Вече сме чували за какви ли не суперхрани, сред които

...
Вече сме чували за какви ли не суперхрани, сред които
Коментари Харесай

Джакфрут - суперплодът, който ще бори световния глад

Вече сме чували за какви ли не суперхрани, измежду които и доста плодове, на които се приписват надали не магичeски свойства. Сега обаче на дневен ред излиза един състезател в тежка категория, на който се разпореждат съществени упования .

Джакфрутът е прочут още като индийско хлебно растение, тъй като се счита за " хляба на бедните ". Среща се и в Азия. Именно там се регистрира и най-голямата му консумация, до момента в който в Индия огромна част от реколтата отива на боклука.

 Снимка 343283

Това е най-големият плод, който пораства на дърво. Може да доближи тегло от над 40 кг и величина доста повече от човешка глава.

А тайната му се крие в големите семки във вътрешността, които са хиляди на брой . Всъщност, те са огромни колкото цялостен круша, да вземем за пример. А главният им плюс е не в количеството, а в качеството - съдържат калий, калций, витамини С и А, протеин, желязо и магнезий в огромни количества.

 Снимка 343284

Толкова огромни, че изстрелват джакфрута на челно място в класацията за заместите на свинското месо . Освен по хранителни качества, опитвалите го споделят, че двете си наподобяват и по усет. Така единствено един плод може да нахрани цяло семейство. А в един кг се съдържат по-малко от 100 калории.

Ако е от най-големите екземпляри, ще им стигне и за няколко дни. Именно поради всички тези изгоди от екзотичния плод, двама предприемчиви младежи на име Джордан Грейсън и Аби Робъртсън се захващат със своя " план джакфрут ".

 Снимка 343282

Те стартират да разпространяват индийското хлебно растение , приготвяйки го по измислени от тях предписания. Но сами признават, че към този момент в страните, в които не вирее, мъчно одобряват джакфрута, изключително в ролята на сурогат на свинското месо.

Все отново, възнамеряват скоро да стартират да го изкупуват от Индия и да го оферират във Англия. И в този момент плодът се предлага в профилирани азиатски магазини в разнообразни точки по света , само че на много висока цена и против не изключително търсене.

 Снимка 343314

Варен или пържен, като част то салати или десерти, суперплодът може освен да се трансформира в част от менюто на тези, които не употребяват месо, само че и да предложи евтина опция за изхранване на милиони, страдащи от апетит .

В бъдеще се счита, че джакфрутът може да се трансформира и в заместител на царевицата и пшеницата , чието развъждане е все по-трудно поради климатичните промени.

 Снимка 343315

Високата му добавена стойност , идваща от всичко потребни субстанции в него, му плануват ярко бъдеще. А дали тези проекти ще се осъществят, ще разберем след години, написа Daily Mail.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР