в хода на пандемията по време на първите локдауни, достигнахме безработица от порядъка на 300 хиляди души, което беше безспорен връх “, напомни Адриан Николов.

Той заяви, че към една трета от трайно безработните повече от една година са хора с доста ниско равнище на обучение и не могат да се осъществят на пазара на труда, тъй като техните умения не се търсят в бизнеса.

Експертът следи оживление на държавната политика, която се явява „ противоотрова на стагниращото положение на пазара на труда “.

Според Николов едното решение е импорт на служащи, което много бизнеси подхващат. Това обаче е много комплицирано в България като членка на Европейски Съюз, тъй като за хората от високия сегмент на пазара на труда се конкурираме с цяла Западна Европа. " В тази връзка българските бизнеси имат доста малко привлекателни фактори на фона на своите западни съперници. В ниския сегмент стоят много съществени административни условия в бизнеса, свързани с пазарни проби, настаняване и минимални заплати, които стопират метода на заменяне “, изброи провокациите при наемане на задгранични служащи специалистът.

От позиция на стимулирането на вътрешното предложение Николов счита, че най-хубавото решение е инвестицията в преквалификация и усъвършенстване на уменията на актуалните безработни. „ На този стадий обаче държавната политика преследва противоположното – най-вече се основава краткотрайна претовареност “, установи той.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР