Вече сме информирали български евродепутати, които се ангажираха лично да

...
Вече сме информирали български евродепутати, които се ангажираха лично да
Коментари Харесай

Експертът Михаил Найденов: Свобода от проруското модериране на плененото бг-съдържание във Фейсбук

Вече сме уведомили български евродепутати, които се ангажираха персонално да слагат въпроса на равнище европейски институции и пред Европейската комисия, тъй като на тази основа би трябвало нещо да създадем. Ние към този момент водим битка България да бъде свободна от проруското модериране на българско наличие във Facebook, въпросът е кардинален и ние няма да се откажем. Това съобщи пред БГНЕС Михаил Найденов, специалист по защита и член на Атлантическия съвет на България.

Говорим за хибридна война, която включва разнообразни детайли, освен военно дело, стопанска система, политика, дипломация, кибероперации, също по този начин и осведомителни интервенции. Оказва се влияние върху публичното мнение, образуване на публични настройки, тъй че обществото да въздейства върху вземането на националните решения на стратегическо равнище, съобщи Михаил Найденов.

Какво следим в България, една извънредно добре все още, съгласно мен и сътрудниците ми от Атлантическия съвет, съветска хибридна осведомителна интервенция посредством потреблението на най-популярната обществена мрежа в България, а точно Facebook.

Според данните на „ Ройтерс институт “ и Университета Оксфорд за 2022 година, българинът се осведоми онлайн, в това число и от обществените мрежи, това е най-популярният метод да получава вести, добави Найденов.

„ След това са националните малките екрани, само че на процедура те са се изравнили като известност, само че най-мощната медия е Facebook. Ето къде може да бъде, образувано, манипулирано публичното мнение и насочвано в дадена посока. Тук руснаците добре са си свършили работата, по какъв начин съумяват освен като популяризират във Facebook проруска агитация, това е общоизвестно. Да, ограничения се вземат след началото на войната против Украйна, доста сметки бяха затворени, чуваме за сполучливо противопоставяне в Западна Европа, само че какво става в България”, продължи той и изясни: Съдържанието на български език в действителност се модерира от компании, субконтрактори на Meta. Модераторите на български език вземат решение, кое може да стане като обява, кое може да бъде свалено, кое да бъде глобено като език на омразата – като нарушаващо стандартите на общността вземат решение. Има и логаритъм на изкуствения разсъдък, който по дадени основни думи съумява да отсее дали несъмнено наличие би трябвало да бъде глобено както и графично наличие. Но, има случаи, в които изкуственият разсъдък не може да се оправи и би трябвало човек да чете и реши дали даден пост има език на омразата или не, надлежно да остане в платформата или не.

Според него след началото на войната, в България следим доста българи, общественици, а и елементарни консуматори, които мощно подлагат на критика Владимир Путин и неговата експанзия, неговата политика. „ Силно подлагат на критика съветските дейности в Украйна и най-много насилието, военните закононарушения, които съветските въоръжени сили правят в Украйна “, сподели специалистът.

„ Точно такива изявления са всеобщо докладвани и сваляни, след преповторно събаряне стартират да се постановат наказания. Имаме затворени сметки, блокирани сметки за 3, за 30 дни, безусловно за нищо. Хора, в това число и наши членове на Атлантическия съвет, аз също бях пострадал, тъй като сме подлагали на критика войната в Украйна”, акцентира Найденов.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР